The Malaysia Post

Tentera Myanmar melantik menteri setelah menggulingkan Suu Kyi dalam rampasan kuasa

Setelah menggulingkan kerajaan yang terpilih secara demokratik dalam kudeta pada hari Isnin, tentera Myanmar meneruskan tugas menamakan kabinet baru.

Sebilangan besar daripada 11 menteri yang dilantik berkhidmat dalam pentadbiran bekas Presiden Thein Sein dari 2011 hingga 2016 – suatu ketika pelaburan asing mengalir ke negara yang menjadi demokrasi yang masih baru.

Panglima Panglima Min Aung Hlaing melantik Wunna Maung Lwin ke jawatan menteri luar sebelumnya, dan Menteri Kewangan Win Shein dilantik sebagai Menteri Perancangan, Kewangan dan Industri, menurut televisyen yang berkaitan dengan tentera.

Tentera juga melantik Aung Naing Oo, yang berkhidmat di kabinet Thein Sein dan pemerintah Liga Nasional Demokrasi Aung San Suu Kyi, sebagai Menteri Pelaburan dan Hubungan Ekonomi Luar. Pelantikan menteri yang berpengalaman menunjukkan tentera nampaknya berusaha untuk mengurangkan kesan negatif dari kemungkinan penurunan pelaburan asing.

Baca Lagi | Bekas ketua Felda Isa Abdul Samad disabitkan dengan sembilan tuduhan rasuah

Tentera menguasai sepenuhnya negara itu pada hari Isnin, menahan Suu Kyi, dan mengisytiharkan pilihan raya November sebagai batal. Walaupun berjanji akan mengadakan pemilihan baru, popularitas NLD Suu Kyi yang tidak dapat ditandingi bererti ia akan berjuang untuk bersaing dalam pilihan raya yang bebas dan adil.

Jawatankuasa eksekutif NLD pada hari Selasa meminta pembebasan Suu Kyi dan Presiden Win Myint bersama yang lain ditahan “secepat mungkin,” dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman Facebook rasmi parti May Win Myint. Kenyataan itu juga meminta pengakuan keputusan pemilihan November yang dimenangi oleh NLD dan untuk sidang parlimen, yang akan dimulakan minggu ini, akan diadakan.

NLD memenangi 80% kerusi yang dipertandingkan pada bulan November. Bahkan dengan mengambil kira kerusi tentera yang tidak terpilih, yang merangkumi seperempat dari mereka di parlimen, parti Suu Kyi memperoleh majoriti.

Tetapi perlembagaan yang diberlakukan oleh tentera pada tahun 2008 memerlukan majoriti tiga perempat di parlimen untuk dipinda – seperti yang dijanjikan oleh Suu Kyi. Ini memberi tentera kuasa veto, dengan berkesan menjamin kekuatan politiknya.

Meskipun tidak menepati janji untuk meminda undang-undang tertinggi, membuat kemajuan dalam rundingan damai dan meningkatkan ekonomi, NLD berjaya memenangi lebih banyak kerusi daripada pada pilihan raya 2015 sebelumnya.

Min Aung Hlaing mengatakan sebelum pilihan raya bahawa persiapan tidak adil, tetapi banyak pengundi merasakan bahawa tentera berusaha untuk campur tangan dan merasa terdorong untuk menyokong NLD. Pilihan raya itu menekankan antipati masyarakat terhadap tentera, yang ingin melindungi penglibatannya secara tetap dalam politik. Oleh itu tentera mungkin merasa terancam oleh populariti Suu Kyi, dan sokongan masyarakat terhadap cadangan perlembagaannya.

Read Previous

Bekas ketua Felda Isa Abdul Samad disabitkan dengan sembilan tuduhan rasuah

Read Next

Syed Saddiq dan sekutu politiknya harus bersabar dan bertanding dalam pilihan raya ke-16

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.