The Malaysia Post

CM Sarawak bersumpah untuk menolak sebarang percubaan menentang kebebasan beragama

Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Openg malam ini menjelaskan bahawa kerajaan negeri akan menolak sebarang tawaran yang bertentangan dengan kebebasan beragama di negeri ini.

Katanya, kerajaan negeri akan terus memastikan bahawa kesejahteraan agama lain akan sentiasa dipupuk, tetapi tidak menjelaskan lebih lanjut mengenai perkara itu.

“Kami mengikuti ceramah,” kata ketua menteri pada sambutan Hari Malaysia yang diadakan di Kompleks Dewan Undangan Negeri Sarawak di sini.

Abang Johari menegaskan bahawa kebebasan beragama termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

“Untuk memastikan hak ini dijamin, kerajaan negeri di bawah pentadbiran Gabungan Parti Sarawak selangkah lebih maju dalam melaksanakan inisiatif di bawah Unit Agama Lain yang telah memberikan peruntukan besar kepada agama-agama bukan Islam,” katanya.

Ucapan ini datang di tengah-tengah cadangan Putrajaya untuk membentangkan RUU yang menyekat penyebaran agama bukan Islam kepada orang Islam.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob juga baru-baru ini mengatakan bahawa pentadbirannya akan menghidupkan semula dan membentangkan RUU yang meminta hukuman lebih keras atas kesalahan Syariah, yang dijuluki Akta 355 atau RUU355 dalam bahasa Melayu.

Ketua menteri mengatakan banyak perkara belum dilaksanakan sesuai dengan Perlembagaan Persekutuan dan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan harus dibawa ke meja rundingan dalam keluarga Malaysia yang lebih besar.

Dia mengatakan sejak 2015 perbincangan diadakan antara kerajaan negeri dan persekutuan, dan dia berharap perbincangan mengenai MA63 akan dilanjutkan seperti yang digariskan di bawah Memorandum Persefahaman kerjasama dua pihak yang baru-baru ini ditandatangani oleh kerajaan pusat dan Pakatan Harapan (PH).

Dia mengatakan bahawa pencapaian yang cukup besar telah dicapai sejak perbincangan dimulakan pada tahun 2015 untuk mengembalikan kuasa negara yang telah terhakis selama bertahun-tahun kembali ke negeri ini atau memberikan pemberdayaan kepada negara di bidang-bidang tertentu.

Dia mengatakan ini termasuk memberi wewenang kepada pegawai perundangan negara oleh pendakwa raya di bawah Kanun Prosedur Jenayah untuk melakukan pendakwaan atas kesalahan di bawah ketetapan negara dari tahap seseorang didakwa di mahkamah rendah hingga tahap rayuan.

Beliau berkata yang lain ialah meningkatkan jumlah jawatan di Jabatan Imigresen Sarawak untuk meningkatkan fungsi penguatkuasaan jabatan di negeri ini dengan mewujudkan 100 jawatan baru dan meningkatkan nisbah guru kelahiran Sarawak yang berkhidmat di sini kepada sekitar 90 peratus daripada jumlah keseluruhan .

Beliau berkata, kerajaan negeri akan diberi konsultasi dalam penyusunan undang-undang persekutuan yang mempunyai pengaruh atau kesan kepada pemerintah negeri Sarawak, di mana diperuntukkan oleh undang-undang, dan perancangan projek pembangunan persekutuan di Sarawak adalah memberi keutamaan kepada Sarawak lima tahun Rancangan Pembangunan Negeri berdasarkan anggaran yang diluluskan.

Baca Lagi | Satu daripada dua pelajar menghadapi diskriminasi di sekolah, terumata kaum India

Ketua menteri juga mengatakan bahawa kerajaan negeri sedang berbincang dengan kerajaan pusat untuk mengkaji semula pemberian khas yang diberikan kepada Sarawak dan Sabah, di bawah Artikel 112D Perlembagaan Persekutuan.

Read Previous

Satu daripada dua pelajar menghadapi diskriminasi di sekolah, terumata kaum India

Read Next

CM Sabah berharap PM Ismail Sabri meneruskan rundingan mengenai MA63

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.