The Malaysia Post

Najib diberi masa sehingga 20 Mei untuk memohon Queen’s Counsel membantah rayuan SRC

Mahkamah Persekutuan telah mengarahkan Datuk Seri Najib Tun Razak memfailkan permohonannya untuk melantik Queen’s Counsel (QC) dari United Kingdom bagi rayuannya terhadap sabitan dan hukuman terhadap kes SRC International Sdn Bhd menjelang 20 Mei.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Ashrof Adrin Kamarul berkata tarikh itu ditetapkan oleh timbalan pendaftar Mahkamah Persekutuan Siti Hajar Mustaffa semasa prosiding dalam talian hari ini.

“Perbicaraan untuk kemasukan QC ditetapkan secara tentatif pada tarikh antara 20 Jun dan 24 Jun. Bagaimanapun, tarikh pendengaran sebenar akan disahkan semasa pengurusan kes seterusnya,” katanya.

Pelantikan QC akan dibuat secara ad-hoc selepas mendapat pengakuan daripada mahkamah Malaysia.

Sementara itu, Mohd Ashrof berkata mahkamah juga menetapkan 15 dan 16 Mac untuk mendengar rayuan Najib untuk mengemukakan bukti baharu manakala bagi rayuan utama (terhadap sabitan dan hukumannya dalam kes SRC), pengurusan kes seterusnya akan diadakan pada 25 Feb jam 3. petang.

Pada 25 Jan, firma guaman Tetuan Shafee & Co telah menyerahkan surat enam muka surat kepada sekretariat Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat mengenai hasrat Najib untuk melantik QC dari UK untuk membantu bekas perdana menteri dalam isu-isu kompleks dan persoalan undang-undang dalam rayuannya SRC International di Mahkamah Persekutuan.

Pada 7 Dis tahun lepas, Mahkamah Rayuan menolak permohonan Najib untuk mengemukakan bukti baharu dalam rayuannya dengan memutuskan Najib gagal secara kumulatif memenuhi Seksyen 61 Akta Mahkamah Kehakiman bahawa bukti baharu diperlukan untuk keadilan dalam kes itu.

Pada hari berikutnya, mahkamah yang sama mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta ke atas Najib kerana menyalahgunakan RM42 juta dana SRC.

Baca Lagi | Najib diberi masa sehingga 20 Mei untuk memohon Queen’s Counsel membantah rayuan SRC

Hakim Datuk Abdul Karim Abdul Jalil, yang mengetuai panel tiga hakim terdiri daripada Hakim Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera, menolak rayuan Najib terhadap keputusan Mahkamah Tinggi KL pada 28 Julai 2020.

Selepas keputusan itu, Najib kemudian memfailkan notis rayuan ke Mahkamah Persekutuan.

Read Previous

PKR menggunakan logo sendiri dan bukannya Pakatan untuk pilihan raya negeri Johor sebagai ‘ujian litmus’ untuk PRU15

Read Next

Jho Low memfailkan pernyataan pembelaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.