The Malaysia Post

PKR menggunakan logo sendiri dan bukannya Pakatan untuk pilihan raya negeri Johor sebagai ‘ujian litmus’ untuk PRU15

PKR yakin pengundi boleh mengaitkan logonya dengan lebih baik, itulah sebabnya ia meneruskan keputusan untuk menggunakannya pada pilihan raya negeri Johor akan datang, menurut timbalan ketua strategi parti pembangkang Datuk R. Ramanan.

Beliau mengakui ada pihak yang menganggap keputusan PKR meletakkan calonnya di bawah bendera partinya sendiri dan bukannya sepanduk gabungan Pakatan Harapan (PH) sebagai petunjuk perpecahan dengan rakan politik DAP, Amanah, dan Upko.

Tetapi Ramanan memberitahu portal berita Malaysiakini bahawa rakyat Malaysia tahu parti itu tergolong dalam “keluarga” yang sama.

“Saya fikir adalah tidak tepat untuk mengatakan bahawa kami [PH] tidak bersatu apabila kami membuat keputusan ini [bahawa PKR menggunakan logo sendiri manakala Amanah dan DAP menggunakan gabungan itu].

“Orang ramai… mungkin ada di antara mereka yang memandang begitu, tetapi pada hakikatnya, rakyat sudah tahu PKR, Amanah dan DAP adalah sebuah keluarga dan kita bekerjasama.

“Dan ini juga sesuatu yang boleh kita ambil sebagai ujian litmus untuk pilihan raya umum akan datang. Saya fikir, dengan cara ini kita boleh tunjukkan perbezaannya, jika ada yang perlu dilihat,” Ramanan dipetik berkata.

Beliau menjelaskan bahawa PKR menggunakan pilihan raya negeri Johor untuk menguji keadaan supaya ia dapat meyakinkan rakan gabungannya untuk menggunakan bendera parti itu semula pada pilihan raya umum ke-15.

Ramanan mendakwa PKR telah terbukti berjaya sebelum ini apabila meletakkan calon di bawah logo partinya dan bukannya payung PH.

Tidak diketahui sama ada beliau memberi contoh untuk menyokong dakwaannya kerana laporan itu senyap mengenai perkara ini.

Empat parti Pembangkang telah bertanding di bawah logo PKR pada pilihan raya umum 2018 dan berjaya menewaskan gabungan Barisan Nasional untuk memenangi Putrajaya.

Tetapi PKR menggunakan logonya sendiri pada pilihan raya negeri lepas di Sarawak bulan lepas di mana ia meletakkan 28 calon, tetapi gagal memenangi satu kerusi daripada 82 yang dipertandingkan. Parti itu telah memenangi tiga dalam pilihan raya Sarawak 2016.

Ramanan memberitahu portal berita itu bahawa kepimpinan parti percaya akar umbi boleh berhubung lebih baik dengan bendera PKR, dan telah melihat jumlah kerja yang telah dilakukan oleh Presidennya Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Jika PKR boleh menunjukkan prestasi yang benar-benar baik, maka mungkin ia akan menjadi [sebab yang baik] untuk kepimpinan PKR meyakinkan orang lain untuk menggunakan logo kami dalam pilihan raya [umum].

“Tetapi, sudah tentu, ia masih bergantung kepada perbincangan di kalangan presiden parti komponen Harapan,” katanya dipetik sebagai berkata.

Semalam, Anwar mengumumkan PKR akan menggunakan logonya sendiri pada pilihan raya negeri Johor manakala DAP dan Amanah akan bertanding atas tiket PH.

Pengerusi PH dan Presiden PKR itu berkata perkara itu diputuskan selepas mesyuarat majlis presiden di ibu pejabat partinya di sini hari ini.

Anwar juga berkata walaupun PH telah bersetuju untuk bertanding di semua 56 kerusi, ia masih terbuka untuk bekerjasama dengan parti Pembangkang yang lain.

Baca Lagi | PKR menggunakan logo sendiri dan bukannya Pakatan untuk pilihan raya negeri Johor sebagai ‘ujian litmus’ untuk PRU15

Setiausaha Pengelola PKR Nik Nazmi Nik Ahmad juga berkata bahawa keputusan parti itu untuk menggunakan logonya sendiri pada pilihan raya negeri Johor akan datang, adalah disebabkan permintaan “luar biasa” untuk berbuat demikian daripada akar umbi dan penyokong parti.

Dalam satu siri catatan Twitter, Nik Nazmi berkata bahawa logo PH telah menjadi simbol era yang termasuk kejatuhan kerajaan PH pada Februari 2020, dan Gerakan Sheraton yang mendahuluinya – itu sendiri direka bentuk oleh pembelot PKR.

Read Previous

Honduras melantik presiden wanita pertama

Read Next

Najib diberi masa sehingga 20 Mei untuk memohon Queen’s Counsel membantah rayuan SRC

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.