The Malaysia Post

Hannah Yeoh menolak alasan ‘ancaman keselamatan’ Putrajaya untuk merombak MM2H

Kementerian Dalam Negeri tidak membenarkan kajian semula terhadap skim Malaysia My Second Home (MM2H), kata ahli parlimen DAP, Hannah Yeoh.

Yeoh mengatakan tidak ada data yang menunjukkan bahawa para peserta adalah “ancaman keselamatan” seperti yang ditegaskan oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainuddin di Parlimen.

Dia juga mengatakan kementerian tidak boleh menghukum semua peserta MM2H atas dakwaannya bahawa ada yang terlibat dalam jenayah.

“Oleh itu, saya ingin menteri dalam negeri memberitahu semua orang: dari semua pemohon anda, berapa banyak dari mereka dalam lima tahun terakhir yang terlibat dengan jenayah di Malaysia dan sebarang tuduhan yang dibuat, kerana ini bukan rahsia dan diketahui oleh semua kementerian .

“Jadi, ambil tindakan terhadap kes-kes tersebut tetapi jangan membuat generalisasi keseluruhan program,” katanya semasa sidang media bersama dengan Persatuan Perunding Rumah Kedua Malaysia (MM2HCA) dan beberapa wakil MM2H.

Ahli Parlimen Balik Pulau, Muhammad Bakhtiar Wan Chik, yang juga hadir, menyarankan agar skim itu dipindahkan kembali ke Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (Motac).

Bekas timbalan menteri pelancongan itu mengatakan bahawa Malaysia tidak mampu meminta pelabur asing dikejar oleh syarat baru skema ini.

Pada 11 Ogos, pemerintah mengumumkan bahawa ia akan memulakan semula MM2H, mulai Oktober, dengan perubahan kepada sembilan syarat.

Baca Lagi | Speaker mengatakan berubah fikiran untuk melantik Ahli Parlimen DAP sebagai timbalan sementara

Antaranya: peserta memerlukan simpanan tetap sekurang-kurangnya RM1 juta dan aset cair RM1.5 juta dan bukannya RM300,000-RM500,000 sebelumnya; pendapatan bulanan sekurang-kurangnya RM40,000 dan bukannya RM10,000 sebelumnya; dan tinggal di Malaysia sekurang-kurangnya 90 hari.

Peningkatan keperluan kewangan telah dikritik sebagai berlebihan, dengan pengkritik termasuk Sultan Johor mendesak pemerintah untuk mempertimbangkan semula.

Read Previous

Kira-kira RM48,000 dibelanjakan setiap bulan untuk gaji kakitangan utusan khas

Read Next

Piala AFF: Malaysia dalam Kumpulan B dengan Vietnam, Indonesia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.