The Malaysia Post

Penasihat Australia untuk Suu Kyi Myanmar muncul di mahkamah junta

Macquarie Sean Turnell

Credits: guim

Seorang penasihat Australia untuk pemimpin Myanmar yang digulingkan Aung San Suu Kyi muncul di mahkamah junta untuk menghadapi tuduhan imigresen dan rahsia rasmi, kata seorang peguam yang terlibat dalam kes itu hari ini.

Profesor Universiti Macquarie Sean Turnell adalah warga negara asing pertama yang ditangkap berikutan rampasan kuasa 1 Februari yang menggulingkan pemerintahan Suu Kyi dan mencetuskan tunjuk perasaan besar.

Turnell ditahan di Penjara Insein di Yangon sejak penangkapannya dan muncul “lemah dan letih” di mahkamah di ibu kota Naypyidaw, kata peguam Khin Maung Zaw, yang sedang menangani kes tersebut.

Turnell mengenakan pakaian lengkap Covid-19, kata peguam itu, tanpa memberikan perincian yang tepat.

Pada bulan Julai isterinya memohon untuk dibebaskan, dengan alasan bimbang tentang kesihatannya ketika negara ini mengalami lonjakan kes Covid-19.

Gambar Turnell yang didakwa menerima vaksin di Penjara Insein kemudian muncul di media yang dikendalikan oleh kerajaan.

Perincian yang tepat mengenai tuduhan pelanggarannya belum diumumkan, walaupun televisyen negara mengatakan dia mempunyai akses ke “maklumat kewangan negara rahsia” dan telah berusaha melarikan diri dari negara ini.

Hakim yang akan mendengar kes Turnell, Ye Lwin, memimpin perbicaraan dua wartawan Reuters yang ditangkap ketika melaporkan pembunuhan 10 Muslim Rohingya pada bulan September 2017 di negeri Rakhine yang dilanda konflik.

Wa Lone dan Kyaw Soe Oo kemudian dijatuhkan hukuman penjara tujuh tahun, mencetuskan kemarahan antarabangsa.

Pasangan itu dibebaskan 16 bulan kemudian dalam pengampunan.

David Mathieson, seorang penganalisis yang sebelumnya berpusat di Myanmar, mengatakan bahawa prosiding terhadap Turnell akan lebih dari sekadar “percubaan pertunjukan”.

Myanmar mengalami kekacauan sejak kemunduran tentera, yang mencetuskan pemberontakan besar-besaran dan tindakan keras terhadap perbezaan pendapat.

Suu Kyi diadili atas sejumlah kesalahan, termasuk mengimport walkie-talkie secara haram, melanggar peraturan coronavirus dan menghasut.

Dia menghadapi hukuman berpuluh tahun penjara jika didapati bersalah.

Pemerintahan Liga Nasionalnya untuk Demokrasi digulingkan oleh militer karena diduga penipuan pengundi selama pemilihan tahun 2020, di mana ia mengalahkan parti politik yang bersekutu dengan jenderal.

Pasukan keselamatan telah membunuh lebih dari 1,100 orang awam sejak rampasan kuasa, menurut sebuah kumpulan pemantau tempatan.

Tentera mengatakan jumlahnya jauh lebih rendah. 

Read Previous

Nazri Aziz untuk memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan kes rasuah Lim Guan Eng

Read Next

Ketua CCID Bukit Aman mengesahkan siasatan laporan Najib terhadap LHDN

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here