The Malaysia Post

Nazri Aziz untuk memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan kes rasuah Lim Guan Eng

Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Nazri Aziz akan mengambil keputusan sebagai saksi pendakwaan dalam perbicaraan rasuah Lim Guan Eng pada bulan November, yang didengar Mahkamah Sesyen hari ini.

Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharudin Wan Ladin, ketika merundingkan tarikh perbicaraan masa depan, memberitahu hakim Azura Alwi bagaimana ahli parlimen Umno itu akan memberi keterangan sehari selepas Deepavali pada 5 November.

Ini ditunjukkan setelah peguam bela Gobind Singh Deo meminta bimbingan dari pengadilan tentang apakah perbicaraan akan berlanjutan sehari setelah perayaan Deepavali.

“Kami ingin mengekalkan tarikh 5 November kerana kami telah mempersiapkan diri untuk menjadi saksi, seseorang yang kadang-kadang akan berada di luar negara, yang merupakan YB Nazri Aziz.

“Dia telah membuat pengaturan untuk datang pada tanggal 5 saja, dan pengaturan ini dibuat lebih awal,” kata Wan Shaharudin di mahkamah.

Hubungan Nazri dengan perbicaraan atau tuduhan yang dibawa terhadap perbicaraan Lim namun masih belum jelas.

Dalam perbicaraan ini, Lim menghadapi empat tuduhan, satu di bawah Seksyen 16 (a) (A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia kerana didakwa meminta suapan 10 peratus keuntungan masa depan dari Consortium Zenith-Beijing Urban Construction Group (BUCG) Pengarah Urusan Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli.

Tendangan itu didakwa sebagai ganjaran kerana membantu syarikat Zarul mengamankan projek untuk terowong bawah laut dan tiga jalan utama di Pulau Pinang pada bulan Mac 2011, sebagai ketua menteri Pulau Pinang ketika itu.

Lim juga menghadapi tuduhan di bawah Seksyen 23 (1) akta yang sama kerana didakwa menerima sogokan RM3.3 juta dari Zarul antara Januari 2011 dan Oktober 2017 kerana didakwa menolong syarikat yang terakhir itu mendapatkan projek mega.

Baca Lagi | Rosmah kehilangan tawaran membatalkan perbicaraan projek solar serta menarik balik Sri Ram sebagai pendakwa

Terdahulu semasa prosiding, penyiasat forensik teknologi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Wan Mohd Firdaus Wan Yusof, 33, memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan kelapan.

Kesaksian Mohd Firdaus menyentuh terutamanya mesej teks yang ditukar antara Zarul, dan salah seorang Datuk Seri G. Gnanaraja, yang diambil dari telefon pintar Sony Xperia yang terakhir semasa analisis dilakukan pada peranti pada bulan Ogos 2020.

Read Previous

Rosmah kehilangan tawaran membatalkan perbicaraan projek solar serta menarik balik Sri Ram sebagai pendakwa

Read Next

Penasihat Australia untuk Suu Kyi Myanmar muncul di mahkamah junta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.