The Malaysia Post

Rosmah kehilangan tawaran membatalkan perbicaraan projek solar serta menarik balik Sri Ram sebagai pendakwa

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan Datin Seri Rosmah Mansor untuk membatalkan kes rasuahnya dengan melucutkan kelayakan Datuk Seri Gopal Sri Ram sebagai timbalan pendakwa raya kanan (DPP) dalam perbicaraan.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan memutuskan bahawa pelantikan Sri Ram di bawah Seksyen 376, 377, 378 dan 379 Kanun Prosedur Jenayah oleh Peguam Negara Tommy Thomas pada bulan Ogos 2018 adalah sah, lapor Malaysiakini.

Hakim juga menyatakan bahawa penyandang jawatan Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun telah mengesahkan pelantikan Sri Ram untuk menangani kes Rosmah dalam dua surat bertarikh 8 Julai tahun lalu dan 21 Mei tahun ini.

“Isu yang berkaitan ialah apakah pelantikan Sri Ram dapat [dilakukan] secara retrospektif [menjadi DPP dalam kes Rosmah].

“Saya setuju dengan pihak pendakwaan bahawa Pendakwa Raya mempunyai kuasa di bawah Seksyen 50 Akta Tafsiran, dan berhak membuat pelantikan Sri Ram dengan kesan retrospektif,” kata Zaini.

Rosmah, isteri bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, didakwa meminta RM187.5 juta daripada kontraktor Saidi Abang Samsudin pada tahun 2016 dan 2017 untuk projek pembekalan tenaga solar sekolah-sekolah di Sarawak, serta menerima wang tunai RM6.5 juta dari dia.

Dikatakan bahawa wang itu bertujuan untuk membantu syarikat Saidi, Jepak Holdings Sdn Bhd, untuk mendapatkan projek bernilai RM1.25 bilion untuk membekalkan elektrik kepada 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

Rosmah yang berusia 69 tahun dijadualkan mengambil keputusan pada 5 Oktober, ketika kes pembelaan bermula.

Pada bulan Februari, Zaini memerintahkan Rosmah untuk membela diri atas ketiga-tiga tuduhan rasuah.


Pada 8 Mei 2019, Jabatan Peguam Negara mengemukakan notis usul untuk melucutkan ratusan barang, yang didakwa ada kaitan dengan skandal 1MDB, termasuk beg tangan pelbagai jenama dan 27 kenderaan yang dirampas dari Najib, Rosmah, tiga anak mereka, serta 13 individu dan syarikat.

Baca Lagi | Hannah Yeoh menolak alasan ‘ancaman keselamatan’ Putrajaya untuk merombak MM2H

Juga, wang berjumlah lebih daripada RM18 juta dalam beberapa akaun bank di Bank Islam Malaysia Bhd, Al-Rajhi Bank Bhd, Malayan Banking Bhd, CIMB Bank Bhd, RHB Bank Bhd, Public Bank Bhd, AmBank Bhd dan Hong Leong Bank Bhd, bahawa dibekukan antara 16 Ogos 2018 dan 11 Mac 2019.

Read Previous

Wenger mengkritik tindak balas ’emosional’ terhadap rancangan Piala Dunia

Read Next

Nazri Aziz untuk memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan kes rasuah Lim Guan Eng

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.