The Malaysia Post

Juruterbang Petronas Pengecas EV 50kW oleh Panel Suria Dipertingkatkan Nano

Nano Malaysia

NanoMalaysia Berhad (NMB), agensi penyetempatan pembangunan teknologi kenderaan elektrik di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (Mosti) sedang merintis penyelesaian pengecasan EV menggunakan konsep RENEW (Tenaga Boleh Diperbaharui Nanogrid) mereka yang dikuasakan oleh tenaga bersih dan boleh diperbaharui. Pengecas pertama dengan panel solar dipertingkatkan nano akan dipasang di stesen Temasya Petronas di sepanjang Lebuhraya Persekutuan.

Percubaan itu dijalankan sebagai sebahagian daripada kerjasama strategik antara NanoMalaysia dan Petronas Dagang Berhad untuk tempoh 18 bulan sebagai sebahagian daripada inisiatif Enabling Mobility Electrification for Green Economy (EMERGE). Pembangunan teknologi itu diuruskan oleh Nano Commerce Sdn Bhd (NCSB), anak syarikat milik penuh dan cabang perniagaan NMB.

Pengecas EV dengan panel solar dan bateri dipertingkatkan nano untuk mengurangkan pergantungan kuasa grid sehingga 20 peratus

Panel Suria Dipertingkatkan Nano

Menurut kenyataan itu, penyelesaian RENEW terdiri daripada pengecas EV 50kW, panel PV solar dipertingkatkan nano dan bateri litium-ion. PV solar dipertingkatkan melalui salutan nano yang menambah sifat hidrofobik yang mendakwa memberikan kecekapan yang lebih besar semasa cuaca buruk. Selain menggunakan tenaga suria, ia juga mempunyai keupayaan penyimpanan tenaga yang boleh membantu mengurangkan pergantungan sistem kepada kuasa grid sehingga 20% yang akan membantu penyahkarbonan Malaysia.

Baca Lagi | Sultan Johor Menganugerahkan Hadirin Kepada PM Anwar Semasa Lawatan Rasmi Pertama

Baca Lagi | Bursa Malaysia Kekal Melebihi Paras 1,500 pada Tengah Hari

NanoMalaysia berkongsi bahawa EMERGE menumpukan pada membangunkan teknologi kenderaan elektrik untuk menyokong mobiliti rendah karbon melalui peningkatan dan penggunaan sistem penyimpanan dan pengurusan tenaga, Internet Nano-Things dan stesen pengecas hijau luar grid, dan membina prototaip EV sebagai platform pengesahan untuk penerimaan perindustrian akhirnya. Inisiatif ini menyokong sasaran Malaysia untuk mengurangkan intensiti karbon berbanding KDNK sebanyak 45% menjelang 2030 dan mencapai neutraliti karbon seawal 2050.

Agensi itu menambah bahawa kerjasama strategik antara NanoMalaysia dan Petronas Dagangan Berhad sejajar dengan Dasar Tenaga Negara 2022-2040 bagi inisiatif awam-swasta peringkat awal untuk menyokong infrastruktur pengecasan bagi membolehkan dan menampung penembusan EV.

NanoMalaysia mahu Malaysia menjadi Peneraju Serantau dalam Teknologi EV

Ketua Pegawai Eksekutif NanoMalaysia, Rezal Khairi Ahmad berkata “NanoMalaysia secara agresif mendorong negara untuk menjadi sekurang-kurangnya peneraju serantau dalam teknologi dan inovasi EV dan bukannya sekadar pengguna produk import. Kejayaan daripada projek perintis ini akan mengukuhkan industri EV tempatan dan mempercepatkan sasaran kerajaan untuk mencapai 10,000 stesen pengecas EV di Malaysia menjelang 2025 di bawah Pelan Pembangunan Mobiliti Rendah Karbon 2021-2030. Ini boleh meningkatkan peratusan nombor EV ke arah 38% jumlah keseluruhan industri di negara ini selaras dengan Aspirasi Nasional Rendah Karbon Malaysia 2040.”

Kadar Penembusan untuk Tenaga Boleh Diperbaharui di Malaysia

NanoMalaysia berkata kadar penembusan tenaga boleh diperbaharui di Malaysia adalah pada 2% daripada 92.8 juta tan setara minyak (MToe) pada 2019 dan negara telah menetapkan sasaran untuk mencapai 20% menjelang 2025. Terdapat kira-kira 30,300 Kenderaan Elektrik Hibrid Plug-in (PHEV) dan Kenderaan Elektrik Bateri (BEV) di jalan raya Malaysia dan Malaysia menyasarkan 220,000 EV menjelang 2030 di bawah Rangka Tindakan Mobiliti Elektrik Nasional.

NMB menjangkakan pasaran Pengecasan EV di Asia Pasifik berkembang pada kadar pertumbuhan tahunan terkompaun sebanyak 28.3% antara 2020 dan 2025 dan ia berteraskan peningkatan jualan EV, infrastruktur yang lebih baik dan sokongan kerajaan. Ia berkata nilai pasaran APAC berjumlah USD 1.73 bilion (kira-kira RM7.6 bilion) pada 2020 dan pasaran boleh alamat Malaysia diramal mencecah RM256.5 juta pada 2025.

Read Previous

Sultan Johor Menganugerahkan Hadirin Kepada PM Anwar Semasa Lawatan Rasmi Pertama

Read Next

Bursa Malaysia Kekal Melebihi Paras 1,500 pada Tengah Hari

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.