The Malaysia Post

Adakah blog masih relevan selepas AI

Adakah Pemblogan Masih Relevan Selepas AI Chatbots?

Blogging telah menjadi salah satu sumber pendapatan pasif terbaik. Blog boleh menjadikan juruweb memperoleh wang dalam pelbagai cara.

Sebagai contoh, mereka boleh memperoleh wang melalui Iklan AdSense, Iklan Tajaan, Siaran Tetamu, dll. Tetapi, ini memerlukan jumlah trafik yang baik ke blog.

Walau bagaimanapun, dengan pengenalan AI Chatbots seperti ChatGPT dan Google Bard, landskap telah berubah sepenuhnya untuk blogger.

AI sangat berkemampuan untuk memberikan jawapan terus kepada perkara secara interaktif. Oleh itu, seseorang hampir tidak menemui sebarang keperluan atau motivasi untuk menggunakan Enjin Carian seperti Google, Bing, dll. untuk mencari jawapan.

Dengan ketersediaan mudah dan penggunaan biasa AI, orang biasanya lebih suka mencari pertanyaan mereka dalam Chatbots. Ini sebenarnya telah menimbulkan banyak persoalan.

Media Sosial terutamanya dibanjiri dengan soalan seperti; Adakah Penulisan Kandungan SEO dan Blogging masih relevan? Adakah penulis masih boleh menjana pendapatan melalui blog? Adakah ChatGPT akan membunuh Google?

Nah, ini adalah soalan yang sah dan seseorang tidak pasti bagaimana keadaan akan berlaku pada masa hadapan. Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa sebab yang sah untuk mempercayai bahawa blog akan bertahan dan masih menguntungkan.

Mari kita bincangkan sebab-sebab tersebut.

Sebab mengapa Blogging masih Menguntungkan Walaupun Selepas AI ChatBots

Bot AI seperti ChatGPT mempunyai kelebihan dan kebolehgunaan mereka sendiri tetapi hakikatnya mereka tidak boleh menggantikan blog. Inilah sebabnya;

Baca Lagi | NSC, MOM memeterai MoU dengan Universiti Sains Sukan Nippon

Baca Lagi | 8 Kesibukan Sampingan Menguntungkan Anda Boleh Mulakan Sekarang Untuk Menjadi Kaya Pada 2023

Blog adalah Dipercayai manakala AI tidak boleh Dipercayai

Blog biasanya ditulis selepas kajian dan kajian mendalam. Jadi, maklumat yang diberikan dalam blog adalah betul. Sebaliknya, seseorang tidak boleh sentiasa mempercayai AI dengan maklumat yang diberikannya.

Dakwaan ini boleh disokong oleh fakta bahawa baru-baru ini Sundar Pichai (CEO di Google) telah mengeluarkan demo tentang cara seseorang boleh menggunakan Google Bard AI.

Dalam demo itu, beliau meminta Google Bard Chatbot untuk menerangkan kerja Teleskop James Webb supaya pelajar dalam gred 9 dapat memahaminya dengan mudah.

Google Bard memberikan jawapan dalam titik peluru dan gaya perbualan tetapi melakukan kesilapan besar dalam jawapan. Dengan jawapan yang salah ini, syarikat induk Google Alphabet Inc. kehilangan 7% daripada nilai pasarannya (100 Billion USD) serta-merta.

Ini jelas menunjukkan mengapa kita tidak boleh menerima secara membuta tuli jawapan oleh AI tanpa menyemak silangnya. Untuk mengesahkan maklumat, pengguna pasti memerlukan bantuan daripada Enjin Carian seperti Google.

Enjin Carian pasti akan menghantar trafik tersebut ke blog. Oleh itu, blog tidak boleh ketinggalan zaman walaupun dengan kehadiran AI chatbots.

AI akan sentiasa bergantung pada Blog untuk menyerap Maklumat

Bot AI adalah pintar buatan. Mereka menyerap kebijaksanaan mereka daripada idea dan maklumat yang diberikan oleh kita (manusia) yang secara semula jadi cerdas.

Bayangkan kami (pencipta kandungan) berhenti mencipta kandungan, adakah bot AI masih boleh memberikan maklumat terkini? Ia sememangnya TIDAK besar!

Oleh itu, adalah selamat untuk mengatakan bahawa AI tidak akan dapat menggantikan blog dan penulisan kandungan SEO pada masa hadapan.

Walau bagaimanapun, jika kita bercakap tentang trafik organik terus ke blog kita, ini amat membimbangkan. Blog memerlukan trafik untuk bertahan, manakala AI akan menarik semua trafik kepada dirinya sendiri.

Jika blog akan mati begitu juga bot AI. Dengan kata lain, blog boleh bertahan tanpa AI tetapi AI tidak boleh bertahan tanpa blog.

Pembangun AI perlu memahami perkara ini dan membuat dasar supaya blog masih mendapat bahagian trafik atau kredit mereka atas usaha mereka.

AI Chat Bots akan memerlukan Langganan

Pada masa ini, ChatGPT berada dalam mod beta (ujian). Jadi, ia tersedia kepada orang ramai untuk digunakan dalam percubaan dan tindak balas. Tetapi, seperti yang mereka katakan, “tidak ada makan tengah hari percuma di dunia”. Ini adalah sama benar dalam kes chatbots AI.

Bot AI tidak akan kekal bebas untuk digunakan. Akan ada kos langganan yang dikaitkan dengan mereka dan hanya pelanggan yang akan mendapat manfaat daripadanya.

Sebab untuk mempercayai ini adalah bahawa pembangun AI telah membangunkan chatbots sedemikian selepas pelaburan yang hebat. Sudah tentu, mereka tidak melaburkan masa, tenaga, dan wang mereka untuk berkhidmat kepada manusia secara percuma.

Oleh itu, adalah jelas bahawa tidak semua orang akan melanggan bot ini kerana Google alternatif mereka atau enjin carian lain sentiasa tersedia secara percuma.

Oleh itu, kita boleh percaya bahawa blogging masih relevan dan menguntungkan.

ChatGPT mempunyai Had

ChatGPT mempunyai had tertentunya sendiri. Ia menjana respons yang sama berulang kali. Sebaliknya, blog menyediakan analisis 360 darjah dan gambaran keseluruhan topik tertentu.

Jika anda akan mencari beberapa pertanyaan pada Enjin Carian, anda akan menemui pelbagai idea dan perspektif yang berbeza. Ini tidak boleh benar dalam kes chatbots AI.

Lebih-lebih lagi, blog ditulis selepas mendapat pengetahuan mendalam, penyelidikan mendalam, dan pengalaman langsung. Sebaliknya, bot AI tidak peka. Bot akan mengeluarkan semula apa yang mereka ada dalam pangkalan data mereka.

Jadi, respons mereka akan sentiasa kekurangan keaslian dan kepelbagaian. Oleh itu, blog akan sentiasa diutamakan berbanding chatbot AI.

AI akan menambah blog daripada menggantikannya

Akhir sekali, tetapi tidak kurang pentingnya, blogger boleh menggunakan AI Chatbots untuk kelebihan mereka dalam mencipta kandungan. Penulis sentiasa boleh menggunakan AI untuk memperkayakan kandungan mereka dengan idea yang berbeza.

Jadi, sebenarnya, AI akan menambah pengalaman blog daripada menggantikannya. AI akan digunakan sebagai alat penyelidikan oleh pencipta kandungan.

Pemikiran Penutup

Sebagai kesimpulan, walaupun pada mulanya, AI mungkin menimbulkan beberapa cabaran kepada kandungan yang dihasilkan manusia. Nampaknya AI akan menggantikan blog.

Walau bagaimanapun, pada hakikatnya, blog tidak boleh digantikan memandangkan fakta yang dibincangkan di atas dalam artikel tersebut.

Jadi, apa pendapat anda? Adakah AI Chatbots akan menggantikan blog dan penulisan kandungan SEO? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

8 Kesibukan Sampingan Menguntungkan Anda Boleh Mulakan Sekarang Untuk Menjadi Kaya Pada 2023

Read Next

Kajian Mendapati Perlombongan Laut Dalam boleh Mengganggu Komunikasi Paus

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.