The Malaysia Post

Tujuh Prinsip Kehidupan Awam dan Malaysia Madani

Public Life dan Malaysia Madani

Transparency International (TI), gerakan global yang misinya adalah untuk menghentikan rasuah dan menggalakkan ketelusan, akauntabiliti dan integriti di semua peringkat dan merentasi semua sektor masyarakat, mentakrifkan rasuah sebagai penyalahgunaan kuasa yang diamanahkan untuk kepentingan peribadi.

Rasuah boleh berlaku dalam pelbagai bentuk, dan boleh termasuk tingkah laku seperti ahli politik menyalahgunakan wang awam atau memberikan pekerjaan awam atau kontrak kepada penaja, rakan dan keluarga mereka.

Glosari anti-rasuah TI mengenai tingkah laku rasuah termasuk nepotisme yang ditakrifkannya sebagai satu bentuk pilih kasih berdasarkan kenalan dan hubungan biasa di mana seseorang dalam kedudukan rasmi mengeksploitasi kuasa atau kuasanya untuk menyediakan pekerjaan atau bantuan kepada ahli keluarga atau rakan, walaupun dia mungkin tidak layak atau layak.

Berdasarkan definisi TI di atas, pelantikan Nurul Izzah sebagai bapanya — iaitu perdana menteri — penasihat ekonomi mungkin bukan nepotisme (dia layak dan layak) mahupun rasuah (tiada keuntungan peribadi).

Sehubungan itu, Rais Hussin, yang telah menyertai “perdebatan rancak” mengenai pelantikan itu, telah menggesa agar merit Nurul Izzah diperoleh melalui keberkesanan dan bukannya “terpincang-pincang keluar pintu hanya kerana prejudis”.

“Agenda Inovasi” keutamaan 7 mata Rais mengingatkan saya tentang prinsip Nolan, atau dikenali sebagai Tujuh Prinsip Kehidupan Awam, yang menggariskan piawaian etika mereka yang bekerja di sektor awam di United Kingdom (UK) dijangka mematuhi .

Ia pertama kali ditetapkan oleh Lord Nolan pada tahun 1995 dalam laporan pertama Jawatankuasa Standard dalam Kehidupan Awam (CSPL). CSPL ialah badan awam bukan jabatan penasihat kerajaan UK, yang telah ditubuhkan oleh Perdana Menteri John Major ketika itu pada tahun 1994 untuk menasihati perdana menteri mengenai standard etika kehidupan awam.

Baca Lagi | Lapangan Terbang Istanbul yang dikendalikan Malaysia Membantu Penyelamatan Gempa Bumi Turki

Baca Lagi | Wikipedia Kembali Dalam Talian di Pakistan selepas Larangan ‘Penghujatan’

Nolan ialah pengerusi pertama dan dia mempunyai terma rujukan berikut:

“Untuk meneliti kebimbangan semasa tentang piawaian kelakuan semua pemegang jawatan awam, termasuk pengaturan yang berkaitan dengan aktiviti kewangan dan komersial, dan membuat cadangan tentang sebarang perubahan dalam pengaturan sekarang yang mungkin diperlukan untuk memastikan standard kewajaran tertinggi dalam kehidupan awam. ”

Laporan awal CSPL, Standards in Public Life, menyatakan bahawa “prinsip umum kelakuan yang menyokong kehidupan awam perlu dinyatakan semula.” Dalam menyatakan prinsip, laporan itu menyatakan:

“Prinsip ini terpakai kepada semua aspek kehidupan awam. Jawatankuasa telah menetapkannya di sini untuk manfaat semua yang berkhidmat kepada orang ramai dalam apa cara sekalipun”.

Tujuh Prinsip Kehidupan Awam, sering dikenali sebagai prinsip Nolan, adalah seperti berikut:

  1. Tidak mementingkan diri sendiri: Pemegang jawatan awam harus bertindak semata-mata dari segi kepentingan awam.
  2. Integriti: Pemegang jawatan awam mesti mengelak daripada meletakkan diri mereka di bawah sebarang kewajipan kepada orang atau organisasi yang mungkin cuba mempengaruhi mereka secara tidak wajar dalam kerja mereka. Mereka tidak seharusnya bertindak atau mengambil keputusan untuk mendapatkan faedah kewangan atau material lain untuk diri mereka sendiri, keluarga atau rakan mereka. Mereka mesti mengisytiharkan dan menyelesaikan sebarang kepentingan dan hubungan.
  3. Objektiviti: Pemegang jawatan awam mesti bertindak dan mengambil keputusan secara saksama, adil dan berdasarkan merit, menggunakan bukti terbaik dan tanpa diskriminasi atau berat sebelah.
  4. Akauntabiliti: Pemegang jawatan awam bertanggungjawab kepada orang ramai untuk keputusan dan tindakan mereka dan mesti menyerahkan diri mereka kepada penelitian yang diperlukan untuk memastikan ini.
  5. Keterbukaan: Pemegang jawatan awam harus bertindak dan mengambil keputusan secara terbuka dan telus. Maklumat tidak seharusnya dirahsiakan daripada orang ramai melainkan terdapat alasan yang jelas dan sah untuk berbuat demikian.
  6. Kejujuran: Pemegang jawatan awam hendaklah jujur.
  7. Kepimpinan: Pemegang jawatan awam harus mempamerkan prinsip ini dalam tingkah laku mereka sendiri dan melayan orang lain dengan hormat. Mereka harus secara aktif mempromosikan dan menyokong prinsip dengan teguh dan mencabar tingkah laku buruk di mana sahaja ia berlaku.

Prinsip ini terpakai kepada sesiapa sahaja yang bekerja sebagai pemegang jawatan awam di UK. Semua pemegang jawatan awam disandang sebagai pekhidmat awam dan pengurus sumber awam dan termasuk:

· semua mereka yang dipilih atau dilantik ke jawatan awam, di peringkat nasional dan tempatan;

· semua orang yang dilantik untuk bekerja dalam Perkhidmatan Awam, kerajaan tempatan, polis, mahkamah dan perkhidmatan percubaan, badan awam bukan jabatan (NDPB), dan dalam perkhidmatan kesihatan, pendidikan, sosial dan penjagaan; dan semua mereka dalam sektor lain yang menyampaikan perkhidmatan awam.

Laporan Nolan meraikan ulang tahunnya yang ke-25 pada 2019, selepas itu CSLP memutuskan untuk melancarkan semakan prinsip untuk mengkaji kepentingan standard yang tinggi pada masa kini.

Adalah menggembirakan bahawa CSLP mendapati bahawa piawaian tinggi terus menyediakan asas penting kepada demokrasi, kejayaan ekonomi dan dasar luar UK.

Tujuh Prinsip Kehidupan Awam terus mencerminkan nilai-nilai yang diharapkan oleh orang ramai untuk diterapkan oleh pemegang jawatan awam, membentuk asas keyakinan orang ramai terhadap institusi kita.

Perniagaan ingin melabur di negara yang tadbir urusnya stabil, boleh diramal dan adil. Semakan itu mengakui bahawa kejayaan UK dalam memerangi rasuah di luar negara bergantung pada reputasinya untuk standard etika yang tinggi di negara sendiri.

Hanya bulan lepas, pengerusi CSLP, Lord Evans menghantar surat terbuka kepada pemimpin sektor awam negara di mana beliau berkata:

“Saya menyedari bahawa tuntutan terhadap anda sebagai pemimpin sektor awam adalah banyak dan pelbagai. Anda mengetuai jabatan kerajaan dan badan awam yang bergelut dengan cabaran yang kompleks dan pastinya menarik untuk memberi tumpuan kepada penyampaian di atas segala-galanya. Tetapi membina budaya organisasi di mana Prinsip Kehidupan Awam tertanam secara mendalam dalam dasar dan amalan menyokong penyampaian perkhidmatan awam.

“Melakukan sesuatu dengan cara yang betul dan demi kepentingan awam adalah penting untuk keyakinan orang ramai terhadap badan yang beroperasi bagi pihak orang ramai. Budaya beretika yang teguh juga menyokong pengurusan risiko yang berkesan — jika orang melihat memikirkan isu etika sebagai sebahagian daripada tugas mereka dan berasa selamat untuk bersuara, ini boleh menyerlahkan kawasan yang berpotensi menjadi kebimbangan sebelum ia meningkat. Budaya berteraskan nilai ialah

Read Previous

Wikipedia Kembali Dalam Talian di Pakistan selepas Larangan ‘Penghujatan’

Read Next

Daging Tumbuhan Makmal Dihasilkan dengan Alga Akan Berakar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.