The Malaysia Post

Daging Tumbuhan Makmal Dihasilkan dengan Alga Akan Berakar

Inovasi Daging Selular

Ia adalah kawasan yang sedang menyaksikan banyak inovasi: daging selular. Kami telah melihat resipi berasaskan barli dan juga tembakau.

Tetapi, di Republik Czech, sebuah syarikat permulaan sedang berusaha untuk menjadikan model ekonomi daging tanpa daging ini realiti yang berdaya maju, beralih kepada alga untuk menjadikan prosesnya lebih murah.

Untuk memahami pelbagai dan banyak inovasi dalam daging selular — juga dikenali sebagai daging makmal atau daging in-vitro — seseorang mesti memahami prinsip utama teknologi saintifik baharu ini. Ia bermula dengan mengambil sel daripada haiwan yang dagingnya ditetapkan untuk dibiakkan.

Untuk mengaktifkan pendaraban sel yang dituai ini dan mendapatkan gentian otot, bukan sahaja nutrien diperlukan.

Hormon juga diperlukan. Sejak protokol daging sel telah wujud, serum janin telah digunakan untuk menyediakan faktor pertumbuhan yang diperlukan untuk membuat proses itu berlaku. Sebagai tambahan kepada kos teknik ini, terdapat juga masalah etika berkenaan dengan kebajikan haiwan.

Untuk menyelesaikan masalah ini, syarikat permulaan yang berpangkalan di Republik Czech mengatakan bahawa ia telah menemui penyelesaian lain: menanam mikroalga yang membolehkan memintas penggunaan serum lembu janin.

Ringkasnya, daging yang ditanam di makmal boleh dihasilkan dengan menggabungkan sel-sel daripada haiwan dengan sel-sel daripada mikroalga.

Baca Lagi | Wikipedia Kembali Dalam Talian di Pakistan selepas Larangan ‘Penghujatan’

Baca Lagi | Tujuh Prinsip Kehidupan Awam dan Malaysia Madani

Syarikat Mewery Mendakwa Menjadi Yang Pertama Membuat 100 peratus Daging Selular

Menurut syarikat itu, produk lain jenis ini menggabungkan soya dan kacang polong untuk menyempurnakan resipi mereka, yang terdiri daripada “hanya” 30 hingga 50 peratus kandungan selular.

Dalam kes Mewery, yang memilih daging babi sebagai produk bintangnya, ia mencampurkan 75 peratus sel haiwan dengan 25 peratus sel yang diekstrak daripada mikroalga. Dari segi konkrit, ini menghasilkan sosej, bebola daging, daging cincang dan juga daging babi tenderloin.

Dengan Mewey berharap untuk menjual daging berasaskan rumpai lautnya kepada restoran menjelang 2025, kami boleh merasainya dalam masa dua tahun. Ini adalah matlamat syarikat Czech. Walau bagaimanapun, Kesatuan Eropah mesti terlebih dahulu membenarkan penjualan jenis bahan makanan ini, yang dikenali sebagai “makanan baru.”

Singapura telah pun meluluskan pengkomersilan makanan sedemikian, manakala di Amerika Syarikat, agensi yang bertanggungjawab bagi keselamatan makanan (FDA) memberi lampu hijau pada November lalu kepada sebuah syarikat baru yang menanam sel haiwan untuk menghasilkan daging.

Setahun sebelumnya, syarikat bernama Upside Foods ini telah membuka kilang pengeluaran daging selular Amerika yang pertama, dengan cita-cita menghasilkan 23 tan daging setahun.

Read Previous

Tujuh Prinsip Kehidupan Awam dan Malaysia Madani

Read Next

Harry Styles Memenangi Grammy untuk Album Terbaik

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.