The Malaysia Post

Tommy Gedeus Pemenang Mr Kaamatan 2023

Pemandu pelancong berusia 27 tahun ini mengalahkan 45 peserta lain dalam final yang diadakan di Persatuan Budaya Kadazan Dusun (KDCA) di Penampang hari ini. Beliau membawa pulang hadiah bernilai RM61,260, termasuk wang tunai RM6,000, sebuah “sigah” (tengkolok tradisional Kadazandusun) yang dihiasi berharga RM2,500, biasiswa dan item-item yang disponsorkan lain.

Semua Peserta Memakai Gaung Koubasanan Moludu

Tempat kedua ditempati oleh Deaigo Emanuell dari KDCA Penang. Beliau memenangi hadiah bernilai RM47,000.

Lexterinus Harris (KDCA Lembah Klang) meraih tempat ketiga dan membawa pulang hadiah bernilai RM32,580.

Ketiga-tiga peserta teratas memodelkan pakaian tradisional Penampang yang dikenali sebagai Gaung Koubasanan Moludu.

Pada tempat keempat, terdapat MrK Tambunan Joenier Fraider; tempat kelima, MrK Kudat Adner Fabrizzio; tempat keenam, MrK Kota Belud Eric Junior; dan tempat ketujuh, MrK Nabawan Janius Joseph.

Pertandingan MrK merupakan pertandingan lelaki budaya Sabah dan telah dijalankan sejak tahun 2008.

Dari permulaan yang sederhana, pertandingan ini telah diiktiraf sebagai salah satu acara rasmi perayaan Festival Kaamatan negeri pada tahun 2021.

Baca lagi | Malaysia Rangkul Gelaran Miss Petite Global 2023 Tewaskan 11 Finalis Lain

Promosi Budaya, Adat Resam dan Pakaian Tradisional Komuniti Kadazan Dusun Murut Rungus (KDMR)

Pertandingan ini mempromosikan keunikan budaya, adat resam, dan pakaian tradisional komuniti Kadazan Dusun Murut Rungus (KDMR) serta mencari pemegang gelaran yang mewakili pengetahuan dan kepemimpinan.

Berucap kepada media, Tommy menyatakan rasa bangganya dan terima kasih atas pencapaian tersebut.

“Saya percaya bahawa semua peserta, termasuk finalis, memiliki peluang yang adil untuk memenangi gelaran ini,” kata Tommy yang lancar berbahasa Inggeris, Melayu, dan bahasa Dusun.

Beliau berkata bahawa beliau mengambil bahagian dalam pertandingan ini bukan hanya untuk memenangi gelaran tetapi juga untuk mempromosikan ekopelancongan di negeri ini, seperti tempat-tempat menarik di kampung halamannya di Papar, kira-kira 38 kilometer dari ibu negeri Kota Kinabalu.

“Di kampung saya, Kampung Bolotikon, saya melihat banyak tempat berpotensi yang boleh dijadikan tarikan ekopelancongan. “Gelaran ini juga akan menjadi batu loncatan yang baik bagi saya untuk melangkah lebih jauh dan bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan pihak-pihak yang berminat,” katanya sambil mengucapkan terima kasih kepada keluarga dan rakan-rakan yang menyokongnya sepanjang pertandingan.

Baca lagi | Ratu cantik Myanmar yang lantang bersuara mendarat di Kanada, diberikan suaka

Tommy Gedeus Kalahkan 45 Finalis Lain

Tommy Gedeus yang mewakili KDCA Putrajaya mengalahkan 45 finalis lain untuk menjadi juara dalam pertandingan Mr Kaamatan (Buvazoi Tavantang) negeri 2023 di Hongkod Koisaan KDCA, di sini, pada hari Isnin.

Pemandu pelancong berusia 27 tahun ini membawa pulang hadiah bernilai RM61,260, termasuk wang tunai RM6,000, sebuah “sigah” yang khas bernilai RM2,500, biasiswa dan item-item yang disponsor lain.

Tempat kedua ditempati oleh Deaigo Emanuell (KDCA Penang), manakala Lexterinus Harris (KDCA Lembah Klang) meraih tempat ketiga. Deaigo dan Lexterinus masing-masing menerima hadiah bernilai RM47,000 dan RM32,580.

Read Previous

Ini 4 Pekerjaan Yang Bakal Terancam Dengan Kecanggihan ChatGPT

Read Next

Keputusan NBA Terkini 2022/2023: Miami Heat Mara Ke Pusingan Akhir Selepas Tewaskan Boston Celtics

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.