The Malaysia Post

Malaysia Rangkul Gelaran Miss Petite Global 2023 Tewaskan 11 Finalis Lain

Wanita berusia 23 tahun yang merupakan campuran Belanda, Portugis, Baba Nyonya Peranakan dengan Malayali India dari Selangor membawa pulang hadiah bernilai RM15,000 dan hadiah tajaan lain. Darsha Nair dengan gembiranya berkata, “Saya tidak menjangka akan menang tetapi saya sangat gembira dinobatkan sebagai Miss Petite Global 2023.”

Dia mengucapkan terima kasih kepada semua penyokong, keluarga, dan rakan-rakannya atas sokongan mereka yang telah membantu merasa berkuasa sepanjang pengalaman yang tak dapat dilupakan ini.

Pengalaman Mematangkan Diri – Darsha Nair

Darsha menyedari bahawa kecantikan sejati tidak hanya bergantung pada penampilan, tetapi juga pada kekuatan, keanggunan, dan kasih sayang yang bersinar dari dalam.

Dia merasa terharu ketika dunia memberikan tepukan gemuruh untuk kemenangannya. Malah, Darsha turtu menyatakan keyakinannya bahawa keseluruhan pengalaman pertandingan, mulai dari memenangkan gelaran kebangsaan, telah membantu dirinya tumbuh menjadi wanita yang sekarang ini.

Dia juga merasa berterima kasih dan bersyukur atas pengalaman yang telah membentuknya dan berharap untuk menggunakan platform barunya sebagai Miss Petite Global 2023 untuk memperjuangkan nilai-nilai kecantikan sejati kepada dunia.

Baca lagi | Miss Universe Malaysia 2022 Mendapat Inspirasi dari Gunung Kinabalu

Merupakan Seorang Graduan Tinggi

Darsha, seorang graduan Pengurusan Perniagaan yang mengaku pernah menjadi seorang introvert dan sangat pemalu, berkata pertandingan tersebut telah mengembangkan keyakinan diri dan harga dirinya.

Tentang advokasinya, Darsha berkata bahawa dia sedang membela kesihatan mental dan minatnya adalah menghapuskan stigma yang wujud di sekitarnya.

Dia menjelaskan bahawa sehingga sekarang stigma masyarakat mengenai kesihatan mental masih wujud di Malaysia dan semua pihak boleh mengubah ini dan menjadikan dunia ini sebagai tempat yang lebih baik untuk semua orang sambil menyatakan harapannya untuk menjadi suara bagi yang tidak bersuara dan juga memberdayakan dan menginspirasi orang lain.

Turut Menangi Gelaran Lain

Darsha juga memenangi gelaran Darling of the Crowd, Best in Evening Gown, Best in Resort Wear, dan Best in Welcoming Dinner Outfit.

Peserta kedua, Nareeporn Klaysombut dari Thailand, sementara itu memenangi gelaran Best in Catwalk dan Photogenic Award.

Maica Cabling Martinez dari Filipina menduduki tempat ketiga. Beliau juga memenangi gelaran-gelaran istimewa Social Media Award dan Best in National Costume.

Ketiga-tiga pemenang teratas menerima mahkota, selempang, dan trofi masing-masing. Alya Abdul dari Borneo dan So Dana dari Kemboja berada di tempat ke-4 dan ke-5.

Pemenang gelaran-gelaran subsidiary lain adalah Alya (Miss Charity Queen Global, Best in Interview, dan Popular Award), So (Congeniality Award), dan Hannah Marie Perez dari Australia (Beautiful Body Award).

Peserta lain bagi Miss Petite Global 2023 adalah Thilaga Chandra Sekar dari India, Tasya Novianti Putri dari Indonesia, Akira Mariamoto dari Jepun, Kai Zamuee dari Namibia, dan Illya dari Singapura.

Miss Petite Global yang telah memasuki edisi kedua diadakan oleh Tiara Management dan Leading Management.

Baca lagi | Ratu cantik Myanmar yang lantang bersuara mendarat di Kanada, diberikan suaka

Diadili Oleh Juri Profesional

Panel juri terdiri daripada Mrs Petite Global 2023 dan Presiden Gapi Malaysia Joyce Nyupeh; Mrs Global Asian 2023 & Pengurus Pemasaran Borneo Ma Smart Vendor Sdn Bhd Kimi Thomas; dan Mrs International Global Malaysia 2022, Ketua Eksekutif Edumax Education Group & Pengasas Karra Cosmetics Anne Rajasaikaran.

Mereka juga turut diiringi oleh Pengarah Geo Resort & Hotel Nancy Ku; Pengasas Klinik Dr Jasmine Dr Jasmine Ruth Yuvarani; penerbit televisyen dan selebriti Maria Tunku Sabri; Pengasas Beast Cosmetics & Art Figura Jasrina Jasni; Pengasas Grande Official Hannarita Singa; Dr Umar, Pemenang Model Continental Model International 2022; dan Pengarah Kreatif Asia Socialite Group & Marcom Geo Resort & Hotel Marcus Osmand.

Pemegang gelaran Miss Petite Global 2022, Pich Mainavyta dari Kemboja menobatkan Darsha sebagai Miss Petite Global 2023.

Diasaskan Oleh Nickson Sim, Leo Raynold

Miss Petite Global ditubuhkan di Malaysia pada tahun 2020 oleh Nickson Sim dan Leo Raynold, dan bertujuan untuk mempromosikan pemberdayaan wanita melalui pelbagai isu sosial.

Objektifnya juga adalah untuk menakrifkan semula konsep kecantikan dengan membuka pintu bagi wanita kecil yang juga berkemampuan, cerdas, dan berdaya. Menurut Nickson, Miss Petite Global ingin diakui sebagai pertandingan yang membolehkan wanita untuk mengungkapkan pandangan mereka, mempamerkan bakat mereka, dan menjadi instrumen perubahan bagi semua wanita kecil di seluruh dunia.

Read Previous

Pasangan Suami Isteri Ditahan Kerana Kurung, Rantai Wanita Indonesia Dalam Bilik Air

Read Next

Keputusan Liga Perdana Inggeris 2023: Liverpool Dan Southampton Seri 4-4

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.