The Malaysia Post

Pasangan Suami Isteri Ditahan Kerana Kurung, Rantai Wanita Indonesia Dalam Bilik Air

Seorang pembantu rumah mengalami beberapa jam yang mengerikan terikat dengan rantai di dalam bilik mandi sebuah flat kerana majikan-majikannya mencurigai dia mencuri perhiasan mereka. Pasangan itu menggunakan rantai berat untuk mengurung wanita tersebut di dalam bilik mandi flat mereka di Taman Tenaga, Selangor, sementara mereka pergi mencari rumahnya untuk mencari perhiasan yang hilang, menurut duta Indonesia Hermono.

Jeritan Berjaya Buat Orang Ramai Menemuinya

Jeritan wanita itu, bagaimanapun, mengundang perhatian penduduk berdekatan yang kemudian menelefon polis.

Polis terpaksa memecahkan pintu flat dan memotong rantai yang digunakan untuk mengikat pembantu rumah sebelum membebaskannya.

Wanita tersebut berada dalam keadaan lemah, menurut penduduk kawasan itu. Sebuah video kejadian itu telah menjadi viral di media sosial.

Pasangan tersebut, berumur antara 40 dan 50 tahun, ditahan apabila mereka pulang ke flat setelah tidak dapat menemui barang berharga yang hilang di rumah mangsa.

Baca lagi | Hakim Singapura Sabitkan Majikan Mencederakan Dua Pembantu Rumah

Mangsa, Seorang Warga Indonesia, Dikatakan Hilang

Ketua Polis Selangor, Komisen Datuk Hussein Omar Khan, mengatakan pasangan berkahwin itu ditahan berkaitan dengan perkara tersebut pada hari Rabu dan ditahan sehingga semalam.

Menurut Ketua Polis Selangor, kes berkenaan sedang disiasat di bawah Seksyen 342 Kanun Keseksaan untuk penahanan yang salah,” katanya.

Hermono, yang pergi ke balai polis semalam, mendakwa bahawa pasangan itu telah memberi wang kepada mangsa untuk menyelesaikan perkara ini.

“Wanita itu juga dilaporkan hilang, mungkin disebabkan ketakutan,” katanya.

Baca lagi | Sterling berkata penderaan perkauman tidak terlintas di fikirannya sebelum berpindah ke Chelsea

Pasangan Suami Isteri Wajar Ditahan – Duta

Walau bagaimanapun, duta tersebut berpendapat bahawa pasangan tersebut patut didakwa di mahkamah.

Ujarnya, beliau telah pun meminta pihak polis untuk mencari mangsa kerana kenyataannya diperlukan untuk mendakwa pasangan yang menyalahgunakan dia sebagai pembantu rumah.

Menurut pandangan duta tersebut, pasangan suami isteri berkenaan telah melanggar undang-undang dengan secara tidak sah masuk ke rumah mangsa sambil mengurungnya.

Beliau berkata majikan-majikan seharusnya merujuk kepada pihak berkuasa jika pekerja Indonesia mereka terlibat dalam kesalahan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

PEJA Minta Anwar Ibrahim Hentikan Retorik Anti-Rasuah, Mula Fokus Kepada Kesejahteraan Rakyat

Read Next

Malaysia Rangkul Gelaran Miss Petite Global 2023 Tewaskan 11 Finalis Lain

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.