The Malaysia Post

Kumpulan kontraktor Melayu menyokong penangguhan projek pembangunan Putrajaya daripada menghentikannya separuh jalan

Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM) menyokong keputusan kerajaan untuk menangguhkan projek pembangunan awam, pada masa ekonomi masih tidak menentu.

Presidennya Datuk Seri Mohamed Fadzill Hassan berkata menangguhkan projek pembangunan sebelum memulakannya adalah lebih baik daripada menggantungnya pada pertengahan jalan kerana isu kewangan, lapor Berita Harian hari ini.

“Saya tidak ada isu untuk menangguhkan projek, kerana itu lebih baik daripada menjalankan projek tetapi tidak mempunyai wang untuk menyelesaikannya,” katanya dipetik sebagai berkata.

Beliau berkata, tidak perlu perbelanjaan besar untuk projek yang tidak penting, memandangkan keadaan ekonomi Malaysia sekarang.

Tetapi beliau juga berkata projek

yang mendatangkan faedah kepada rakyat Malaysia seperti penyelenggaraan jalan perlu diteruskan.

Mohamed Fadzill memberitahu akhbar Melayu bahawa beliau tidak fikir keputusan kerajaan untuk menangguhkan projek pembangunan ini akan mengakibatkan kerugian kepada kontraktor.

“Selagi surat penerimaan tidak dikeluarkan, kontraktor tidak akan mengambil pekerja. Tempahan tidak akan keluar untuk bahan binaan dan tidak perlu membeli insurans untuk pekerja.

“Sekiranya projek tidak dijalankan, kontraktor tidak perlu melakukan mana-mana perkara di atas dan tidak perlu menanggung sebarang kos. Kontraktor tidak menghadapi kerugian dan kerajaan juga tidak perlu membayar,” katanya dipetik sebagai berkata.

Baca Lagi | Kumpulan kontraktor Melayu menyokong penangguhan projek pembangunan Putrajaya daripada menghentikannya separuh jalan

Sabtu lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed mengumumkan projek yang masih belum dimulakan akan ditangguhkan supaya wang dapat disalurkan untuk kesejahteraan rakyat dan pemulihan ekonomi.

Langkah itu mengikut arahan yang dikeluarkan melalui Pekeliling Perbendaharaan Malaysia — Garis Panduan Penjimatan Perbelanjaan Awam.

Read Previous

Laporan: SPRM hampir bersedia untuk mendakwa mereka yang terlibat dalam skandal kapal tempur pesisir

Read Next

Jabatan Imigresen berusaha menghantar pulang ibu tanpa kerakyatan dan tiga anak kelahiran Malaysia ke Indonesia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.