The Malaysia Post

Laporan: SPRM hampir bersedia untuk mendakwa mereka yang terlibat dalam skandal kapal tempur pesisir

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) percaya ia akan mempunyai bukti yang mencukupi untuk mendakwa mereka yang terlibat dalam skandal kapal tempur pesisir pantai (LCS) bernilai berbilion ringgit sebaik siasatan berterusannya selesai.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Tan Sri Azam Baki memberitahu The Star bahawa seorang bekas pegawai tinggi syarikat yang dikaitkan dengan perkara itu adalah antara suspek, sambil menambah bahawa laporan mengenai tindakan lanjut telah dikemukakan kepada jabatan undang-undang suruhanjaya itu.

“Kami telah menyelesaikan siasatan ke atas beberapa bahagian kes dan sedang mencadangkan pertuduhan terhadap suspek,” katanya dipetik sebagai berkata hari ini.

Tuduhan akan dibuat sebaik sahaja perbincangan dengan pasukan undang-undang telah dimuktamadkan, tambahnya.

“Kami percaya beberapa transaksi berlaku di Singapura. Wang disalurkan ke akaun bank individu tertentu di sana,” Azam dipetik sebagai berkata.

Pegawai SPRM dihantar ke Singapura, antara tempat lain di luar negara, untuk mengumpul bukti sebagai sebahagian daripada siasatan.

The Star melaporkan bahawa SPRM sedang mengejar seorang bekas pegawai tinggi sebuah syarikat yang dikaitkan dengan LCS kerana pelanggaran jenayah pecah amanah.

“Kami percaya sejumlah besar wang telah dipindahkan tanpa kelulusan lembaga pengarah syarikat,” Azam dipetik sebagai berkata.

Walaupun dia tidak mendedahkan jumlah yang terlibat

The Star melaporkannya sebagai berkata bahawa pegawai itu telah memindahkan RM24 juta tanpa kelulusan daripada lembaga.

Pada Januari, SPRM menahan dua ketua pegawai eksekutif kerana disyaki terlibat dalam penyelewengan dan rasuah selepas menemui petunjuk baharu dalam siasatannya terhadap perolehan enam LCS oleh Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS).

Program LCS adalah sebahagian daripada rancangan pembangunan 15 hingga 5 Tentera Laut Diraja Malaysia yang bertujuan untuk mengukuhkan aset tentera laut negara.

Baca Lagi | Laporan: SPRM hampir bersedia untuk mendakwa mereka yang terlibat dalam skandal kapal tempur pesisir

Pada 2011, kerajaan menganugerahkan kontrak RM9 bilion kepada BNS untuk enam unit LCS berdasarkan reka bentuk Gowind oleh syarikat Perancis Naval Group, sebelum ini dikenali sebagai DCNS.

Read Previous

Di Singapura, lelaki akan didakwa kerana membantu untuk mencuci lebih S$4 juta hasil jenayah, termasuk daripada penipuan pancingan data OCBC

Read Next

Kumpulan kontraktor Melayu menyokong penangguhan projek pembangunan Putrajaya daripada menghentikannya separuh jalan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.