The Malaysia Post

Di Singapura, lelaki akan didakwa kerana membantu untuk mencuci lebih S$4 juta hasil jenayah, termasuk daripada penipuan pancingan data OCBC

Polis telah menahan seorang lelaki berusia 31 tahun kerana didakwa membuka akaun United Overseas Bank (UOB) yang digunakan untuk menjalankan transaksi lebih daripada S$4 juta (RM12.7 juta) hasil jenayah, termasuk daripada penipuan pancingan data bank OCBC tahun lepas.

Lelaki itu akan didakwa hari ini (19 Julai)

kerana membuat perjanjian untuk membantu orang lain mengekalkan faedah daripada kelakuan jenayah, kata polis dalam satu kenyataan semalam.

Polis menerima laporan pada 26 Disember tahun lepas daripada mangsa penipuan pancingan data bank OCBC, yang mendakwa terdapat transaksi tanpa kebenaran yang dibuat daripada akaun banknya yang mengakibatkan kerugian lebih S$100,000.

Siasatan awal mendapati bahawa sejumlah lebih S$18,000 daripada wang mangsa yang dikatakan telah dipindahkan ke akaun bank korporat UOB.

Polis berkata lelaki berusia 31 tahun itu didakwa menggunakan bukti kelayakan Corppassnya untuk membuka akaun korporat untuk sebuah firma yang diperbadankan tempatan pada November tahun lepas. Corppass ialah sistem kebenaran untuk entiti mengurus akses perkhidmatan digital pekerja yang perlu melakukan transaksi korporat.

Lelaki itu kemudian didakwa menyerahkan akaun bank kepada “orang yang tidak dikenali” sebagai pertukaran untuk faedah kewangan.

Akaun bank itu kemudiannya digunakan untuk memudahkan transaksi bernilai tinggi antara 20 dan 27 Disember tahun lepas, yang menyaksikan lebih S$4 juta melalui akaun tersebut.

Polis berkata: “Lelaki berusia 31 tahun itu dikatakan telah mengadakan perjanjian dengan orang yang tidak dikenali pada November 2021 untuk membenarkan penggunaan akaun banknya untuk pemindahan dan pengeluaran faedah kelakuan jenayah.”

Mereka tidak menyatakan sama ada kesemua S$4 juta itu didakwa dikaitkan dengan penipuan pancingan data OCBC.

Polis juga tidak menyatakan sama ada penipuan ini adalah sama dengan penipuan pancingan data yang banyak didedahkan di mana hampir 800 pelanggan kehilangan berjuta-juta dolar secara keseluruhan, dokumen mahkamah menunjukkan.

Tujuh pemuda Singapura berumur 19 hingga hingga 22 tahun didakwa pada Februari atas kesalahan pengubahan wang haram berhubung penipuan pancingan data itu.

Leong Jun Xian, 20, menjadi yang pertama daripada tujuh mengaku bersalah pada April. Dia dijatuhi hukuman latihan reformasi selama 12 bulan awal bulan ini.

Baca Lagi | Di Singapura, lelaki akan didakwa kerana membantu untuk mencuci lebih S$4 juta hasil jenayah, termasuk daripada penipuan pancingan data OCBC

Sesiapa yang didapati bersalah memasuki perjanjian untuk membantu orang lain mengekalkan faedah daripada kelakuan jenayah boleh dipenjara maksimum 10 tahun atau denda sehingga S$500,000, atau kedua-duanya sekali. ― HARI INI

Read Previous

Kasatkina Rusia mengumumkan dia gay

Read Next

Laporan: SPRM hampir bersedia untuk mendakwa mereka yang terlibat dalam skandal kapal tempur pesisir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.