The Malaysia Post

MAS: Dasar bergerak mengekang kenaikan harga, tetapi Singapura tidak dapat lari sepenuhnya daripada kesan inflasi global

Tindakan kerajaan di sini untuk memerangi inflasi akan mengurangkan kadarnya pada tahun hadapan tetapi Republik itu tidak dapat sepenuhnya melindungi dirinya daripada kenaikan harga global, kata Ravi Menon, pengarah urusan Penguasa Kewangan Singapura (MAS).

“Inflasi dijangka menjadi lebih teruk sebelum ia menjadi lebih baik,” katanya semalam (19 Julai) pada sidang media bagi pengeluaran laporan tahunan MAS bagi tahun kewangan terkini.

Inflasi melonjak di banyak negara di seluruh dunia berikutan faktor seperti kos tenaga yang lebih tinggi yang disebabkan oleh perang Rusia-Ukraine, dan gangguan rantaian bekalan apabila banyak negara bangkit dari segi ekonomi daripada kesan Covid-19.

Menon juga berkata bahawa kadar faedah di Singapura “dijangka meningkat lagi apabila bank pusat global terus menaikkan kadar” untuk melawan inflasi. Kos pinjaman yang lebih tinggi ini akan menambah beban hutang kedua-dua isi rumah dan syarikat di sini, katanya.

Kadar gadai janji di Singapura telah meningkat secara mendadak daripada asas yang rendah.

Bank pusat seperti Rizab Persekutuan Amerika Syarikat menaikkan kadar faedah untuk menjadikan pinjaman lebih mahal dalam usaha memperlahankan perbelanjaan oleh pengguna dan syarikat dan dengan itu menghapuskan tekanan inflasi.

Menon berkata kadar inflasi teras Singapura, yang tidak termasuk pengangkutan dan penginapan, diunjurkan meningkat kepada puncak 4 peratus hingga 4.5 peratus pada suku ketiga 2022.

“Ia kemudiannya akan mendatar, dan sedikit berkurangan menjelang akhir tahun ini, walaupun masih sekitar 3.5 hingga 4 peratus, jauh lebih tinggi daripada kebiasaan Singapura… Inflasi dijangka terus berkurangan pada 2023 tetapi akan kekal baik. melebihi kadar purata 1.5 peratus sejak 2000.”

Apabila kos penginapan dan pengangkutan dimasukkan, indeks harga pengguna untuk semua barangan dijangka masuk antara 5 dan 6 peratus untuk semua tahun 2022, kata Menon.

Sepanjang sembilan bulan lalu, yang terbaru awal bulan ini, MAS telah mengetatkan dasar monetari melalui pelarasan kepada kadar pertukaran bagi dolar Singapura berbanding sekumpulan rakan dagang utama negara itu.

Menon menjelaskan bahawa MAS membenarkan kadar pertukaran wajaran dagangan meningkat lebih cepat apabila tekanan inflasi meningkat untuk mengurangkan inflasi import dan mengekang permintaan eksport, memberikan kelegaan kepada tekanan pasaran buruh.

Ini merujuk kepada fakta bahawa dolar Singapura yang lebih kukuh pada umumnya menjadikan import secara relatif lebih murah dan eksport secara relatifnya lebih mahal untuk negara lain, semua faktor lain adalah sama.

Dasar monetari yang lebih ketat dianggarkan mengurangkan inflasi teras sebanyak 0.9 mata peratusan pada separuh kedua tahun ini.

Dan menerusi empat dasar monetari itu

MAS menganggarkan bahawa inflasi teras akan dikekang dengan purata 1.2 mata peratusan setiap tahun sepanjang 2022 dan 2023.

Langkah-langkah ini akan membantu meredakan dan bukannya mengimbangi sepenuhnya inflasi, katanya.

“Mengukuhkan kadar pertukaran untuk cuba mengimbangi sepenuhnya kesan harga global menghadapi risiko mengekang pertumbuhan secara mendadak dan mewujudkan pengangguran,” katanya.

Kerajaan membantu memerangi inflasi dengan menawarkan sokongan kewangan kepada kumpulan yang lemah yang kurang mampu menanggung kenaikan harga yang mendadak.

Contohnya termasuk pakej sokongan S$1.5 bilion yang diumumkan bulan lepas yang akan memberi 1.5 juta orang dewasa di Singapura S$300 dalam pembayaran tunai sekali sahaja dan kredit utiliti kepada semua isi rumah antara langkah lain.

“Kerajaan telah berhati-hati bahawa sokongan fiskal tidak menambah rangsangan kepada ekonomi yang boleh memburukkan lagi tekanan inflasi,” kata Menon.

“Tempoh inflasi bukanlah masa untuk suntikan fiskal mengembang yang boleh menambah kesesakan dalam pasaran buruh, tanah dan produk. Oleh itu, sokongan fiskal telah disasarkan kepada kumpulan yang lebih terdedah dan direka bentuk untuk mengelak daripada mencetuskan inflasi atau memesongkan isyarat harga.”

Tuas utama ketiga untuk mengawal inflasi ialah pelarasan pasaran buruh yang kukuh untuk mengelakkan inflasi yang semakin meningkat, kata Menon dalam ucapan pembukaannya.

“Kelonggaran sekatan sempadan kami dan penyambungan semula aliran masuk pekerja asing seharusnya membantu menyederhanakan tekanan kos buruh. Untuk mengelakkan peningkatan tekanan kos buruh, adalah penting agar aliran masuk pekerja bukan pemastautin berterusan tanpa halangan,” katanya.

Pelarasan kepada pasaran buruh termasuk memastikan penyelesaian gaji yang bertanggungjawab untuk memulihkan kuasa beli pekerja. Walau bagaimanapun, perhatian perlu diberikan untuk mengelakkan risiko lingkaran upah-harga — iaitu apabila upah dan harga mengejar antara satu sama lain, meningkatkan inflasi.

“Jika gaji benar meningkat lebih cepat daripada produktiviti sebenar, peningkatan dalam kos buruh seunit akan menyebabkan firma menaikkan lagi harga untuk melindungi margin mereka, mencetuskan pusingan kedua kenaikan gaji dan lingkaran harga gaji,” kata Menon.

Walaupun beliau menyatakan bahawa pengindeksan gaji automatik jarang berlaku di Singapura dan penembusan daripada harga kepada upah secara sejarah lemah, risiko lingkaran ini tidak boleh didiskaunkan. Ini terutamanya dalam konteks buruh yang ketat

pasaran dan inflasi yang tinggi.

Isi rumah kebanyakannya mampu menangani kenaikan kadar faedah

Menon menyatakan bahawa kenaikan harga dan kenaikan kadar faedah meningkatkan beban pembayaran hutang, yang menimbulkan potensi risiko mungkir hutang, turun naik pasaran dan ketidakstabilan kewangan.

“Kadar faedah domestik dijangka terus meningkat apabila bank pusat global terus menaikkan kadar, menambah beban membayar hutang korporat dan isi rumah,” katanya, sambil menyatakan bahawa peningkatan kadar faedah juga menyebabkan kenaikan kadar pinjaman dan gadai janji di Singapura.

“MAS memantau dengan teliti sebarang risiko sistemik kepada sistem kewangan yang timbul daripada tekanan berkaitan hutang dalam sektor korporat dan isi rumah.” Beliau berkata syarikat terus menguruskan risiko berkaitan hutang kerana mereka mempunyai aset cair yang mencukupi seperti tunai dan setara melebihi liabiliti jangka pendek mereka.

Bagi isi rumah, had ketat MAS ke atas peminjaman isi rumah telah memastikan peminjaman berhemat.

Sebagai contoh, jumlah hutang tidak bercagar dihadkan kepada 12 kali ganda pendapatan bulanan peminjam, manakala jumlah nisbah pembayaran hutang menghadkan kewajipan hutang keseluruhan peminjam gadai janji pada 55 peratus daripada pendapatannya.

Menon menyatakan bahawa keadaan hutang isi rumah di Singapura “kekal secara amnya sihat”.

“Ujian tekanan oleh MAS mencadangkan bahawa kebanyakan isi rumah sepatutnya mampu membayar hutang mereka walaupun dalam senario kenaikan kadar faedah yang mendadak dan kerugian pendapatan yang ketara,” katanya.

“Tetapi akan ada segmen kecil isi rumah yang mungkin lebih terkekang oleh kenaikan kadar faedah.” Bagi peminjam yang terdedah, Menon berkata bahawa mereka boleh mempertimbangkan pilihan penstrukturan semula seperti penyelesaian pembayaran balik tersuai, atau mengambil pelan penyatuan hutang.

Mereka juga boleh mendapatkan bantuan daripada Credit Counseling Singapore, yang membantu peminjam yang bermasalah menyelesaikan rancangan pengurusan hutang dengan pemiutang mereka.

Baca Lagi | MAS: Dasar bergerak mengekang kenaikan harga, tetapi Singapura tidak dapat lari sepenuhnya daripada kesan inflasi global

“Memandangkan kadar faedah global dan domestik terus meningkat, korporat dan isi rumah harus berhati-hati dalam mengambil komitmen kewangan baharu,” katanya.

“Mereka harus merancang untuk kenaikan kadar faedah selanjutnya dan memastikan keupayaan mereka untuk membayar pinjaman mereka sebelum membuat komitmen kewangan jangka panjang.” ― HARI INI

Read Previous

Pemimpin Perikatan Selangor: Pakatan masih berselindung di sebalik ‘Sheraton Move’

Read Next

Jennie Blackpink dikritik selepas bermain cornrows untuk peranan dalam siri HBO ‘The Idol’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.