The Malaysia Post

Ekonomi Singapura berkembang 4.4 peratus pada S2 2022

Ekonomi Singapura berkembang 4.4 peratus tahun ke tahun (y-o-y) pada suku kedua 2022 (S2 2022), lebih cepat daripada pertumbuhan 3.8 peratus yang dicatatkan pada Q1 2022, menurut Kementerian Perdagangan dan Industri (MTI) republik itu.

Namun begitu, dalam laporan ‘Prestasi Ekonomi Suku Kedua 2022’ yang dikeluarkan hari ini, kementerian itu mengecilkan unjuran pertumbuhan keluaran dalam negara kasar (KDNK) Singapura untuk 2022 kepada 3.0-4.0 peratus, daripada 3.0-5.0 peratus sebelum ini, dengan mengambil kira yang terkini. perkembangan ekonomi global dan domestik.

Pada asas pelarasan musim suku ke suku, ekonomi telah menguncup sedikit sebanyak 0.2 peratus, pembalikan daripada pengembangan 0.8 peratus pada S1 2022.

MTI menyatakan bahawa sektor pembuatan berkembang sebanyak 5.7 peratus tahun ke tahun, melanjutkan pertumbuhan 5.5 peratus pada suku sebelumnya.

“Pertumbuhan pada suku tersebut disokong oleh pengembangan keluaran dalam kelompok kejuruteraan pengangkutan, pembuatan am, elektronik dan kejuruteraan ketepatan, yang lebih daripada mengimbangi penurunan output dalam kelompok pembuatan bioperubatan dan bahan kimia,” katanya.

Sementara itu, sektor pembinaan berkembang 3.3 peratus tahun ke tahun, berbanding pertumbuhan 2.4 peratus tahun ke tahun yang dicatatkan pada S1 2022, didorong oleh peningkatan dalam pengeluaran pembinaan sektor awam dan swasta.

Selain itu, sektor pengangkutan dan penyimpanan meningkat 5.1 peratus tahun ke tahun, bertambah baik daripada pertumbuhan 4.3 peratus pada suku sebelumnya.

“Pertumbuhannya disokong terutamanya oleh segmen pengangkutan udara, yang menyaksikan pengembangan kukuh berikutan peningkatan ketara dalam bilangan penumpang udara yang dikendalikan di Lapangan Terbang Changi berikutan peralihan Singapura kepada Rangka Kerja Perjalanan Vaksinasi (VTF) pada akhir Mac 2022 ,” katanya.

Sektor penginapan, bagaimanapun, menguncup sebanyak 5.3 peratus tahun ke tahun, melanjutkan penguncupan 9.4 peratus pada S1 2022.

“Prestasi sektor ini terus dibelenggu oleh penurunan permintaan kerajaan untuk kemudahan kuarantin dan notis tinggal di rumah sejak setahun lalu, walaupun permintaan pelancongan bertambah baik dengan pemulihan pesat dalam ketibaan pelawat antarabangsa berikutan pelancaran VTF, ” kata kementerian itu.

Bagi tinjauan ekonomi untuk 2022, MTI menyatakan bahawa persekitaran ekonomi global semakin merosot sejak Mei.

Ia berkata tekanan inflasi yang lebih kuat daripada jangkaan – yang membawa kepada pengetatan dasar monetari yang lebih agresif – dijangka menjejaskan pertumbuhan dalam ekonomi maju utama seperti Amerika Syarikat (AS) dan Zon Euro.

“Sementara itu, China terus bergelut dengan kemerosotan pasaran hartanah yang semakin teruk dan wabak Covid-19 domestik yang berulang.

“Walaupun tanda-tanda baru-baru ini mengenai gangguan bekalan global yang sedikit berkurangan, gangguan itu mungkin berterusan sepanjang tahun ini kerana faktor asas seperti konflik Rusia-Ukraine dan dasar sifar-Covid China kekal,” kata kementerian itu.

Ia menambah bahawa kadar pertumbuhan ekonomi di AS dijangka lebih perlahan pada separuh kedua 2022 (2H22) berbanding 1H22.

Begitu juga, ekonomi zon Euro diunjurkan menyaksikan kadar pertumbuhan yang lebih perlahan pada 2H22, katanya.

Bagi Asia, MTI berkata pertumbuhan KDNK China dijangka meningkat pada 2H22, disokong oleh desakan kerajaan untuk lebih banyak perbelanjaan infrastruktur.

Sementara itu, ekonomi utama Asia Tenggara seperti Malaysia

Indonesia dan Thailand diunjurkan berkembang pada kadar yang lebih pantas pada 2H22, disokong oleh pemulihan dalam permintaan domestik dan pelancongan berikutan pelonggaran sekatan Covid-19, serta permintaan yang berterusan untuk eksport barangan mereka.

Bagi Singapura, kementerian itu menyatakan bahawa prospek permintaan luar republik itu telah lemah berbanding tiga bulan lalu.

“Pada masa yang sama, risiko penurunan dalam ekonomi global kekal ketara,” katanya.

Baca Lagi | Ekonomi Singapura berkembang 4.4 peratus pada S2 2022

Di dalam negeri, Singapura telah beralih kepada hidup dengan Covid-19 dengan penghapusan progresif hampir semua sekatan domestik dan sempadannya.

“Ini seterusnya menyokong pemulihan segmen ekonomi Singapura yang terjejas teruk oleh wabak itu,” katanya. — Bernama

Read Previous

Sultan Ibrahim menerima laporan mengenai cadangan hari cuti hujung minggu untuk Johor, keputusan tidak lama lagi

Read Next

Taliban lebih kuat daripada sebelumnya setahun selepas pengambilalihan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.