The Malaysia Post

Taliban lebih kuat daripada sebelumnya setahun selepas pengambilalihan

Setahun sejak kembali berkuasa di Afghanistan, Taliban adalah pasukan tentera yang lebih kuat berbanding sebelum ini, tetapi ancaman terhadap pemerintahan mereka memang wujud.

Untuk mengetatkan cengkaman mereka, Taliban telah mencurahkan beribu-ribu pejuang ke Lembah Panshjir, rumah kepada satu-satunya ancaman tentera konvensional yang dihadapi oleh kumpulan Islam sejak mereka mengambil alih.

Lembah yang indah, yang terletak di timur laut Afghanistan, selama beberapa dekad menjadi benteng penentangan terhadap kuasa luar, dan tempat kelahiran Barisan Penentangan Nasional (NRF).

Di sisi lain spektrum, kumpulan Negara Islam-Khorasan (IS-K) telah menanam bom dan melancarkan beberapa serangan berani mati dalam tempoh 12 bulan lalu.

Tetapi pejuang jihad telah menumpukan pada sasaran lembut – terutamanya masjid Syiah dan kuil Sikh – daripada menangani Taliban secara langsung.

Berikutan keluar huru-hara tentera pimpinan AS pada 31 Ogos tahun lalu, ancaman Barat terhadap pemerintahan Taliban juga telah dihancurkan.

Namun, pembunuhan ketua Al-Qaeda Ayman al-Zawahiri baru-baru ini oleh serangan dron AS di tempat persembunyiannya di Kabul menunjukkan betapa terdedahnya pemimpin Taliban kepada musuh berteknologi tinggi.

Walaupun Lembah Panjshir adalah yang paling membimbangkan Taliban, penganalisis Michael Kugelman dari badan pemikir Wilson Center yang berpangkalan di Washington percaya tentangan serius masih jauh.

“Jika kita mula melihat IS-K melancarkan serangannya dan mula melakukan lebih banyak serangan… saya fikir NRF benar-benar boleh mendapat manfaat daripada itu,” katanya kepada AFP.

“Jika rakyat Afghanistan melihat keluarga mereka diletupkan oleh IS-K… itu boleh, saya fikir, memberi kesan besar kepada legitimasi Taliban dan itu boleh memberi manfaat kepada NRF, dan memberi mereka peluang.”

‘Ketakutan dalam hati kami’

Panjshir adalah wilayah terakhir yang jatuh ke tangan Taliban dalam pengambilalihan kilat mereka di negara itu tahun lepas — bertahan sehingga 6 September, tiga minggu selepas penawanan Kabul.

Suasana tenang yang tidak tenteram kemudian menyelubungi lembah – sekitar 80 kilometer (50 batu) di utara Kabul – sehingga Mei, apabila NRF muncul dari pergunungan untuk menyerang lagi.

Sebagai tindak balas, Taliban menghantar lebih 6,000 pejuang dalam tiang panjang kenderaan berperisai, menimbulkan ketakutan di hati penduduk.

“Sejak Taliban tiba di lembah, orang ramai panik, mereka tidak boleh bercakap dengan bebas,” kata Amir, bercakap kepada AFP dalam nada senyap di ibu kota wilayah ketika rondaan berlalu.

“Taleban berpendapat bahawa jika belia duduk bersama, maka mereka mesti merancang sesuatu terhadap mereka,” tambahnya, meminta untuk tidak dikenali dengan nama sebenarnya.

Pada tahun 1980-an, pejuang yang diketuai oleh Ahmad Shah Massoud – digelar Singa Panjshir – memerangi tentera Soviet dari puncak Panshjir yang lasak.

Apabila Tentera Merah menarik diri, Afghanistan terlibat dalam perang saudara dan Taliban menguasai negara itu.

Panjshir bertahan, walaupun Massoud telah dibunuh dua hari sebelum serangan 11 September 2001 ke atas Amerika Syarikat.

NRF diketuai oleh anaknya Ahmad Masood, yang seperti kebanyakan pemimpin NRF kini berada dalam buangan yang tidak didedahkan.

Pasukan Taliban kini mengawal dengan tegas jalan utama yang membelah lembah, dengan pusat pemeriksaan di mana-mana.

Beribu-ribu orang telah melarikan diri dari lembah – pernah menjadi rumah kepada sekitar 170,000 – dan suasana ketakutan berlaku, dengan penduduk bercakap hanya jika nama sebenar mereka tidak didedahkan.

“Sebelum ini, kami berasa seronok datang ke sini,” kata seorang pengunjung bernama Nabila, yang berada di lembah bersama empat adik perempuannya untuk menghadiri pengebumian ibu mereka.

“Sekarang kami mempunyai ketakutan dalam hati kami. Kami takut jika suami kami datang, mereka akan diseret dari kereta,” katanya sambil meminta nama penuhnya dirahsiakan kerana takut dihukum.

Kehendak vs kapasiti

Kumpulan hak asasi manusia menuduh Taliban melakukan penderaan yang meluas di Panjshir — tuduhan yang mereka nafikan — termasuk hukuman mati di luar undang-undang.

“Mereka yang ditangkap secara sewenang-wenangnya juga menghadapi penyeksaan fizikal dan dipukul yang, dalam beberapa kes, malah mengakibatkan kematian,” kata Amnesty International pada Jun.

“Taleban menangkap dan mengugut untuk membunuh saudara-mara pejuang yang bersama penentangan,” kata Jamshed, seorang penduduk sebuah bandar Panjshir.

“Ancaman ini memaksa ramai pejuang turun dari pergunungan dan menyerah diri.”

Namun, pihak berkuasa Taliban menghantar mesej bercampur-campur mengenai ancaman yang ditimbulkan NRF – menafikan kewujudan mereka, di satu pihak, namun menghantar tentera untuk memerangi mereka.

“Kami tidak melihat mana-mana bahagian depan; bahagian hadapan tidak wujud,” Abdul Hameed Khurasani, ketua unit pasukan khas Taliban yang ditempatkan di lembah itu, memberitahu AFP.

“Ada (hanya) beberapa orang di pergunungan. Kami mengejar mereka.”

Ali Nazary, ketua jabatan hubungan luar NRF, mempersoalkan dakwaan Taliban.

“Jika kami adalah beberapa pejuang, dan jika kami telah ditolak ke pergunungan, mengapa mereka menghantar beribu-ribu pejuang mereka?” dia tanya.

Nazary berkata NRF kini mempunyai pasukan tempur seramai 3,000, dan pangkalan di seluruh wilayah – satu tuntutan yang mustahil untuk disahkan secara bebas.

Baca Lagi | Taliban lebih kuat daripada sebelumnya setahun selepas pengambilalihan

Kugelman percaya NRF mempunyai kemahuan untuk berjuang, tetapi bukan kapasiti.

“Untuk NRF menjadi kumpulan yang benar-benar berkesan, ia akan berjalan memerlukan… lebih banyak sokongan luar, ketenteraan dan kewangan,” katanya. — AFP

Read Previous

Ekonomi Singapura berkembang 4.4 peratus pada S2 2022

Read Next

Jersi Michael Jordan ‘Last Dance’ akan dilelong pada bulan September

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.