The Malaysia Post

Sultan Ibrahim menerima laporan mengenai cadangan hari cuti hujung minggu untuk Johor, keputusan tidak lama lagi

Kerajaan Johor hari ini membentangkan hasil penemuannya mengenai cadangan mengembalikan hari rehat hujung minggu kepada Raja Sultan Ibrahim Sultan Iskandar, sebelum keputusan dibuat.

Dalam catatan Facebook, Menteri Besar Johor Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata kerajaan negeri telah membentangkan penemuannya berhubung penyelarasan hari rehat hujung minggu untuk pertimbangan Duli Yang Maha Mulia Sultan Johor.

“InsyaAllah, Tuanku akan membuat keputusan yang terbaik untuk rakyat Johor,” titah baginda dalam catatan ringkas di laman Facebook rasmi baginda hari ini.

Mengiringi siaran itu ialah gambar Onn Hafiz menyampaikan penemuan kepada Sultan Iskandar.

Minggu lepas, Onn Hafiz berkata keputusan mengenai cadangan hari rehat hujung minggu, sama ada kekal seperti sedia ada atau diubah, akan melibatkan 576,691 pelajar dan 1.764 juta pekerja di negeri ini.

Daripada jumlah itu, beliau berkata 93 peratus daripada tenaga kerja melibatkan mereka dalam sektor swasta.

“Salah satu kebimbangan utama ialah perbezaan hari rehat antara ibu bapa dan anak-anak, yang menyukarkan keluarga untuk meluangkan masa bersama,” katanya.

Sebelum ini, kajian berterusan mengenai cadangan pengembalian hari rehat hujung minggu rasmi negeri selatan yang kini ditetapkan pada Jumaat dan Sabtu, melibatkan pelbagai sektor seperti kerajaan, awam, pendidikan, industri dan perbankan, serta Persekutuan Majikan Malaysia ( MEF).

Mula-mula dilaporkan pada 14 Jun bahawa kerajaan Johor sedang mengkaji semula hari rehat hujung minggu Jumaat dan Sabtu semasa di negeri itu berikutan aduan orang ramai.

Susulan itu, Malay Mail melaporkan pada 20 Jun bahawa kerajaan negeri mungkin melaksanakan hujung minggu rasmi dua setengah hari, dengan Jumaat sebagai separuh hari, diikuti Sabtu dan Ahad sebagai hari rehat hujung minggu.

Pada penghujung 2013

Sultan Ibrahim telah menitahkan pertukaran hari rehat hujung minggu negeri kepada Jumaat dan Sabtu daripada Sabtu dan Ahad.

Sejak 1 Januari 2014, Johor telah disambut hari Jumaat dan Sabtu sebagai hari rehat hujung minggu rasminya.

Baca Lagi | Sultan Ibrahim menerima laporan mengenai cadangan hari cuti hujung minggu untuk Johor, keputusan tidak lama lagi

Di Malaysia, Kedah, Kelantan, dan Terengganu juga menjadikan hari Jumaat dan Sabtu sebagai hari rehat hujung minggu rasmi.

Read Previous

Bekas bintang Man United, Giggs ‘menanduk’ bekas teman wanita di muka, dengar mahkamah

Read Next

Ekonomi Singapura berkembang 4.4 peratus pada S2 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.