The Malaysia Post

Paul Anka: Remaja tertua Pop terus melakukannya dengan caranya

Paul Anka — penyanyi bersuara selembut sutera yang menulis klasik malar hijau seperti She’s a Lady dan lirik My Way — telah berada di sekeliling blok sejak dia menjaringkan nombor satu global pertamanya pada tahun 1957.

Tetapi Kanada telah mengambil masa 80 tahun untuk menjadi tajuk utama salah satu festival jazz terbaik dunia bersama legenda seperti George Benson, Gilberto Gil dan Van Morrison.

“Ia akan menjadi satu keseronokan bagi saya” untuk bermain Festival Juan Jazz di French Riviera — yang bermula esok — Anka memberitahu AFP dari rumahnya di Los Angeles.

Sememangnya, barisan itu adalah perhimpunan diraja jazz tulen, daripada Herbie Hancock kepada Diana Krall, Stacey Kent dan pemain piano genius Armenia Tigran Hamasyan.

Tetapi akar Anka adalah pop tulen, terus ke puncak perarakan hit – seperti yang dipanggil ketika itu – dengan smesy sulungnya, Diana, ketika dia hanya 16 tahun.

Lagu itu memulakan era bintang bopper kecil, dengan Anka remaja pertama pernah menjaringkan hit nombor satu di Britain.

My Way Lagu itu menceritakan tentang cinta Anka yang tidak berbalas kepada seorang wanita yang lebih tua yang “keluar dari liga saya” – Diana Ayoub berusia 19 tahun pada masa itu – dan dia pernah menyayanginya selepas melihatnya di gereja Ortodoksnya di Ottawa.

Anak kepada pendatang Syria dan Lubnan, Anka dibesarkan dalam bahasa Perancis, itulah cara dia menulis versi bahasa Inggeris bagi salah satu lagu abad ke-20 yang paling banyak dinyanyikan, My Way.

Pandangannya terhadap piawaian itu, yang pada asalnya dirakam oleh penyanyi Perancis Claude Francois sebagai “Comme d’habitude”, menjadi standard tandatangan Frank Sinatra, serta hit untuk Elvis dan Sex Pistols’ Sid Vicious.

“Saya mempunyai sejarah hebat dengan Perancis, dengan orang Perancis dan muzik,” kata Anka.

“Saya perlu melakukan beberapa lagu asal yang mula-mula membawa saya ke Perancis semasa saya masih muda – Diana, You Are My Destiny dan My Way sudah tentu,” tambahnya.

Maaf Trump

Anka dijadualkan menyanyikan My Way pada perasmian Donald Trump sebagai presiden AS pada 2017 sebelum menarik diri, walaupun dia mengelak daripada menyatakan sama ada dia menyokongnya.

“Anda mempunyai peluang yang lebih baik untuk mendapatkan matahari terbit melepasi ayam jantan itu,” katanya.

Walaupun piawaian penuh romantiknya seperti (You’re) Having My Baby mungkin agak murahan bagi sesetengah orang, lagu dan selebritinya tetap bertahan.

“Put Your Head on My Shoulder” mengilhamkan cabaran TikTok yang viral tahun lepas, dan She’s a Lady — yang turut ditulisnya — ialah salah satu daripada penyanyi Wales Tom Jones yang paling menggembirakan orang ramai.

Anka juga muncul di pentas di sebelah Lisa dalam episod 1995 The Simpsons yang dipanggil “Treehouse of Horror VI” di mana dia membintangi bersama.

Penyanyi itu dan masih berkawan dengan beberapa pemain muzik Perancis yang hebat, dan membayangkan bahawa dia akan memberi penghormatan kepada sebahagian daripada mereka semasa pertunjukannya di Juan-les-Pins.

“Anda akan lihat apabila saya membuat persembahan saya… Saya dihubungkan dengan semua penyanyi Perancis daripada (Charles) Aznavour, kepada Johnny Hallyday (“Elvis Perancis”), Gilbert Becaud dan Mireille Mathieu, yang saya tulis album untuknya .

“Salah satu kegemaran saya ialah Michel Colombier,” seorang komposer filem Hollywood yang prolifik yang “menulis beberapa album dengan saya”.

Anka berkata dia mahu “mendapatkan perasaan penonton” sebelum memutuskan apa yang akan dimainkan, walaupun akan ada penghormatan kepada Sammy Davis Jr. “Saya tidak boleh mementingkan diri sendiri dan melakukan apa yang saya mahu untuk diri saya sendiri.

Baca Lagi | Paul Anka: Remaja tertua Pop terus melakukannya dengan caranya

“Saya mahu menjadi eklektik… Saya tidak tahu sama ada saya akan mempunyai masa untuk menyanyikan apa-apa daripada album baharu, dan saya tidak tahu sama ada sesiapa akan berminat,” sindir penyanyi itu, yang baru sahaja merakamkan lagu baru. khas televisyen. — AFP

Read Previous

Mahkamah Tinggi menolak tawaran Zahid untuk menangguhkan pemanggangan oleh pihak pendakwaan, kata tiada penafian perbicaraan adil

Read Next

Nadal ke suku Wimbledon ketika Kyrgios mengintai

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.