The Malaysia Post

Kementerian Kesihatan mengeluarkan amaran mengenai dua subvarian Omicron yang berjangkit

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengeluarkan amaran hari ini mengenai dua subvarian baharu strain Omicron Covid-19.

MoH berkata sub-varian baharu, yang dipanggil Omicron BA.4 dan Omicron BA.5, lebih menular daripada sub-varian Omicron yang lain.

“Orang ramai diingatkan supaya tidak mengabaikan langkah pencegahan jangkitan Covid-19 bagi mengelak kebangkitan semula kes Covid-19. Sentiasa lakukan penilaian risiko diri dan ambil langkah pencegahan yang sesuai,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman Facebooknya.

Catatan itu disertakan dengan grafik bertajuk “Elakkan kebangkitan semula kes Covid-19 di Malaysia!”

Grafik itu menekankan langkah pencegahan seperti:

memakai topeng di ruang tertutup dan kawasan sesak, mengambil vaksin dan dos penggalak termasuk bagi mereka yang berumur antara lima hingga 17 tahun, mengambil dos penggalak kedua jika seseorang berisiko tinggi dan imunokompromi, menjaga kebersihan diri dan penggunaan TRIIS (uji, lapor, asingkan, maklumkan dan dapatkan rawatan).

Baca Lagi | Kementerian Kesihatan mengeluarkan amaran mengenai dua subvarian Omicron yang berjangkit

Menurut South China Morning Post, sub-varian Omicron BA.4 dan BA.5 telah menjadi strain dominan di Amerika Syarikat (AS), melaporkan bahawa mereka “mempamerkan kualiti artis melarikan diri, dapat mengelak beberapa antibodi dihasilkan selepas vaksinasi dan jangkitan coronavirus, termasuk jangkitan yang disebabkan oleh beberapa versi awal Omicron”.

Walau bagaimanapun, walaupun keupayaan sub-varian untuk mengelak tindak balas antibodi, tidak pasti sama ada ia boleh menyebabkan jangkitan yang lebih teruk.

Read Previous

Jacky Cheung dituduh tidak patriotik dalam perutusan untuk ulang tahun ke-25 penyerahan Hong Kong kepada China

Read Next

Mahkamah Tinggi menolak tawaran Zahid untuk menangguhkan pemanggangan oleh pihak pendakwaan, kata tiada penafian perbicaraan adil

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.