The Malaysia Post

Kerja Jauh Akan Tetap Disini Dan Akan Bertambah Hingga 2023

Cara Menyokong Jauh pada 2023

Walaupun sesetengah syarikat terus mencuit hidung mereka di The Great Resignation dan mendesak pekerja masuk semula ke pejabat, saintis data di Ladders menegaskan bahawa tulisan itu ada di dinding. Kerja jarak jauh masih ada. Menurut unjuran mereka, 25% daripada semua pekerjaan profesional di Amerika Utara akan menjadi jauh menjelang akhir tahun 2022, dan peluang jauh akan terus meningkat hingga 2023.

Penyelidik dari Ladders telah menjejaki dengan teliti ketersediaan kerja jauh daripada 50,000 majikan terbesar di Amerika Utara sejak wabak itu bermula. Peluang jauh melonjak daripada bawah 4% daripada semua pekerjaan bergaji tinggi sebelum wabak kepada kira-kira 9% pada akhir 2020, dan kepada lebih daripada 15% hari ini. “Perubahan dalam pengaturan kerja ini adalah mustahil untuk digembar-gemburkan. Walaupun besar, ia lebih besar daripada yang orang fikirkan,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Ladders Marc Cenedella, yang mengatakan ia adalah perubahan masyarakat terbesar di Amerika sejak berakhirnya Perang Dunia II. “Amalan pengambilan pekerja lazimnya bergerak pada kadar glasier, tetapi wabak itu menimbulkan kepanasan sehingga kami melihat banjir perubahan yang pesat dalam ruang ini. Ia benar-benar menakjubkan.”

Kesan Hiliran Kerja Burnout

Ketika tempat kerja menuju ke tahun 2022—tahun ketiga wabak itu—peningkatan keletihan kerja melonjak ke paras tertinggi sepanjang masa. Tinjauan Kerja dan Kesejahteraan Persatuan Psikologi Amerika mendapati bahawa 79% daripada 1,501 pekerja mengalami tekanan berkaitan kerja pada bulan sebelum tinjauan.

Tiga daripada lima pekerja berkata tekanan berkaitan kerja menyebabkan mereka kurang minat, motivasi dan tenaga di tempat kerja. Sebanyak 36% mengalami keletihan kognitif, 32% keletihan emosi dan 44% keletihan fizikal—meningkat 38% daripada 2019.

Menurut laporan itu, isu-isu seperti mempolitikkan topeng dan vaksin serta perasaan kurang sokongan daripada kerajaan dan tempat kerja telah menyebabkan pekerja—terutama mereka yang bekerja di hadapan awam—menjadi sinis tentang pekerjaan mereka dan tentang orang awam secara amnya. “Sinisisme semacam ini sangat kuat kerana ia menjejaskan perasaan orang ramai tentang nilai kerja mereka, yang boleh membantu memotivasikan mereka semasa masa sukar,” kata ahli psikologi organisasi, Michael Leiter, profesor kehormat psikologi organisasi di Universiti Deakin Melbourne.

Laporan itu menyatakan bahawa kerana tekanan berkaitan pandemik tidak akan berhenti dalam masa terdekat, langkah mengurangkan tekanan harus menjadi perhatian utama bagi majikan dan penggubal undang-undang. Dan Christina Maslach, profesor emerita psikologi di University of California, Berkeley menambah, “Apabila permintaan meningkat, organisasi perlu menumpukan perhatian pada mengekalkan keseimbangan, mengambil perkara daripada plat apabila mereka menambah sesuatu yang baru. Itu amat penting dalam tetapan penjagaan kesihatan di mana kadar pergeseran sangat tinggi.”

Baca Lagi | Persatuan Sepaktakraw Akan Merombak Struktur Kejurulatihan Kebangsaan Tidak Lama Lagi

Baca Lagi | Menteri Sarawak mahu Undang-undang Negeri Lebih Tegas untuk Melindungi Flora dan Fauna Nadir

Kerja Jauh Adalah Perlengkapan Kekal

Menurut Laporan Kerja Jauh Negeri 2021 daripada Owl Labs, 2021 ialah tahun dunia kekal terpencil, dan 90% daripada 2,050 pekerja jauh sepenuh masa yang ditinjau berkata mereka adalah sama produktif atau lebih produktif bekerja dari jauh, berbanding ketika mereka bekerja keras. dalam pejabat. 74% lagi berkata selepas wabak itu, bekerja dari rumah adalah lebih baik untuk kesihatan mental mereka, dan 84% melaporkan bahawa bekerja dari jauh selepas wabak itu akan menjadikan mereka lebih bahagia, malah ramai yang sanggup memotong gaji.

Tinjauan Januari 2022 ke atas 1,000 pekerja sepenuh masa dari Ergotron menyokong kajian Owl Labs, mendedahkan bahawa apabila pekerja semakin terbiasa dengan persekitaran pejabat hibrid dan terpencil sejak bermulanya wabak itu, mereka mengalami manfaat kepada kesihatan fizikal dan mental mereka- menjadi.

Digabungkan kedua-dua penemuan ini menunjukkan bahawa perniagaan Amerika mendengar dan melihat lebih jauh hari ini untuk membina dasar tempat kerja yang lebih progresif yang akan membantu pekerja berkembang maju. Laporan itu menyimpulkan bahawa pemimpin mesti memikirkan semula budaya tempat kerja mereka agar lebih inklusif dengan kerja jauh dan hibrid—ini adalah kebiasaan baharu.

Namun, beberapa bank besar dan syarikat teknologi kekal tahan untuk mempunyai tenaga kerja terpencil secara kekal sepanjang pandemik, dengan satu firma merujuk idea itu sebagai “penyimpangan sementara.” Syarikat seperti Goldman Sachs dan Chase kini telah berundur, menyertai pesaing dalam mengumumkan dasar kerja dari rumah yang fleksibel apabila bilangan kes Covid-19 meningkat.

Ragu Bhargava, Ketua Pegawai Eksekutif di Global Upside, bersetuju dengan penyelidikan terkini bahawa pekerja akan terus meletak jawatan dalam jumlah rekod jika syarikat tidak berkembang mengikut keperluan pekerja mereka. Ragu mencadangkan bahawa mereka yang masih melihat kerja jauh sebagai sementara atau tidak lazim—dan bukannya transformasi lengkap dalam cara kita bekerja dan meneruskan “cara lama melakukan sesuatu”—berisiko kehilangan kakitangan dan tidak lagi berdaya saing apabila tempat kerja berkembang di sekeliling mereka.

“Terdapat naratif yang berpegang teguh tentang ‘kembali kepada keadaan normal’ yang dipegang oleh ramai majikan, sedangkan sebenarnya, dunia pekerjaan tidak akan kembali seperti dahulu,” kata Ragu. “Pandemik merevolusikan tempat kerja dan mempercepatkan keperluan yang semakin meningkat untuk pekerja terpencil.

Pandemik berfungsi sebagai panggilan bangun yang besar, mengajar kita bukan sahaja bahawa kerja lebih mampu diselesaikan dari rumah, tetapi menunjukkan keperluan untuk fleksibiliti untuk pekerja mengawal jadual mereka sendiri—satu keperluan bagi mereka yang berulang-alik jauh. , pengaturan penjagaan kanak-kanak yang mahal dan mereka yang hanya mahu meluangkan lebih banyak masa bersama keluarga mereka.”

Ragu memetik statistik yang membingungkan bahawa 4.5 juta orang pekerja secara sukarela berhenti kerja pada bulan November, 2021 sahaja sebagai bukti bahawa tenaga kerja Amerika bangkit dengan kuasa tawar-menawar kolektif mereka, dan majikan yang keras kepala semakin tertinggal dalam debu. “Dengan Perletakan Jawatan yang Hebat dan Covid-19 masih memainkan peranan dalam kehidupan seharian kita, syarikat yang memilih untuk kembali kepada ‘cara lama melakukan sesuatu’ akan berisiko kehilangan kakitangan mereka dan menyaksikan perubahan pasaran kerja yang berubah-ubah. mereka, akhirnya bergerak sepenuhnya,” Ragu menyimpulkan.

Semua Orang Akan Terpengaruh Oleh Anjakan Masyarakat

Cenedella meramalkan bahawa peningkatan dalam kerja jauh akan membuat perubahan besar dalam masyarakat dan akan memberi kesan kepada semua orang. Ia akan membebaskan pekerja daripada terjebak di bandar besar jadi Cenedella menjangkakan kita akan terus melihat bandar dan pekan yang lebih kecil berkembang. Bandar yang mempunyai elemen gaya hidup yang menarik tetapi dari segi sejarah kekurangan akses kepada pekerjaan profesional yang hebat akan menyaksikan pertumbuhan yang ketara.

Cenedella menyatakan, “Bandar-bandar tersebut akan menyaksikan kemasukan profesional yang berpendapatan tinggi, berpendidikan tinggi, yang akan menukar lembaga sekolah mereka, komisen perancangan mereka dan juga perkhidmatan yang ditawarkan kepada penduduk. Kerja jarak jauh pada skala ini akan mengubah sesetengah komuniti sepenuhnya.”

Antara April dan September 2021, lebih 24 juta pekerja Amerika berhenti kerja menurut Biro Statistik Buruh A.S. Apabila kita memasuki tahun baharu, Indeks Tempat Kerja Manusia 2022 Workhuman, Januari 2022 menegaskan bahawa keputusan yang dibuat oleh majikan akan menjadi kritikal kepada pasukan mereka, dan 81.5% pekerja berasa lebih berkuasa untuk memastikan pemimpin mereka bertanggungjawab ke atas tempat kerja yang lebih baik pada tahun 2022. Lebih separuh (56%) ) berkata mereka hanya akan menunggu 30 hingga 60 hari untuk majikan membuat perubahan yang diperlukan sebelum mereka mempertimbangkan untuk keluar.

Read Previous

Menteri Sarawak mahu Undang-undang Negeri Lebih Tegas untuk Melindungi Flora dan Fauna Nadir

Read Next

Apa itu Teknologi HAARP. Adakah HAARP Mencipta Gempa Bumi?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.