The Malaysia Post

Apa itu Teknologi HAARP. Adakah HAARP Mencipta Gempa Bumi?

Gempa Bumi Bukan Berpunca daripada Operasi HAARP?

Gempa bumi di Turki baru-baru ini bukan disebabkan oleh bekas program tentera AS yang dipanggil Program Penyelidikan Auroral Aktif Frekuensi Tinggi (HAARP), pakar memberitahu Reuters, dan HAARP tidak mempunyai keupayaan pengubahsuaian cuaca yang menyebabkan gempa bumi, bertentangan dengan dakwaan yang tersebar di media sosial.

Pada Isnin 6 Februari, gempa bumi besar melanda Turki dan Syria, dengan angka kematian mencecah lebih 21,000 setakat Jumaat (di sini).

Maklumat salah sering merebak dalam talian selepas malapetaka melanda dan boleh memasukkan imej palsu selepas itu atau naratif yang mengelirukan dalam usaha menyelamat.

Satu tweet berkata, “Gempa bumi di Turki kelihatan seperti operasi hukuman (HAARP) oleh NATO atau AS terhadap Turki” sambil berkongsi video yang kelihatan menunjukkan sambaran petir, sambil menambah bahawa ia “tidak normal dalam gempa bumi, tetapi selalu berlaku dalam operasi kecapi (sic)” (di sini). Tuntutan serupa boleh dilihat di Instagram (di sini).

HAARP ialah program yang menggunakan pemancar berkuasa tinggi, frekuensi tinggi untuk mengkaji sifat dan tingkah laku ionosfera (haarp.gi.alaska.edu/). Pada 2015, operasi kemudahan penyelidikan itu dipindahkan dari Tentera Udara A.S. ke Universiti Alaska Fairbanks, kata laman web itu.

Beberapa pakar memberitahu Reuters bahawa HAARP tidak mungkin bertanggungjawab terhadap gempa bumi di Turki atau di mana-mana kerana ia tidak mempunyai keupayaan sedemikian.

HAARP Tidak Boleh Cetuskan Gempa Bumi

Menurut bahagian FAQ tapak web HAARP, ia tidak boleh mengawal atau memanipulasi cuaca (haarp.gi.alaska.edu/faq).

Jessica Matthews, pengurus program HAARP di University of Alaska Fairbanks, memberitahu Reuters bahawa “peralatan penyelidikan di tapak HAARP tidak boleh mencipta atau menguatkan bencana alam.” Dia berkata, “gempa bumi baru-baru ini dan kehilangan nyawa yang tragis di Turki menyerlahkan kemusnahan yang boleh disebabkan oleh bencana alam.”

HAARP ialah pemancar radio yang lebih besar daripada kebanyakan pemancar radio lain, menurut David Hysell, seorang profesor kejuruteraan Thomas R. Briggs di Cornell University (di sini), dan secara teorinya tidak mungkin HAARP mencipta gempa bumi.

David Malaspina, seorang saintis penyelidikan di Laboratory for Atmospheric and Space Physics (LASP) di University of Colorado Boulder (di sini), memberitahu Reuters gelombang radio HAARP adalah serupa dengan stesen penyiaran radio AM yang kuat, dan “tiada mekanisme yang diketahui oleh yang siaran radio AM boleh menyebabkan gempa bumi.”

Beliau berkata gelombang radio jenis ini menembusi kurang daripada 1cm ke dalam tanah, manakala gempa bumi jauh lebih dalam. “Gempa Bumi 2023 di Turki berpunca ~17 km ke bawah.”

Gelombang radio tiruan sememangnya boleh mengganggu atmosfera atas secara tempatan, tetapi ia setanding dengan gangguan yang disebabkan oleh Matahari, Toshi Nishimura, seorang profesor penyelidikan kejuruteraan elektrik dan komputer di Universiti Boston (di sini), memberitahu Reuters. Dia menambah bahawa dia tidak mengetahui sebarang bukti saintifik bahawa “gelombang buatan boleh mencipta gangguan yang lebih kuat dan memberi kesan kepada keadaan seismik tempatan.”

Selanjutnya, pada masa ini “tiada teknologi untuk melancarkan gelombang radio dari tanah dan memukul bandar dengan tepat,” kata Nishimura. “Nampaknya tidak mungkin gelombang radio boleh memberi kesan kepada keadaan seismik yang jauh.”

Baca Lagi | Menteri Sarawak mahu Undang-undang Negeri Lebih Tegas untuk Melindungi Flora dan Fauna Nadir

Baca Lagi | Kerja Jauh Akan Tetap Disini Dan Akan Bertambah Hingga 2023

Kilauan Semasa Gempa Bumi Lazim

HAARP juga “tidak boleh mencipta kilat,” kata Hysell kepada Reuters, bertentangan dengan dakwaan dalam video yang dikongsi dalam talian yang mengatakan kilat “tidak normal dalam gempa bumi.”

Fenomena yang dikenali sebagai Lampu Gempa Bumi, bagaimanapun, sebenarnya “agak biasa”, Jamesina Simpson, seorang profesor kejuruteraan elektrik dan komputer di The University of Utah (di sini) memberitahu Reuters, walaupun “Saya tidak menyedari sambaran petir berkaitan kepada operasi HAARP.”

Lampu Gempa Bumi “dicipta oleh percikan api pada talian kuasa atau grid kuasa apabila ia terganggu oleh gempa bumi,” kata Nishimura, dan ini berkemungkinan yang boleh dilihat dalam video dalam talian.

Nishimura berkata mungkin tidak ada kilat sama sekali dalam video yang dikongsi dalam talian. “Lampu itu tidak lama kemudian diikuti oleh gangguan kuasa,” kata Nishimura, mencadangkan lampu itu “berkaitan dengan talian kuasa dan kegagalan grid kuasa.”

“Video itu menunjukkan bahawa malam itu mendung. Cahaya itu bukan datang dari angkasa tetapi berasal dari tanah dan dipantulkan oleh awan,” kata Nishimura. “Lampu juga tidak termasuk guruh, menunjukkan bahawa ia bukan sambaran kilat.”

Keputusan

Salah. Pakar mengatakan gempa bumi pada 6 Februari di Turki bukanlah hasil daripada operasi HAARP kerana HAARP tidak mempunyai keupayaan untuk mencetuskan gempa bumi.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kerja Jauh Akan Tetap Disini Dan Akan Bertambah Hingga 2023

Read Next

Pertunjukan Kajian Lelaki menganggap mereka Lebih Pintar daripada Sebenarnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.