The Malaysia Post

Menteri Sarawak mahu Undang-undang Negeri Lebih Tegas untuk Melindungi Flora dan Fauna Nadir

Haiwan Nadir dan Kehidupan Tumbuhan Di Luar Negara

Sarawak perlu mengemas kini undang-undang kunonya untuk menghalang penyeludup daripada membawa haiwan dan tumbuhan yang jarang ditemui keluar negara, kata Menteri Pelancongan, Industri Kreatif dan Seni Persembahan negeri Datuk Sri Abdul Karim Rahman Hamzah hari ini.

Beliau berkata, terdapat insiden lepas di mana warga asing yang masuk sebagai pelancong menyeludup keluar tumbuhan nadir yang digali dari taman negara untuk mengaut keuntungan daripada biodiversiti Sarawak.

“Mereka melakukan pembungkusan, mengeluarkan tumbuhan dari Sarawak, melakukan kultur tisu, mula mengeluarkan sendiri dan mendaftarkan tumbuhan itu di bawah nama mereka untuk menghasilkan wang,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Ekspo Taman Antarabangsa Borneo Sarawak 2023 yang julung kali diadakan di Borneo Pusat Konvensyen Kuching di sini.

“Ini adalah perkara-perkara kecil, saya harap, mereka yang berada di lapangan termasuk media akan memainkan peranan mereka untuk mewujudkan kesedaran untuk membina ini supaya kerajaan negeri akan keluar dan mengetatkan undang-undang kita,” tambahnya.

Dia mengimbas kembali sekumpulan warga Rusia yang ditangkap dengan “begitu banyak beg plastik” tumbuhan periuk kera yang diambil dari Taman Negara Gunung Gading dan Taman Negara Kubah beberapa tahun lalu.

Beliau berkata tiada tindakan diambil terhadap Rusia kerana undang-undang yang melarang mengambil tumbuhan dari taman negara adalah lemah.

“Undang-undang kami sangat kuno dan oleh itu orang Rusia dibebaskan selepas memberikan pelbagai alasan,” katanya.

Beliau berkata Sarawak adalah periuk lebur untuk tumbuhan yang jarang ditemui dan eksotik “jadi kita perlu mengetatkan undang-undang kita”.

“Jika kita tidak berhati-hati, banyak tumbuhan nadir kita akan dibawa keluar.

“Anda perlu pergi ke Singapura, lihat sekitar Gardens by the Bay dan jika anda berusaha untuk melihat dari mana asalnya. Ada yang datang dari Lundu dan tempat lain di Sarawak.

“Ini bermakna bahawa seseorang pasti telah mengeksport mereka dan menghasilkan wang daripadanya,” katanya.

Baca Lagi | SKMM Menyiasat TV Hebat Mengenai Tuntutan Pemecatan Penjawat Awam

Baca Lagi | Persatuan Sepaktakraw Akan Merombak Struktur Kejurulatihan Kebangsaan Tidak Lama Lagi

Tumbuhan Jarang dan Eksotik

Beliau berkata tidak ada keperluan bagi negeri ini untuk mewujudkan taman sendiri untuk tumbuhan yang jarang ditemui dan eksotik, dengan mengatakan bahawa keseluruhannya sudah menjadi hutan sendiri.

“Kita hanya perlu memelihara taman negara kita,” katanya, sambil menambah bahawa daripada 46 taman negara, 14 daripadanya dibuka kepada orang ramai.

Beliau berkata ini adalah sebab negeri mewartakan banyak kawasan sebagai taman negara. “Apabila taman itu diwartakan, anda tidak boleh menebang pokok, membunuh haiwan dan tidak boleh mengeluarkan flora dan fauna.

“Tetapi sentiasa ada isu, iaitu kekurangan penguatkuasaan,” katanya sambil menambah bahawa mewartakan taman negara sahaja tidak mencukupi jika penguatkuasaan lemah.

Beliau berkata orang ramai masih akan menebang pokok, membunuh haiwan dan mengambil flora dan fauna.

Read Previous

Persatuan Sepaktakraw Akan Merombak Struktur Kejurulatihan Kebangsaan Tidak Lama Lagi

Read Next

Kerja Jauh Akan Tetap Disini Dan Akan Bertambah Hingga 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.