The Malaysia Post

Single Terbaru Rungkai Perjalanan Hidup Faizal FBI

Faizal Ismail, 46, telah mempertaruhkan empat minit hidupnya dalam single baharu berjudul “Terima Kasih Allah” yang cukup merungkai perjalanan hidupnya sebagai seorang pengacara dan penyampai radio popular. Sebelum mencari keredaan Tuhan dan berhijrah, hidupnya pernah kelam.

Single “Terima Kasih Allah” merupakan hasil gubahan komposer Iwan Syahman, yang mana turut menghasilkan lirik simbolik yang penuh bermakna. Lagu ini berpaksi kisah hidup Faizal dan menggambarkan perubahan hidupnya ketika ini. Faizal kini berada pada fasa baharu dalam hidup iaitu berdakwah. Lagu ini lebih kepada kesyukuran dan tanda penghargaan kepada Allah atas nikmat diberi.

Single album curahan hati Faizal

Faizal mengisahkan bahawa dia bertemu dengan ramai rakan artis termasuk Iwan Syahman semasa keluar dengan jemaah untuk mendalami ilmu agama. Iwan meminta Faizal untuk kembali menyanyi dan menghasilkan lagu yang mudah untuknya nyanyikan. Selepas beberapa peringkat perbincangan dan proses pembikinan, akhirnya Faizal suka dengan single “Terima Kasih Allah”.

Baca lagi | Arnie meraih peringkat lapan terakhir Kejohanan Squasy WSF Satellite

Dalam sidang media pelancaran lagu tersebut di Universal Music Malaysia, Petaling Jaya baru-baru ini, Faizal menjelaskan bahawa lagu ini adalah kupasan hidupnya yang beralih dari satu fasa ke satu fasa yang lain. Faizal mahu menggambarkan rasa terima kasih dan bersyukur kepada Allah atas apa yang sudah dilalui. Single “Terima Kasih Allah” dilancarkan pada 24 Februari lalu dan boleh didengari di semua platform digital seperti Spotify, Apple Music, KKBOX, Deezer dan YouTube Music.

Pernah terbit album

Faizal FBI yang merupakan anak jati kelahiran Alor Setar ini juga pernah menghasilkan album pada tahun 2006 yang berjudul Satu Jengkal. Merupakan hasil kerjasama dengan bekas penyampai radio, Khairil Rashid atau Krill melalui gandingan digelar Khafi, album ini dinyatakan mendapat sambutan yang baik dalam kalangan netizen.

Baca lagi | Microsoft, Salesforce dan Pencipta TikTok sedang Menggunakan ChatGPT untuk Menulis Emel Secara Automatik

Selain itu, Faizal juga pernah membuat kemunculan khas dalam album Hari Raya bersama penyanyi Faizal Tahir dan Shahir Zawawi ketika bertugas sebagai penyampai stesen radio, HotFM, suatu ketika dahulu.

Read Previous

Arnie meraih peringkat lapan terakhir Kejohanan Squasy WSF Satellite

Read Next

Tergesa-gesa Putuskan Dakwaan, Muhyiddin Persoal Tak Sempat Beri Keterangan SPRM

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.