The Malaysia Post

Tergesa-gesa Putuskan Dakwaan, Muhyiddin Persoal Tak Sempat Beri Keterangan SPRM

Bekas Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin, telah didakwa dengan enam pertuduhan di Mahkamah Sesyen atas dakwaan menggunakan kedudukannya untuk menerima rasuah dan pengubahan wang haram. Beliau menganggap pendakwaan ini sebagai satu bentuk pemangsaan politik yang terancang dan mempersoalkan bagaimana Jabatan Peguam Negara boleh membuat keputusan mendakwanya sedangkan beliau belum memberikan kenyataan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM). Muhyiddin turut menegaskan bahawa beliau tidak melanggar undang-undang dengan sewenang-wenangnya dan sentiasa mematuhi peraturan dan undang-undang.

Enam dakwaan berat

Menurut kertas pertuduhan, Muhyiddin didakwa atas empat tuduhan menggunakan kedudukannya untuk menerima rasuah sebanyak RM232.5 juta dari tiga syarikat dan seorang individu antara 1 Mac 2020 hingga 20 Ogos 2021 bagi sekutunya iaitu Parti BERSATU.

Baca lagi | Single Terbaru Rungkai Perjalanan Hidup Faizal FBI

Beliau juga didakwa menerima hasil daripada aktiviti haram berupa wang sebanyak RM120 juta dan RM75 juta daripada Bukhary Equity Sdn Bhd yang dimasukkan ke dalam akaun CIMB Bank milik Parti BERSATU di CIMB Bank Cawangan Menara KL, Jalan Stesen Sentral di Kuala Lumpur antara 25 Februari 2021 dan 8 Julai 2022.

Pendakwaan terhadapnya dibuat mengikut Seksyen 23(1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 dan Seksyen 4(1)(b) dibaca bersama Seksyen 87(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001. Jika sabit kesalahan, beliau boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 atau mana lebih tinggi.

Bebas dengan jaminan RM2 juta

Muhyiddin dibebaskan dengan jaminan RM2 juta dengan dua penjamin warga tempatan dan bukan ahli keluarga serta disyaratkan untuk menyerahkan pasport kepada mahkamah. Hakim menetapkan 26 Mei 2023 untuk sebutan semula kes. Muhyiddin dihadiri oleh beberapa pimpinan BERSATU dalam galeri awam mahkamah.

Baca lagi | Arnie meraih peringkat lapan terakhir Kejohanan Squasy WSF Satellite

Muhyiddin sebelum ini telah dipanggil untuk memberi keterangan mengenai Program Jana Wibawa sebagai saksi. Namun, pada 19 Februari 2023, SPRM mengesahkan bahawa beliau antara suspek yang disiasat berhubung kes berkenaan dan siasatan ke atasnya masih diteruskan. Beberapa individu termasuk bekas Ketua Penerangan BERSATU dan seorang pengarah syarikat perabot juga telah didakwa atas kes yang sama.

Read Previous

Single Terbaru Rungkai Perjalanan Hidup Faizal FBI

Read Next

Kecuaian Agensi Umrah Menyebabkan Jemaah Terkandas di Arab Saudi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.