The Malaysia Post

Kecuaian Agensi Umrah Menyebabkan Jemaah Terkandas di Arab Saudi

KUALA LUMPUR: Seorang pengurus kilang merasa sangat kecewa dengan kurangnya perhatian dan pengurusan yang tidak serius serta tidak tersusun oleh agensi umrah setelah dia, isterinya, dan lebih dari 100 jemaah umrah terkandas di Arab Saudi.

Basri Baco, 36, adalah sebahagian daripada kumpulan umrah yang terdampar selama dua hari di Mekah dan kemudian satu hari di Jeddah kerana penerbangan yang lewat pada tanggal 5 Mac.

Baca lagi | Tergesa-gesa Putuskan Dakwaan, Muhyiddin Persoal Tak Sempat Beri Keterangan SPRM

Basri dan isterinya baru sahaja kembali ke negara ini. Disebabkan penangguhan dan pembatalan penerangan di minit-minit terakhir, mereka terpaksa menunggu sehari lagi sebelum dapat kembali ke kampung halaman mereka di Tawau, Sabah.

Terkandas tiga hari

Basri mengatakan bahawa agensi umrah telah mengubah tarikh keberangkatan ke 22 Februari, padahal dia sepatutnya melakukan umrah pada 19 Februari.

Beliau mengatakan agensi umrah tidak mengesahkan penerbangan beliau apabila beliau diberitahu tentang perubahan tarikh tersebut.

Beliau mengaku pengesahan penerbangan diterima kurang dari 24 jam sebelum keberangkatan.

Baca lagi | Single Terbaru Rungkai Perjalanan Hidup Faizal FBI

“Untungnya, kami bersedia untuk terbang. Tetapi tidak ada pengesahan. Kami hanya tahu bahawa kami sepatutnya kembali pada 5 Mac.

Dalam kenyataannya lagi, mereka masih belum menerima tiket pulang walaupun mereka sepatutnya pulang pada besok hari. Pihak yang bertanggungjawab memaklumkan bahawa tiket masih diproses dan mereka terpaksa transit di Jeddah.

“Setelah kami menyelesaikan ‘tawaf wida’ (tawaf perpisahan sebelum meninggalkan Makkah), kami ditempatkan di sebuah hotel kira-kira 3 km hingga 4 km dari Masjidil Haram sementara kami menunggu tiket pulang kami yang sepatutnya diproses secara berperingkat. Kami akhirnya tinggal di sana selama dua hari.”

Terpaksa berjalam dengan barang

Beliau mengatakan hotel tersebut terletak di atas bukit, jadi kumpulannya terpaksa berjalan dengan barang-barang mereka kerana jalan itu tidak sesuai untuk kenderaan besar.

Basri mengatakan agensi umrah telah berbincang dengan wakil dari kedutaan Malaysia sebelum kumpulannya dihantar ke sebuah hotel di Jeddah.

Menurutnya lagi, kelewatan penerbangan dan ketidakpastian tentang perjalanan kembali mereka, Basri terpaksa sekali lagi membeli tiket penerbangan pulang ke Tawau senilai RM2,400.

“Apa yang dilakukan oleh agensi umrah sangat menyedihkan. Ia menunjukkan betapa tidak bersedia mereka. Ini bukanlah pengalaman yang kami harapkan, terdampar selama beberapa hari.

Read Previous

Tergesa-gesa Putuskan Dakwaan, Muhyiddin Persoal Tak Sempat Beri Keterangan SPRM

Read Next

Sawan Ketika Hamil, Tangan Patah, Bahu Tercabut

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.