The Malaysia Post

Sawan Ketika Hamil, Tangan Patah, Bahu Tercabut

Pada 16 Februari lalu, Siti Hafizoh Mohd Isri, seorang ibu tunggal, mengalami patah tangan dan bahu tercabut semasa dialihkan semasa diserang eklampsia ketika hamil. Kandungannya yang berusia 33 minggu menyebabkan beliau menjalani pembedahan segera. Kini, beliau masih dalam pantang bersama lima anak, termasuk bayi bongsu yang berusia 24 hari. Sebelum ini, suaminya telah meninggal dunia lima bulan lalu akibat mengalami pecah pembuluh darah di otak.

Diserang sawan selepas ‘transfer’ ke tempat kerja baru

Tiga anak perempuan mereka, Siti Nur Hana, 5, Nur Hanis, 3, dan Siti Nur Hajar, 2, tinggal bersama bapa dan ibu Hafizoh, Mohd Isri Husain di Kedah. Anak sulungnya yang baru berusia 7 tahun pula menemaninya di Selangor ketika Siti Hafizoh menunggu permohonan pertukarannya sebagai pembantu pengurusan murid diluluskan. Namun, selepas tiga hari memulakan tugas di tempat baharu, beliau diserang sawan dan dikejarkan ke hospital kira-kira jam 2 pagi.

Baca lagi | Kecuaian Agensi Umrah Menyebabkan Jemaah Terkandas di Arab Saudi

Ketika membawa Siti Hafizoh ke hospital, keluarga tidak sedar bahawa tangan kanannya patah dan bahunya tercabut mungkin semasa mengalihkannya. Beliau menjalani pembedahan keluarkan bayi walaupun tidak cukup bulan. Kelahiran kelima Siti Hafizoh melebihi had cuti bersalin ditetapkan kerajaan, jadi beliau perlu mengambil cuti bersalin tanpa gaji.

Bayi baru keluar dari wad setelah ditahan selama 20 hari, dengan berat 1.9 kilogram. Siti Hafizoh perlu ke hospital bagi rawatan susulan bahu dan tangan pada 16 Mac. Keluarga Mohd Isri mengambil alih penjagaan lima anak tersebut, termasuk bayi yang masih dalam pantang.

Masyarakat cepat bertindak

Yang Dipertua Pertubuhan Kebajikan Penduduk Daerah Baling Kedah (Perkeba), Jhangir Khan Kathem Khan, menyalurkan maklumat kepada Lembaga Zakat Negeri Kedah dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Daerah Baling, selain melawat Siti Hafizoh di rumah mereka Rabu lalu. Pegawai Zakat Daerah Baling, Ahmad Mustaqim Zainul Abidin mengatakan pihaknya menyalurkan bantuan segera bernilai RM200 bagi meringankan beban keluarga tersebut.

Baca lagi | Tergesa-gesa Putuskan Dakwaan, Muhyiddin Persoal Tak Sempat Beri Keterangan SPRM

Semakan permohonan akan dibuat sekiranya Siti Hafizoh layak mendapat bantuan bulanan. Kedua-dua agensi juga bersedia menyediakan kemudahan bagi kos pengangkutan mendapatkan rawatan hospital serta pengurangan kos rawatan bagi pembedahan di bahagian tangan dan bahu jika diperlukan mengikut kelayakan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Kecuaian Agensi Umrah Menyebabkan Jemaah Terkandas di Arab Saudi

Read Next

Pearly-Thinaah Langkah Kaki Kanan ke Separuh Akhir Terbuka Jerman

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.