The Malaysia Post

Pearly-Thinaah Langkah Kaki Kanan ke Separuh Akhir Terbuka Jerman

Pasangan wanita kebangsaan Pearly Tan-M. Thinaah telah mencapai separuh akhir kejuaraan badminton World Tour mereka yang ketiga berturut-turut selepas kemenangan sensasi ke atas Mayu Matsumoto-Wakana Nagahara dari Jepun di Terbuka Jerman semalam.

Pasangan Pearly-Thinaah, yang menempatkan diri di kedudukan ke-6 dunia, berjaya menewaskan pasangan ‘dua kali juara dunia’ tersebut dengan keputusan 21-17, 18-21, 21-11 dalam pertandingan akhir Terbuka Perancis tahun lalu pada bulan Oktober.

Pada masa itu, Pearly-Thinaah berjaya mengalahkan Matsumoto-Nagahara untuk menjadi pasangan ganda wanita Malaysia pertama yang memenangi kejohanan Terbuka Perancis sejak kejohanan itu diperkenalkan pada tahun 1908.

Perlukan dua kemenangan lagi

Pearly-Thinaah kini hanya memerlukan dua kemenangan lagi untuk mencapai kejayaan yang sama di Mulheim, kerana tiada pasangan ganda wanita Malaysia yang pernah berjaya menakluki Terbuka Jerman sejak kejohanan itu diadakan pada tahun 1955. Tetapi Pearly-Thinaah perlu mengatasi halangan seterusnya, yang mungkin merupakan lawan yang paling sengit, iaitu Nami Matsuyama-Chiharu Shida dari Jepun yang mereka hanya berjaya menewaskan satu kali dalam lapan pertemuan.

Baca lagi | Sawan Ketika Hamil, Tangan Patah, Bahu Tercabut

Pada tahun lalu di Paris, Pearly-Thinaah akhirnya berjaya mengalahkan pasangan Jepun tersebut selepas enam pertandingan yang tidak berjaya menang, tetapi pasangan nombor 2 dunia, Matsuyama-Shida dengan cepat mengembalikan keadaan dengan kemenangan separuh akhir Terbuka India pada bulan Januari.

Dalam acara mixed double pula, rentetan hebat Chen Tang Jie-Toh Ee Wei berakhir setelah mereka tewas 22-20, 21-14 kepada Kim Won Ho-Jeong Na Eun dari Korea Selatan.

Corak permainan menyerupai pemain lelaki

Gandingan beregu wanita utama negara, Pearly Tan-M. Thinaah, telah mencatatkan era baharu dalam sukan badminton negara dengan taktikal mantap yang menyerupai corak permainan pasangan lelaki.

Baca lagi | Kecuaian Agensi Umrah Menyebabkan Jemaah Terkandas di Arab Saudi

Menurut pemain legenda Malaysia, Kien Keat, pasangan ini merupakan beregu wanita Malaysia pertama yang mempunyai kemahiran secara keseluruhan dan memperlihatkan taktikal dalam permainan yang menyerupai beregu lelaki.

“Kedua-duanya boleh bermain di belakang (penyerang) dan di hadapan sebab itu saya rasa pasangan ini cemerlang,” katanya ketika dihubungi selepas kejohanan badminton Terbuka Perancis di Paris yang lepas.

Kien Keat menambah, pujian harus diberikan kepada kebijaksaan barisan kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) yang mengatur strategi dalam perjalanan pasangan wanita tersebut sehingga mampu membina perwatakan bergelar ‘sang juara’ ketika berada di dalam gelanggang perlawanan.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Sawan Ketika Hamil, Tangan Patah, Bahu Tercabut

Read Next

Andai Itu Takdirnya – Vanessa Dapat Sentuhan Khas Siti Rosmizah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.