The Malaysia Post

“Malbatt: Misi Bakara” – Kisah Epik Pahlawan Malaysia Ala ‘Black Hawk Down’

Filem “Malbatt: Misi Bakara” dianggap sebagai reinterpretasi Malaysia terhadap “Black Hawk Down” karya Ridley Scott. Filem ini pasti akan membuat penonton merasa bangga dan patriotik setelah keluar dari pawagam.

Filem ini tidak sekadar menceritakan pengalaman tentera Malaysia yang pergi ke Somalia pada tahun 1993 sebagai sebahagian daripada pasukan penjagaan keamanan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk mengembalikan undang-undang dan ketenteraman di negara Afrika Timur yang sedang menghampiri keruntuhan.

Kemanusiaan dalam Tentera

“Bakara” karya Teh memberi manusiawi kepada tentera tersebut, menghidupkan watak-watak mereka dengan personaliti dan emosi yang mendalam. Walaupun terfokus pada misi yang penuh risiko, para tentera ini berkongsi ketakutan, kebimbangan, harapan, impian, dan persahabatan dengan penduduk Somalia yang membantu mereka serta wartawan Amerika yang meliput misi mereka.

Peranan dalam Perang Saudara

Filem “Bakara” yang mengambil kos sebanyak RM20 juta berkisar tentang 100 tentera dari Batalion ke-19 Rejimen Askar Melayu Diraja yang menyertai pasukan penjagaan keamanan yang membantu menyelamatkan tentera Amerika dalam perang saudara Somalia. Tentera Malaysia ini dikenali sebagai Malbatt (Batalion Malaysia) dan mereka bertempur dengan kumpulan militan yang dikaitkan dengan panglima perang Somalia, Mohamad Farrah Aidid. Dalam proses ini, mereka berjaya menyelamatkan tentera Amerika yang terlibat dalam pertempuran sengit di pasaran Bakara di ibu negara Somalia, Mogadishu.

Baca lagi | Filem epik ‘Mat Kilau Kebangkitan Pahlawan’ melepasi RM12 juta dalam tempoh empat hari selepas pembukaan yang memecahkan rekod

Penggambaran Realistik

Filem “Bakara” yang diambil selama 49 hari di Turki dan 11 hari di Johor, Negri Sembilan, dan Lembah Klang pada tahun lalu, disajikan oleh tentera Malaysia bekerjasama dengan Berjaya Pictures, Act 2 Pictures, Astro Shaw, dan Golden Screen Cinemas. Teh memberi tumpuan kepada 17 tentera, yang identiti sebenar mereka dirahsiakan, dan mereka dilakonkan oleh pelakon-pelakon terkenal seperti Bront Palarae (Mejar Adnan), Tony Eusoff (Mejar Samad), Zahiril Adzim (Leftenan Dahari), Shaheizy Sam (Lans Korporal Ramlee), Dafi Ismail Sabri (Lans Korporal Zulkifli), dan Dini Schatzmann (Sarjan Hamid).

Cerita Berkekalan

Dari mula hingga akhir, “Bakara” menunjukkan sisi keganasan yang sebenar. Penonton diperkenalkan kepada para pahlawan dalam sebuah perarakan ketenteraan di tanah air, sebelum kamera memfokuskan mata salah seorang dari mereka, dan terus kembali kepada saat seorang leftenan sedang berhadapan dengan tembakan di dalam sebuah bangunan di Mogadishu yang sarat dengan peluru berpandu.

Baca lagi | Filem Aksi Terbaik untuk Ditonton pada 2023

Ikatan Lintas Sempadan

Di antara tentera-tentera itu, watak Ramlee yang dilakonkan oleh Shaheizy muncul sebagai seorang pelawak yang sebenarnya serius dalam kerjanya. Persahabatannya dengan penterjemah Somalia, Abdalle (Musa Aden), adalah subplot yang menyentuh dan merupakan bukti kemampuan rakyat Malaysia dalam menjalinkan persahabatan di seberang sempadan. Ramlee dan Abdalle mengorbankan nyawa untuk melindungi satu sama lain, dan interaksi terbaik mereka berlaku apabila Abdalle dianggap sebagai “kolaborator” oleh militan dan ditekan agar menjauh dari tentera Malaysia.

Pengalaman Sebenar

Musa, seorang Somali-Amerika, mencuri perhatian sebagai karakter bukan-Malaysia yang menghidupkan semula pengalaman sebenar yang dialaminya pada tahun 1993. Pada masa itu masih seorang kanak-kanak, dia dan keluarganya terperangkap dalam tembak-menembak antara kumpulan militan dari pelbagai pihak dan juga menyaksikan tentera penjagaan keamanan Malaysia dalam tindakan. Walaupun watak Abdalle adalah kombinasi beberapa individu Somalia yang membantu tentera Malaysia, Teh memastikan 90 peratus cerita adalah berdasarkan fakta, membolehkan penonton merasai perjalanan para lelaki biasa yang melakukan perkara-perkara luar biasa dan membuktikan kepada dunia bahawa Malaysia Boleh.

Read Previous

MAPIM Menyelar Tindakan MCCBCHST Masuk Campur Pengajian Hadis 40 di Sekolah

Read Next

Selangor Pecah Rekod Menang Besar 11-2 Menentang Kelantan FC di Liga Super

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.