The Malaysia Post

Sidang Kemuncak Asean di Jakarta: Indonesia Beri Amaran Mengenai Persaingan yang ‘Memusnahkan’

Jakarta, 5 September 2023 – Sidang Kemuncak Asean yang ke-43 telah dibuka di Jakarta, Indonesia, dengan peringatan tegas daripada Indonesia mengenai bahaya persaingan yang mungkin menghancurkan blok Asia Tenggara ini. Sidang ini bertujuan untuk mengatasi kebimbangan berkaitan dengan situasi Myanmar dan memperkuat kerelevanan Asean di peringkat antarabangsa.

Presiden Indonesia, Joko Widodo, yang membuka sidang kemuncak yang dihadiri oleh 10 negara anggota Asean, menyeru kumpulan ini untuk merangka “strategi taktikal jangka panjang yang relevan dan memenuhi jangkaan rakyat.”

Persaingan Berbahaya dalam Asean

Beliau menegaskan bahawa Asean harus menghindari menjadi proksi kepada mana-mana kuasa besar dan tidak boleh membenarkan wilayahnya menjadi medan persaingan yang merosakkan. Dalam kata-katanya, “Kami, sebagai pemimpin, telah memastikan kapal ini terus bergerak dan belayar, dan kami mesti menjadi kaptennya untuk mencapai keamanan, kestabilan, dan kemakmuran bersama-sama.”

Baca lagi | Perdana Menteri Anwar Ibrahim Hadir Pembukaan Sidang Kemuncak Asean & Sesi Pleno Di Indonesia

Sejarah Asean dan Isu-isu Semasa

Asean, yang diasaskan semasa Perang Dingin pada tahun 1960-an, awalnya bertujuan untuk menentang penyebaran komunisme. Namun, kumpulan ini sekarang mengutamakan perpaduan dan tidak campur tangan dalam hal ehwal dalaman ahli. Walaupun begitu, terdapat kritikan terhadap Asean kerana dianggap terlalu berhati-hati dalam menangani isu-isu seperti yang berlaku di Myanmar, di mana keganasan masih berterusan selepas tentera merampas kuasa pada tahun 2021.

Baca lagi | KDNK Malaysia 2022 Dijadual Mencatat Pertumbuhan Tertinggi di Asean

Perbezaan dalam Pendekatan

Asean telah mengambil tindakan dengan melarang pemimpin tentera Myanmar daripada mesyuarat peringkat tinggi, tetapi terdapat perbezaan pendapat dalam blok ini, terutamanya dengan Indonesia yang cuba memainkan peranan memimpin dalam merangsang perundingan damai di Myanmar, manakala Thailand cuba melibatkan pemimpin tentera Myanmar.

Malaysia juga telah memberikan desakan untuk tindakan “kuat” terhadap pemimpin tentera Myanmar yang dianggap menghalang usaha damai Asean.

Marty Natalegawa, bekas menteri luar Indonesia, mengingatkan bahawa Asean perlu menyesuaikan diri dengan cabaran semasa atau risiko terlupa. Beliau mengatakan walaupun bituari mengenai Asean telah pun ditulis berkali-kali, tetapi sepanjang masa itu, Asean telah dapat mencipta semula dirinya kembali dan menegaskan semula kaitannya dan hari ini Asean berada di salah satu persimpangan.

Baca lagi | Zambry berkata Malaysia Masih Akan Bekerja Erat dengan Asean

Cabaran dari China dan Amerika Syarikat

Selain daripada isu Myanmar, pertemuan ini juga dipengaruhi oleh persaingan yang semakin meningkat antara China dan Amerika Syarikat. Beberapa negara anggota Asean lebih tertarik untuk membangunkan hubungan yang kukuh dengan Beijing, manakala yang lain lebih berhati-hati.

Pertemuan ini berlangsung beberapa hari selepas China mengeluarkan peta “garis sepuluh jari,” yang menggariskan tuntutan wilayahnya di Laut China Selatan, yang menyebabkan ketegangan dalam rundingan mengenai tata kelakuan di kawasan itu. Negara anggota Asean seperti Malaysia, Vietnam, dan Filipina, yang juga mempunyai tuntutan wilayah di Laut China Selatan, menolak peta China ini.

Ketidakhadiran Presiden AS Joe Biden

Minggu ini, pemimpin Asean akan menghadiri sidang kemuncak Asia Timur, forum yang lebih meluas yang merangkumi China, India, Jepun, Rusia, dan Amerika Syarikat. Presiden AS Joe Biden yang tidak hadir, diganti dalam pertemuan itu, dengan Naib Presiden Kamala Harris mewakili Amerika Syarikat. Presiden China, Li Qiang, juga dijadwalkan hadir dalam pertemuan ini, menambahkan dinamika kompleks dalam politik rantau ini.

Read Previous

Pilihan Raya Kecil Pulai – 90% Keluar Mengundi Awal

Read Next

10 Negara Paling Murah untuk Dilawati pada 2023

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.