The Malaysia Post

Perdana Menteri Anwar Ibrahim Hadir Pembukaan Sidang Kemuncak Asean & Sesi Pleno Di Indonesia

LABUAN BAJO (Indonesia): Hari ini, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menghadiri pembukaan Sidang Kemuncak Asean 2023 dan sidang pleno ke-42 untuk membincangkan beberapa isu kepentingan bersama perkumpulan serantau itu kecuali Myanmar yang tidak dijemput dan Thailand yang menghadapi pilihan raya pada 14 Mei, lapan ketua kerajaan daripada 10 negara anggota Asean turut menyertai sidang kemuncak tersebut.

Mesyuarat Dua Hari Bermula

Turut hadir dalam sidang tersebut ialah Setiausaha Agung Asean Dr Kao Kim Horn dan Perdana Menteri Timor Leste Taur Matan Ruak.

Para pemimpin telah memulakan mesyuarat dua hari mereka untuk membincangkan beberapa isu penting dengan tujuan menggalakkan wilayah yang lebih kukuh dalam mengukuhkan daya tahan ekonomi dan menghadapi cabaran semasa.

Secara rasmi, Sidang Kemuncak Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (Asean) ke-42 dimulakan di bandar Labuan Bajo di timur Indonesia pada Rabu, dengan Presiden Indonesia Joko Widodo menggesa perpaduan Asean dan integrasi ekonomi bagi blok serantau itu memainkan peranan penting dalam keamanan dan pembangunan serantau.

Baca lagi | ASEAN memiliki ekonomi yang ‘cergas’ – Pakistan

Perlu Kukuhkan Perpaduan Dalam Asean

Kata XinHua, perpaduan akan membolehkan Asean menjadi pemain utama dalam membawa keamanan dan pembangunan serta pada masa yang sama Asean perlu mengukuhkan integrasi ekonominya, memperkuatkan lagi kerjasama inklusif termasuklah pelaksanaan RCEP (Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau), dan memperkuatkan sektor kesihatan, makanan, dan juga tenaga serta kestabilan kewangan.

Sidang Kemuncak ini dijangka menghasilkan peta jalan untuk keahlian penuh Timor-Leste. Pada November yang lalu, Asean pada dasarnya bersetuju untuk mengiktiraf Timor-Leste sebagai anggota ke-11.

Perdana Menteri Timor-Leste Taur Matan Ruak turut hadir dalam Sidang Kemuncak ini dan menyampaikan ucapan selepas ucapan perasmian Presiden Widodo, dengan menekankan pengiktirafan bersama terhadap rasa kebersamaan yang kukuh dalam pembinaan komuniti Asean, dan mengkaji usaha utama negaranya ke arah keahlian Asean.

Inisiatif ini selaras dengan tema pengerusi blok serantau Indonesia 2023 iaitu “Perkara Asean:
Episentrum Pertumbuhan”.

Indonesia berharap agar blok ini kekal sebagai pusat pertumbuhan serantau dan global, memberi tumpuan kepada usaha untuk menjadikan Asean sebuah rantau ekonomi yang berkembang pesat, inklusif, dan mampan dalam jangka panjang.

Baca lagi | Zambry berkata Malaysia Masih Akan Bekerja Erat dengan Asean

Pertumbuhan KDNK Semakin Berkembang

Bank Pembangunan Asia meramalkan bahawa keluaran dalam negara kasar Asia akan berkembang sebanyak 4.8 peratus pada tahun ini.

Ia juga akan meningkat daripada 4.2 peratus pada 2022 ke 2024, dengan pertumbuhan di rantau Asia Pasifik dalam keadaan masih berdaya tahan.

Indonesia telah menyediakan visi besar Asean 2045 dan proses perbincangan mengenai draf Deklarasi Pemimpin Asean untuk mengukuhkan kapasiti dan keberkesanan institusi Asean, seperti yang dinyatakan oleh jurucakap kementerian luar, Teuku Faizasyah, pada Isnin minggu lalu.

Asean, yang diasaskan pada tahun 1967, mengumpulkan negara-negara anggota seperti Brunei, Kamboja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand, dan Vietnam.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Bintang Sensasi Sosial Media Hasbulla Magomedov Ditahan Polis

Read Next

Donald Trump Didapati Bersalah Cabul Kolumnis Jean Carroll Dan Perlu Bayar Ganti Rugi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.