The Malaysia Post

Donald Trump Didapati Bersalah Cabul Kolumnis Jean Carroll Dan Perlu Bayar Ganti Rugi

Pada Selasa (9 Mei), keputusan juri menyatakan bahawa Donald Trump mesti membayar ganti rugi AS$5 juta kerana mendera penulis majalah E Jean Carroll secara seksual pada 1990-an dan kemudian memfitnahnya dengan menjenamakannya sebagai penipu.

Menurut Carroll dalam satu kenyataan dunia sudah pun mengetahui kebenaran dan kemenangannya di mahkamah bukan hanya untuk dirinya seorang tetapi untuk setiap wanita menderita kerana tidak dipercayai.

Pihak Trump Akan Buat Rayuan

Joseph Tacopina, peguam Donald Trump, memberitahu pemberita di luar mahkamah persekutuan Manhattan bahawa bekas presiden AS itu, yang kini sedang berkempen untuk merebut semula Rumah Putih pada 2024, akan merayu keputusan tersebut.

Baca lagi | Menteri mengatakan ‘tidak mahu mendengar’ lagi jenayah seksual, skandal yang melibatkan pendakwah selebriti

Carroll, yang berusia 79 tahun, memberi keterangan semasa perbicaraan sivil bahawa Trump, yang berusia 76 tahun, merogolnya di bilik persalinan gedung Bergdorf Goodman di Manhattan pada tahun 1995 atau 1996.

Dia juga mendakwa bahawa Trump merosakkan reputasinya dengan menulis dalam siaran Oktober 2022 di platform Truth Social bahawa dia adalah “pekerjaan penipu yang lengkap”, “penipuan”, dan “pembohongan”.

Trump tidak hadir sepanjang perbicaraan yang bermula pada 25 April. Dalam catatan di platform Truth Socialnya, Trump menyebut keputusan itu sebagai “memalukan” dan berkata, “Saya langsung tidak tahu siapa wanita ini”.

Baca lagi | Kakitangan Trump tidak memulangkan rekod Rumah Putih, kata Arkib Negara

Tidak Hadapi Ancaman Penjara atau Jenayah

Kerana ini adalah kes sivil, Trump tidak menghadapi ancaman penjara atau akibat jenayah. Oleh itu, dia tidak perlu membayar ganti rugi tersebut sehingga kes ini diselesaikan melalui rayuan.

Juri, yang terdiri daripada enam lelaki dan tiga wanita, mencapai keputusan sebulat suara selepas berbincang selama kurang dari tiga jam.

Mereka memutuskan untuk memberikan Carroll ganti rugi sebanyak AS$5 juta sebagai pampasan dan ganti rugi punitif.

Lis Smith, seorang ahli strategi Demokrat, berkata ia masih belum dapat dilihat sama ada keputusan dalam kes Carroll akan menjadikan Trump “tidak disenangi” kepada pengundi Republik di luar pangkalannya, mendorong mereka untuk bergabung dengan calon lain.

Read Previous

Perdana Menteri Anwar Ibrahim Hadir Pembukaan Sidang Kemuncak Asean & Sesi Pleno Di Indonesia

Read Next

7 Tempat Menarik Di Kedah Wajib Anda Lawat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.