The Malaysia Post

Malaysia Sentiasa Prihatin Isu Laut China Selatan

SINGAPURA: Isu Laut China Selatan tetap menjadi keprihatinan bagi Malaysia hingga hari ini, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamad Hasan. Beliau berkata Malaysia akan terus bekerjasama dengan negara-negara anggota Asean untuk meningkatkan perundingan dengan China dalam merealisasikan Kod Tindakan bagi Laut China Selatan.

Mohamad menyatakan ini dalam sidang media selepas “Breakfast Talk: Five Power Defence Arrangements (FPDA)” yang dihoskan oleh rakan sejawatnya dari Singapura, Dr Ng Eng Hen, dalam Dialog Shangri-La ke-20, di sini, Sabtu (3 Jun).

Mohamad berkata Malaysia terus berhasrat untuk menjadi rakan yang dipercayai dan berhubung dengan anggota-anggota FPDA untuk memastikan keamanan dan kemakmuran rantau ini. FPDA adalah rangkaian hubungan pertahanan dua hala antara Australia, Malaysia, New Zealand, Singapura, dan United Kingdom.

Baca lagi | Hishammuddin: Perkhidmatan Pertahanan Asia Seterusnya, Persidangan Keselamatan Negara Asia akan diadakan pada Mei 2024

FPDA Penting Untuk Menjamin Kestabilan Rantau ASEAN

“Malaysia menganggap FPDA sebagai keperluan untuk mengekalkan keamanan dan kestabilan rantau melalui kerjasama pertahanan dalam menghadapi cabaran-cabaran keamanan bukan tradisional,” katanya.

Beliau juga mencadangkan Malaysia menggunapakai FPDA sebagai laluan untuk kerjasama strategik dan pertahanan yang lebih besar dalam latihan dan pembangunan kapasiti. “Malaysia akan bekerjasama rapat dengan anggota-anggota FPDA untuk melaksanakan kerjasama lain dalam mengukuhkan industri pertahanan, memajukan teknologi bersama, dan menjalankan latihan bersama,” tambahnya.

Mohamad turut menzahirkan harapan Malaysia untuk bekerjasama dengan empat negara anggota lain untuk mengukuhkan komitmen bersama dalam domain keselamatan konvensional dan bukan konvensional serta kerjasama pertahanan.

“Malaysia tetap berkomitmen kepada FPDA dan akan mengambil langkah yang diperlukan untuk mewujudkan komitmen tersebut,” kata menteri tersebut.”

Malaysia akan menguatkan kedudukannya dalam FPDA, antara lain dengan menjalin komunikasi strategik dengan keempat-empat negara anggota lainnya, dan mengadakan mesyuarat berkala antara Menteri Pertahanan negara anggota untuk membincangkan dinamika keselamatan global semasa dan akan datang.

Beliau menyatakan walaupun FPDA dan negara-negara anggotanya mempunyai hubungan rapat antara satu sama lain, “Malaysia tidak akan memihak dan bersikeras berada dalam kedudukan sebagai negara yang tidak berpihak.”

Turut hadir dalam sidang media tersebut adalah Dr Ng, Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Pertahanan Australia Richard Marles, Menteri Pertahanan New Zealand Andrew Little, dan Setiausaha Negara Pertahanan United Kingdom Ben Wallace.

Baca lagi | Konflik Laut China Selatan, Malaysia komited lindungi kepentingan dan hak negara secara damai

FPDA Mampu Menyediakan Platform Terbaik untuk Tentera

Secara berasingan, Kementerian Pertahanan Singapura menyatakan, para menteri mengesahkan komitmen negara mereka terhadap FPDA dan mengakui kemajuan yang signifikan yang telah dicapai oleh FPDA sejak penubuhannya. “Mereka membincangkan kepentingan FPDA sebagai satu perjanjian yang konstruktif dan damai, yang telah berperanan sebagai penjaga keselamatan dan kestabilan rantau ini,” kata kementerian tersebut dalam kenyataan.

Kementerian tersebut menyatakan para menteri juga bersetuju bahawa FPDA menyediakan platform berharga bagi tentera-tentera negara anggota untuk memperkukuhkan interoperabiliti dan meningkatkan kerjasama melalui latihan-latihan berkala seperti Latihan Bersama Shield dan Latihan Bersama Lima.

Para menteri turut berkongsi pandangan mengenai cara untuk meningkatkan relevansi FPDA dengan mengukuhkan nilai operasi latihan di bidang konvensional, dan memperluas kerjasama dalam domain bukan konvensional dalam menghadapi cabaran keselamatan kontemporari, kata kementerian itu.

Dibentuk pada tahun 1971, FPDA terus memainkan peranan penting dalam mempromosikan kerjasama rantau ini, dan memberi sumbangan secara konstruktif kepada seni bina keselamatan rantau melalui pelaksanaan latihan-latihan berkala, dialog, dan platform untuk interaksi profesional, tambah kementerian tersebut.

Read Previous

11 Manfaat Chat GPT Yang Boleh Mudahkan Urusan Anda Dengan Cekap

Read Next

Isa Samad Optimis Dengan Gabungan DAP Dan UMNO

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.