The Malaysia Post

Isa Samad Optimis Dengan Gabungan DAP Dan UMNO

KUALA LUMPUR: Tan Sri Isa Abd Samad optimis bahawa dalam jangka masa yang lama, Umno dapat bekerjasama dengan DAP, demi kestabilan politik negara dan masa depannya. Minggu lalu, beliau diterima semula sebagai bekas Naib Presiden Umno selepas berhenti pada Oktober 2018.

Dalam temu bual dengan Utusan Malaysia, beliau membicarakan kembaliannya dan kerjasama semasa parti dengan gabungan Pakatan Harapan (PH), yang juga merangkumi DAP, sebagai sebahagian daripada “kerajaan perpaduan” yang dipimpin oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Saya juga rasa bersalah kerana dahulu UMNO juga pernah memburuk-burukkan DAP. Namun, kerjasama dengan DAP wujud kerana Umno memberi kepentingan kepada kestabilan kerajaan serta mempertahankan arahan Yang di-Pertuan Agong,” kata Isa seperti yang dilaporkan dalam temu bual yang diterbitkan hari ini.

Beliau turut menyatakan bahawa bukan hanya Umno yang perlu mengatasi perasaan mendalam terhadap musuh politik lamanya, tetapi DAP juga perlu berusaha melihat lebih jauh daripada permusuhan masa lalu bagi kerjasama antara parti berjaya.

Baca lagi | Rafizi Ramli Nafi PKR Tawar PAS Untuk Sertai Kerajaan Perpaduan

Lupakan Konflik Masa Lalu

“Kita harus melupakan konflik masa lalu Jika ingin berdamai. DAP juga perlu menghadapi kemarahan ahlinya terhadap Umno dan kita juga bukan satu-satunya. Perkara sedemikian memerlukan masa. Ia normal apabila anda ingin mencari penyelesaian, pasti ada orang yang terasa tersinggung,” katanya seperti yang dilaporkan.

Isa yang turut merupakan bekas Menteri Wilayah Persekutuan, menjelaskan bahawa beliau tidak bimbang tentang perbezaan pendapat di kalangan akar umbi Umno, tetapi lebih tertumpu kepada pemimpin atasan.

Beliau menekankan bahawa pemimpin atasan parti perlu memahami dan mengawal gesekan di kalangan akar umbi.

Baca lagi | Peruntukan Sekolah Agama Dan Sekolah Persendirian Cina Berbeza, Pemuda UMNO Desak Kerajaan Semak Semula

Hubungan Dengan DAP Diperjelaskan Kepada Ahli Parti

Menjelang pilihan raya Negeri Sembilan yang akan datang, Isa menyatakan bahawa beliau kini membantu Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan Negeri Umno, Datuk Seri Jalaluddin Alias, untuk memberikan penjelasan kepada ahli parti mengenai hubungan dengan DAP.

Katanya, sebahagian tugas tersebut melibatkan Usno dan kerajaan perpaduan dalam memastikan kemenangan dalam pilihan raya negeri.

Pada masa ini, Isa berkata Umno Negeri Sembilan telah mula menjelaskan penyertaannya dalam kerajaan perpaduan kepada ahli parti. Secara keseluruhannya, Isa berharap kombinasi PH dan Barisan Nasional (BN) dapat membentuk kerajaan negeri di Negeri Sembilan.

Beliau yakin dapat membentuk kerajaan negeri berdasarkan anggaran. Dari sudut pandangan peribadi saya, kami dapat menguasai sekurang-kurangnya 19 atau lebih daripada 36 kerusi negeri,” katanya seperti yang dilaporkan.

Negeri Sembilan merupakan salah satu daripada enam negeri yang perlu mengadakan pilihan raya tahun ini kerana tempoh lima tahun habis. Enam negeri lainnya adalah Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan, dan Terengganu.

Read Previous

Malaysia Sentiasa Prihatin Isu Laut China Selatan

Read Next

Kementerian Sukan Mencungkil Bakat Renang Golongan B40

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.