The Malaysia Post

Amanah, DAP : Dr M PM berikutnya, Anwar selepasnya, ‘perjanjian secara bertulis’

Ketua-ketua parti komponen Pakatan Harapan DAP dan Parti Amanah Nasional telah mengulangi pendirian mereka bahawa Tun Dr Mahathir Mohamad harus menjadi perdana menteri seterusnya, tetapi hanya selama enam bulan sebelum menyerahkan tampuk pemerintahan kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Perkara ini akan ditulis secara tertulis, kata Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Presiden Amanah Mohamad Sabu dalam satu kenyataan bersama pada hari Isnin (22 Jun).

Mereka mengatakan bahawa walaupun mereka menerima PKR telah menolak idea Dr Mahathir sebagai PM berikutnya, mereka menegaskan bahawa ini akan menawarkan “pilihan kejayaan yang realistik” untuk semua pihak dalam pakatan “Pakatan Plus”, yang merangkumi parti-parti Pakatan serta Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan Parti Warisan Sabah.

“Perjalanan politik ini telah memakan masa 22 tahun, kita mampu menunggu enam bulan lagi untuk melihat Anwar dilantik sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10.

“Peralihan enam bulan (dari Dr Mahathir) harus didokumentasikan secara bertulis, ditandatangani oleh semua pemimpin parti dan diumumkan secara terbuka.

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada PKR kerana mengumumkan bahawa mereka telah menolak pilihan kedua mencalonkan Dr Mahathir untuk perdana menteri dan Anwar untuk timbalan perdana menteri, dengan Dr Mahathir menyerahkan kuasa kepada Anwar setelah enam bulan.

“Ini berikutan Warisan dan Dr Mahathir menolak pilihan pertama Anwar sebagai perdana menteri dan Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai timbalan perdana menteri.

“Kedua-dua pilihan itu diusulkan semasa mesyuarat dewan presiden Pakatan pada 30 Mei.

“Kami secara konsisten menyokong Anwar sebagai perdana menteri Malaysia sejak 1998 dan akan terus melakukannya.

“Berdasarkan senario politik semasa, satu-satunya pilihan kejayaan yang realistik adalah menggabungkan kekuatan lima parti PKR, Amanah dan DAP dalam Pakatan serta Warisan dan Dr Mahathir Bersatu.

“Walaupun Dr Mahathir, Warisan dan PKR tidak dapat sepakat satu sama lain, semua parti dalam kumpulan Pakatan, Warisan dan Dr Mahathir mesti berusaha mencari jalan bersama untuk menuntut kembali mandat pilihan raya yang diberikan oleh rakyat pada pilihan raya 2018.

“Ini adalah misi suci untuk menegakkan demokrasi dan nilai berjuta-juta rakyat Malaysia yang memilih perubahan pemerintahan untuk menyingkirkan pentadbiran yang korup dan kleptokratik yang melibatkan puluhan bilion dolar AS,” kata Lim dan Mohamad.

Mereka juga menafikan dakwaan bahawa mereka “gila kuasa” dan mereka “tidak takut berada di Pembangkang”.

Ini terjadi di tengah-tengah ketidaksepakatan orang ramai oleh pihak pembangkang mengenai siapa yang harus menjadi perdana menteri berikutnya, dengan PKR menolak Dr Mahathir secara terang-terangan sebagai PM untuk kali ketiga. Terdapat juga versi yang berbeza dari pemimpin parti itu sendiri mengenai apa yang sebenarnya telah dipersetujui dalam pertemuan dewan presiden Pakatan dengan Warisan dan Dr Mahathir.

Read Previous

Ada ketidakpercayaan untuk menamakan Dr M sebagai PM – Anwar

Read Next

Wartawan veteran dan aktivis PAS Subky Latif meninggal kerana sakit

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.