The Malaysia Post

Kementerian Sukan Mencungkil Bakat Renang Golongan B40

KUALA LUMPUR: Kementerian Sukan sedang mencari jalan dua hala melalui Program Latihan Kemahiran Asas Sukan (KLAS) untuk sukan renang. Kelas renang yang dianjurkan dalam program ini adalah untuk kanak-kanak berusia antara enam hingga 12 tahun daripada kumpulan B40.

Program boleh membantu mencari bakat renang tempatan yang baru, kata Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh.

Renang umumnya dilihat sebagai sukan golongan kelas pertengahan di Malaysia.

Yeoh menjelaskan aktiviti-aktiviti yang danjurkan melalui program tersebut semuanya berkaitan dengan keperluan Majlis Sukan Negara (MSN) yang memberi tumpuan kepada sukan prestasi tinggi manakala Jabatan Belia dan Sukan Negara memberi tumpuan kepada program akar umbi.

Baca lagi | Kanak Kanak Perempuan Tiga Tahun Lemas Di Tambun

Mengurangkan Kes Mati Lemas

Menteri Sukan, Hannah Yeoh, berharap program ini dapat mengurangkan kes mati lemas kanak-kanak dan pada masa yang sama mengenal pasti dan membangunkan bakat baru melalui KLAS yang ditujukan kepada kanak-kanak daripada keluarga B40.

“Pada mulanya, objektif kami memulakan program renang ini adalah untuk mengurangkan kes mati lemas tetapi pada masa yang sama, kami juga ingin mengenal pasti bakat baru. Selain itu, kami akan bekerjasama dengan Institut Sukan Negara (ISN) untuk melihat bagaimana kita boleh membimbing bakat-bakat ini.”katanya.

Baca lagi | Hannah Yeoh Dipanggil Untuk Beri Keterangan

Kemampuan Peserta Program Sudah Dikenalpasti

Yeoh berkata, terdapat beberapa pelajar renang program (KLAS) yang mampu berenang gaya bebas selepas hanya empat atau lima kelas dan pada masa yang sama sukan seperti olahraga dan renang memberikan banyak pingat dalam pertandingan antarabangsa, jadi adalah penting untuk Kementerian Sukan menyokong sukan-sukan ini.

“Akses kepada kolam renang perlu diberi kepada kanak-kanak daripada golongan B40. Jika tidak, kita berdepan kehilangan bakat daripada kumpulan ini.” Katanya.

Laporan berkenaan hasil dan dapatan daripada program ini akan dibentangkan kepada Jawatankuasa Tahap Tinggi bagi sukan yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, bertujuan untuk mendapatkan maklum balas mereka.

Baru-baru ini, sukan renang negara hanya mampu meraih satu pingat emas daripada 39 pingat yang ditawarkan dalam Sukan Laut Phnom Penh.

Yeoh berucap di Swim Splash Academy, Kepong, di mana Program KLAS Siri Satu diadakan dan seramai 288 peserta daripada 720 yang berdaftar telah menyelesaikan latihan Siri Satu.

KLAS disokong oleh Persatuan Renang dan Jurulatih Renang Malaysia (MASWIM), Allianz Malaysia Berhad, dan Nestle Products Sdn Bhd.

Read Previous

Isa Samad Optimis Dengan Gabungan DAP Dan UMNO

Read Next

Peguam Negara Selar Surat Tuntutan Waris Sulu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.