The Malaysia Post

Hannah Yeoh Dipanggil Untuk Beri Keterangan

Polis akan memanggil Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh untuk memberikan keterangan dalam siasatan berkaitan dengan program ‘Jom Ziarah Gereja’ yang diadakan oleh sebuah NGO yang berada di bawah Kementerian Belia dan Sukan (KBS).

 Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Beh Eng Lai mengumumkan bahawa mereka akan merakam keterangan Hannah dalam masa terdekat. Beh Eng Lai juga menyatakan bahawa pihak polis telah menerima dua laporan polis berkaitan dengan isu ini dan telah merakam keterangan tiga individu termasuk pengadu dan wakil NGO.

Pada Ahad lalu, polis telah membuka satu kertas siasatan berhubung dengan program ‘Jom Ziarah Gereja’. Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Azmi Abu Kassim juga telah mengeluarkan kenyataan bahawa sebahagian daripada program itu telah dibatalkan pada Ahad, tetapi satu laporan polis masih diterima mengenai kes ini. Pada 14 Mac yang lalu, Hannah Yeoh telah menjelaskan dalam perbahasan Belanjawan 2023 di Dewan Rakyat bahawa program ‘Jom Ziarah Gereja’ tidak melibatkan individu beragama Islam.

Kontroversi ‘Jom Ziarah Gereja’

Sebelum ini, program ‘Jom Ziarah Gereja’ telah menimbulkan kontroversi di kalangan masyarakat dan pihak berkuasa. Program tersebut direka untuk menggalakkan orang ramai melawat gereja-gereja di Kuala Lumpur dan dianggap sebagai usaha untuk mempromosikan kefahaman antara agama dan kesederhanaan.

Namun, program ini mendapat kritikan dan tentangan hebat dari beberapa pihak termasuk beberapa badan agama Islam di Malaysia yang mempertikaikan niat dan tujuan program ini. Badan agama Islam menuduh bahawa program ini boleh mengancam identiti dan sensitiviti agama Islam di Malaysia.

Sehubungan dengan itu, Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh telah menegaskan bahawa program ‘Jom Ziarah Gereja’ tidak bertujuan untuk menghalang orang Islam daripada mempelajari kepercayaan dan budaya agama lain, tetapi untuk mempromosikan kesedaran dan saling memahami antara agama.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pengeluaran Tunai Khas Lebih Baik

Read Next

Diana Danielle Minta Cerai Farid Kamil

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.