The Malaysia Post

Peguam Negara Selar Surat Tuntutan Waris Sulu

KUALA LUMPUR: Jabatan Peguam Negara (AGC) menyelar dan menganggap surat peguam, tuntutan, dan sindiran oleh peguam Paul H Cohen yang mendakwa sebagai waris Sulu terhadap Kerajaan Malaysia sebagai melampau.

Menerusi surat peguam yang bertarikh 28 Mei itu, peguam berkenaan menuntut bayaran segera, iaitu sebelum 2 Jun, bagi Final Award yang dikatakan berjumlah AS$16.412 bilion termasuk 10 peratus faedah, serta AS$3.502 bilion bagi bayaran peguam dan ahli pakar, dan AS$4.026 bilion bagi kos timbang tara.

“Ini adalah tindakan yang melampau kerana penuntut membuat tuntutan bayaran bagi Final Award ketika prosiding undang-undang masih lagi berlangsung,” kata AGC.

Baca lagi | Muhyiddin Pertimbang Saman Perdana Menteri Anwar Ibrahim Atas Fitnah Terima Dana Judi PRU15 Lalu

Laporan Polis Dibuat Terhadap H Cohen

Susulan kenyataan dan dakwaan itu, AGC mengambil tindakan dengan membuat satu laporan polis pada 1 Jun lalu terhadap Paul H Cohen kerana bersifat tidak adil dan melampau.

Tindakan AGC mebuat laporan polis ini supaya membolehkan siasatan dijalankan sewajarnya bagi apa-apa kesalahan jenayah yang dibuat di bawah undang-undang Malaysia.

Kerajaan Malaysia akan terus mengambil semua langkah termasuk tindakan perundangan, untuk menamatkan segala Tuntutan berkenaan untuk memelihara dan melindungi kepentingan, kekebalan kedaulatan, dan kedaulatan Malaysia.

Pada 29 Mei lalu, AGC menerima surat peguam kepada pihak yang mendakwa sebagai waris Sultan Jamalul Kiran II, iaitu Paul H Cohen, yang ditujukan kepada Peguam Negara.

Baca lagi | Dr Mahathir menyuarakan rasa kesal melantik Tommy Thomas sebagai peguam negara selepas memoir bom

Menuduh Kerajaan Malaysia Gagal Mematuhi Final Award

Selain menuntut bayaran segera, surat tersebut juga mendakwa Kerajaan Malaysia dengan sengaja gagal mematuhi Final Award yang dikatakan, serta membuat dakwaan yang keterlaluan terhadap penimbang tara yang dikatakan oleh Dr Stampa, serta tindakan yang diambil olehnya.

Selain itu, kandungan surat itu juga disifatkan sebagai menfitnah Kerajaan Malaysia berhubung tindakan undang-undang yang diambil dalam menangani tuntutan berkenaan.

Oleh itu, AGC, bagi pihak Kerajaan Malaysia, menafikan sepenuhnya semua dakwaan dan sindiran yang dibuat dalam surat tersebut.

“Dakwaan oleh Paul H Cohen dalam surat itu adalah bohong dan tindakan ini secara langsung menafikan fakta sebenar tuntutan berkenaan. Hal ini akan mewujudkan rekod bertulis bagi perkara yang tidak benar yang bertujuan untuk digunakan terhadap Malaysia,” katanya

Read Previous

Kementerian Sukan Mencungkil Bakat Renang Golongan B40

Read Next

Veteran DAP Lim Kit Siang Terima Gelaran Tan Sri Hari Ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.