The Malaysia Post

Veteran DAP Lim Kit Siang Terima Gelaran Tan Sri Hari Ini

Veteran politik veteran Lim Kit Siang dari Democratic Action Party atau DAP dijangka akan dianugerahkan gelaran masyhur “Tan Sri” sempena Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong hari ini, beberapa bulan selepas beliau mengumumkan persaraan daripada politik aktif.

Individu Pertama Dari DAP Terima Gelaran Tan Sri

Bekas pemimpin Parlimen DAP ini akan menjadi individu pertama dari parti tersebut yang menerima gelaran persekutuan tertinggi kedua, berikutan konvensyen parti untuk tidak menerima anugerah sedemikian ketika masih berkhidmat untuk pengundi.

Berita ini berikutan gambar 82 tahun yang menunjukkan Lim sedang berlatih untuk upacara tersebut dengan pegawai istana semalam menjadi viral dalam talian.

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dijadualkan untuk menganugerahkan gelaran ‘Tan Sri’ kepada ahli politik Malaysia yang bersara, Lim Kit Siang, sempena sambutan ulang tahun ke-64 baginda.

Maklumat ini telah dilaporkan oleh beberapa media tempatan hari ini, dengan mengutip sumber-sumber yang dipercayai dari Parti Tindakan Demokratik (DAP) mengenai pemberian gelaran terbaru beliau iaitu Tan Sri Lim Kit Siang sempena hari Keputeraan Agong.

Baca lagi | Guan Eng nafi dakwaan membatalkan pengecualian pajak terhadap Yayasan Albukhary

Gambar Serta Sesi Latihan Rasmi Upacara Tersebar

Selain itu, Pengerusi Eksekutif Pusat DAP, Jeff Ooi juga hampir pasti mengesahkan perkara ini melalui laman Facebooknya dengan berkongsi gambar Lim Kit Siang berusia 82 tahun bersama pegawai Istana Negara semasa sesi latihan rasmi hari ini.

Dalam kapsyen, Ooi menyebut Lim sebagai veteran Kumpulan Lim dan menegaskan bahawa ahli politik yang bersara ini akan dikenali sebagai Tan Sri Lim Kit Siang selepas upacara hari ini.

Sebagai Pemimpin Pembangkang terpanjang (28 tahun) dalam sejarah Malaysia, Lim akan menjadi pemimpin DAP pertama yang dianugerahkan gelaran Tan Sri.

Baca lagi | Muhyiddin, Abdul Hadi Awang Perlu Buktikan Tidak Terlibat Dalam Komplot Gulingkan Kerajaan Perpaduan – Lim Kit Siang

Lim Kit Siang Bersara Dari Dunia Politik

Lim, yang sentiasa terlibat dalam politik Malaysia, mengumumkan persaraannya daripada politik aktif tahun lalu dan tidak bertanding dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Beliau juga bapa kepada bekas Menteri Kewangan Lim Guan Eng dan Timbalan Menteri Pendidikan Lim Hui Ying.

Keputusan untuk mengurniakan gelaran Tan Sri kepada Lim juga berhubung dengan beliau telah bersara, dan ia adalah satu dasar oleh DAP bahawa ahli parti mereka tidak menerima sebarang gelaran kehormatan jika mereka memegang jawatan.

Read Previous

Peguam Negara Selar Surat Tuntutan Waris Sulu

Read Next

Zlatan Ibrahimovic Umum Bersara Daripada Bola Sepak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.