The Malaysia Post

Guan Eng nafi dakwaan membatalkan pengecualian pajak terhadap Yayasan Albukhary

PUTRAJAYA: Kementerian Kewangan (MoF) akan membuat laporan polis berkenaan tuduhan yang dibuat terhadap bekas menteri dan kakitangannya yang membatalkan kelulusan pengecualian cukai yang telah diberikan kepada Yayasan Albukhary. Kementerian itu menyatakan bahawa ia mengambil serius tuduhan ini.

Kementerian Kewangan ingin menegaskan bahawa Yayasan Albukhary telah diluluskan di bawah subseksyen 44(6) Akta Cukai Pendapatan sebagai institusi yang ditubuhkan bukan untuk tujuan mencari keuntungan, tetapi untuk tujuan amal semata-mata. Subseksyen ini memberikan kelonggaran untuk penangguhan pembayaran pajak kepada organisasi atau yayasan yang ditubuhkan bukan untuk mencari keuntungan, tetapi untuk tujuan amal atau kemanusiaan.

Baca lagi| Pendaratan Kecemasan di Kota Kinabalu Mencemaskan Penumpang Pesawat Filipina

Dijelaskan oleh Kementerian Kewangan bahawa tiada pembatalan dilakukan terhadap kelulusan pengecualian cukai yang telah diberikan kepada yayasan itu, sama ada melalui Lim Guan Eng atau kakitangannya.

Dakwaan palsu

Isu pembatalan pengecualian cukai Yayasan Albukhary timbul selepas bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa bahawa Guan Eng telah membatalkan pengecualian yang telah diluluskan selepas gabungan kerajaan PH ditubuhkan pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU). Demikian dinyatakan oleh Muhyiddin, yang juga Pengerusi PN, apabila beliau dipanggil ke Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk merekodkan kenyataan berhubung tuduhan salah guna kuasa kerana pemberian semula pengecualian cukai yang diberikan kepada yayasan itu oleh kerajaan BN.

Baca lagi| Tindakan tegas kerajaan memerangi LGBT – Nga Kor Ming

Menurut keterangan rasmi dari Kementerian Kewangan, Yayasan Albukhary tidak pernah diberikan pengecualian pajak pada ketika itu. Seperti yang sedia maklum, pengecualian cukai diberikan kepada organisasi atau yayasan yang memenuhi syarat tertentu seperti misi sosial atau amal, dan berdasarkan kriteria yang telah ditetapkan dalam undang-undang perpajakan di bawah subseksyen 44(6) Akta Cukai Pendapatan.

Namun, pada 10 Mac, Guan Eng, yang juga Ahli Parlimen Bagan, menafikan tuduhan tersebut. Guan Eng juga telah membuat laporan polis pada hari Khamis untuk membantah tuduhan tersebut. Laporan polis ini mungkin mengandungi maklumat lanjut yang memperkuatkan kenyataan Guan Eng bahawa beliau tidak terlibat dalam pembatalan pengecualian cukai untuk Yayasan Albukhary.

Read Previous

Pendaratan Kecemasan di Kota Kinabalu Mencemaskan Penumpang Pesawat Filipina

Read Next

Fatin Afeefa minta Adam Shahz Hormat Mahkamah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.