The Malaysia Post

Tindakan tegas kerajaan memerangi LGBT – Nga Kor Ming

KUALA LUMPUR: Kerajaan Malaysia mengambil pendirian tegas dalam memerangi aktiviti lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT) di negara ini. Menteri Pembangunan dan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming menyatakan bahawa kerajaan tidak akan menyokong sebarang program yang mempromosikan LGBT di dalam negara.

Beliau memberikan kenyataan tersebut sebagai mengulas isu pembukaan sebuah bar yang menawarkan persembahan ‘Thai Hot Guy’ untuk tujuan promosi. Program ini dipandang oleh beberapa pihak mempunyai unsur budaya hedonistik, lucah dan seks bebas.

Pembawaan masuk norma yang tidak murni

Menurut Nga Kor Ming, walaupun isu ini mungkin dianggap terpencil, kerajaan akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang melanggar dasar kerajaan dalam hal ini. Bagi sesebuah negara yang tidak menyokong sebarang pelancaran program yang mempromosikan LGBT seperti Malaysia, Nga Kor Ming mungkin menganggap promosi ini kontroversial atau tidak sesuai dengan norma atau nilai-nilai yang dipegang oleh masyarakat atau pemerintah. Dia juga menekankan bahawa pemerintah Malaysia akan mengambil tindakan tegas terhadap siapa saja yang melanggar prinsip-prinsip tersebut, terutama dalam konteks hubungan luar negeri yang sensitif seperti hubungan Malaysia-Thailand.

Baca lagi | Diet Spesial Untuk Harimau Malaya

Seperti yang diumumkan oleh Nga Kor Ming dalam sidang media selepas Majlis Penyerahan Watikah Pelantikan ‘Panel Of Expert’ (POE) di ibu negara pada hari Rabu, beliau menyatakan bahawa Kerajaan Malaysia tidak akan menyokong atau menggalakkan sebarang acara yang berkaitan dengan LGBT. Tindakan undang-undang akan diambil terhadap mana-mana pihak yang melanggar dasar kerajaan

Sebelum ini, poster berkenaan dengan pembukaan bar tersebut telah tersebar dan menunjukkan beberapa lelaki warga Thailand yang mengenakan pakaian wanita. Penganjuran program ‘Thai Hot Guy’ dijadualkan akan berlangsung pada 30 Mac di sebuah kelab malam di Jalan Tun Razak.

Baca lagi | Bersatu Tentang Acara ‘Thai Hot Guy’

Namun, tentangan hebat telah timbul daripada pelbagai pihak yang mendesak agar penganjuran program ini dibatalkan. Kerajaan Malaysia mengambil pendirian tegas dalam hal ini dan menegaskan bahawa mereka tidak akan menggalakkan aktiviti LGBT di dalam negara. Berikutan tindakan tegas pihak berwajib, hukuman yang akan disabitkan ke pesalah yang melanggar undang-undang tersebut adalah berbentuk pengenaan denda atau hukuman, atau penutupan bisnis atau restoran yang melanggar aturan dan kebijakan yang ditetapkan oleh pemerintah.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Diet Spesial Untuk Harimau Malaya

Read Next

Pendaratan Kecemasan di Kota Kinabalu Mencemaskan Penumpang Pesawat Filipina

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.