The Malaysia Post

Bersatu Tentang Acara ‘Thai Hot Guy’

PUTRAJAYA: Acara “Thai Hot Guy” yang dijadualkan berlangsung serentak dengan majlis pembukaan sebuah kelab malam di Kuala Lumpur pada 30 Mac tidak sepatutnya diadakan kerana bertepatan dengan bulan Ramadan yang suci.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata acara sedemikian akan menimbulkan kegelisahan di kalangan umat Islam yang akan memulakan ibadah puasa bermula esok.

“Masih terlalu awal bagi saya untuk memberikan komen mengenai perkara ini, tetapi aktiviti seperti ini boleh menimbulkan ketidakstabilan dan perlu ada saling hormat-menghormati dalam negara yang pelbagai kaum ini, di mana setiap kaum mempunyai sensitiviti masing-masing.

Baca lagi | Jumpa di Mahkamah – Syamsul Yusof ingin saman Farid Kamil

“Sebagai menteri, saya percaya bahawa adalah tanggungjawab setiap individu untuk menghormati kedatangan bulan suci ini dan mengambil peluang untuk memperkuatkan elemen pemahaman bersama dan tidak memasuki mana-mana ‘kawasan’ di mana sensitiviti boleh dipicu,” katanya kepada wartawan selepas menghadiri mesyuarat bulanan kementerian.

Saifuddin memberikan jaminan bahawa pihak berkuasa akan menyiasat perkara ini, termasuk penganjur acara tersebut.

Bertentangan dengan budaya tempatan

Acara itu akan menampilkan persembahan oleh kumpulan pelayan lelaki yang berisi ketua-ketua lelaki daripada Thailand yang berpakaian wanita, dengan kumpulan itu dikenali sebagai Thai Hot Guy, sebagai tarikan utama untuk majlis pembukaan kelab malam tersebut.

Awal pagi tadi, Pas telah menyeru pihak berkuasa, terutama Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, untuk bertindak menentang acara tersebut, yang tidak sensitif kerana diadakan semasa Ramadan, serta bertentangan dengan budaya tempatan.

Baca lagi| Tiada Masalah Dengan Kunjungan ke Rumah Ibadah – ABIM

Dalam kenyataan, Setiausaha Agung Pas Datuk Takiyuddin Hassan berkata acara itu mempromosikan perilaku hedonisme, pornografi, dan seks bebas, dan juga tidak menyokong aspirasi negara untuk mencipta masyarakat yang berakhlak dan berperibadi mulia yang menyumbang kepada kesejahteraan bersama.

Ketua Pemuda Umno yang baharu Dr Muhamad Akmal Saleh juga berkata wakil sayapnya merancang untuk membuat laporan polis berhubung acara tersebut.

Menurut satu posting di Facebook, acara itu dijadualkan berlangsung pada 30 Mac bermula daripada jam 6 petang, dan terhad kepada 250 pengunjung.

Read Previous

Jumpa di Mahkamah – Syamsul Yusof ingin saman Farid Kamil

Read Next

Diet Spesial Untuk Harimau Malaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.