The Malaysia Post

11 Manfaat Chat GPT Yang Boleh Mudahkan Urusan Anda Dengan Cekap

Anda mungkin pernah melihat contoh di media sosial AI yang memberikan respons yang menakutkan, hampir seperti manusia kepada permintaan yang tidak jelas – tetapi terdapat banyak manfaat Chat GPT sebenarnya boleh digunakan untuk menjalankan pelbagai tugas harian yang mudah dan membantu anda menjimatkan masa dan wang.

Menggunakan ChatGPT adalah mudah (dan percuma) dan boleh digunakan untuk semua jenis tugas, daripada menulis laporan kerja kepada mereka bentuk diet dan membantu dengan permohonan kerja.

Jadi sama ada anda mahu menggunakannya pada desktop, tablet atau telefon mudah alih anda, DailyMail.com akan membimbing anda melaluinya dengan tutorial langkah demi langkah di bawah:

Terdapat pilihan langganan, tetapi anda tidak perlu membayar untuk menggunakan ChatGPT.
+14
.

ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) ialah ‘model bahasa besar’ yang mampu memberikan jawapan yang meyakinkan, hampir seperti manusia, kepada hampir semua soalan.

Pada masa ini, tiada apl mudah alih atau desktop khusus untuk chatbot ini (berhati-hati, banyak apl palsu mendakwa sebagai ChatGPT, jadi elakkannya sama sekali).

Sebaliknya, anda mengaksesnya melalui penyemak imbas web anda – seperti Chrome – pada telefon, PC desktop atau Mac anda melalui tapak web pencipta OpenAI – yang boleh anda lawati di sini.

Untuk menggunakannya, anda perlu membuat akaun OpenAI. Cara paling mudah ialah log masuk dengan akaun Google, tetapi anda juga boleh memilih untuk menggunakan alamat e-mel dan kata laluan anda sendiri.

Dalam kedua-dua kes, anda perlu mengesahkan melalui nombor telefon mudah alih – ini kemudiannya akan dipautkan ke akaun OpenAI anda (dan anda tidak boleh menggunakan nombor itu untuk membuat akaun tambahan).

Sebaik sahaja anda melakukannya, anda boleh menggunakan akaun itu untuk log masuk sama ada pada peranti mudah alih anda atau pada PC atau Mac (semuanya bergantung pada pilihan semasa anda).

Perbezaan antara Akaun Percuma dan Berbayar

Sila ambil perhatian bahawa terdapat permintaan yang besar untuk ChatGPT pada masa ini, jadi perkhidmatan mungkin mengalami gangguan sekali-sekala.

Walau bagaimanapun, ChatGPT biasanya akan menghasilkan puisi atau skrip iklan lucu apabila ia tidak berfungsi, jadi sekurang-kurangnya mesej ralat itu menghiburkan.

Untuk memastikan akses sepanjang masa, anda boleh memilih langganan bulanan ChatGPT Plus dengan harga $20, tetapi ini tidak wajib.

Mereka yang mempunyai langganan Plus mempunyai masa respons yang lebih pantas, akses keutamaan kepada ciri baharu dan boleh menggunakannya semasa tempoh puncak apabila ciri tersebut tidak tersedia kepada orang lain.

Sebaik sahaja anda log masuk, anda akan disambut oleh kotak sembang kosong di mana anda boleh menaip – di sinilah tempat anda berinteraksi dengan ChatGPT.

Cara Memberi Pesanan: Asas

Walaupun teknologi asas ChatGPT boleh mengendalikan input dalam bentuk imej (contohnya, membuat komen lucu tentang gambar), versi semasa ChatGPT tidak boleh berbuat demikian, jadi anda perlu ‘bercakap’ dengan ChatGPT melalui teks.

ChatGPT direka untuk bertindak balas dalam bahasa ‘setiap hari’, jadi cara terbaik untuk berkomunikasi dengannya adalah seolah-olah anda bercakap dengan seseorang dalam talian, tidak memberi arahan komputer.

Sebagai contoh, tanya, ‘Beritahu saya jenaka tentang berus gigi’ dan dia akan melakukannya. Tetapi, amaran, jenaka tidak selalunya lucu.

ChatGPT boleh memahami arahan yang panjang dan terperinci, jadi sebagai contoh, jika anda memintanya menulis e-mel, anda boleh menentukan, ‘dalam gaya sopan dan perniagaan’, dan ia akan menggayakan teks dengan sewajarnya.

Atau anda boleh menentukan kiraan perkataan atau khalayak tertentu – contohnya, ‘jadikan ia supaya kanak-kanak berumur lima tahun boleh memahaminya’.

Jika anda memerlukan teks dalam format tertentu (contohnya, surat lamaran, e-mel, Tweet atau sesuatu yang serupa), ChatGPT dengan senang hati akan menjana teks dalam format tersebut.

Baca lagi | Ini 8 Mitos Teknologi Yang Ramai Orang Anggap Sebagai Fakta

Apa yang ChatGPT TIDAK BOLEH Lakukan

ChatGPT boleh memberikan nasihat tentang banyak topik, tetapi sebaiknya berpegang pada nasihat umum daripada bertanya tentang acara terkini.

Ia mempunyai pengetahuan terhad tentang acara selepas tahun 2021, jadi ia tidak begitu baik untuk membuat cadangan tentang (contohnya) pasaran saham atau filem yang hendak ditonton di pawagam hujung minggu ini.

Jika anda ingin menaik taraf model asas ChatGPT kepada GPT-4 OpenAI (ChatGPT pada masa ini berjalan pada GPT 3.5), anda boleh meningkatkan dengan melanggan ChatGPT Plus.

GPT-4 mempunyai beberapa ciri yang tidak dimiliki oleh GPT-3, tetapi kebanyakan ciri ini belum lagi tersedia melalui ChatGPT.

Anda mungkin ingin menaik taraf kerana GPT-4 lebih baik dalam tugas kreatif (contoh menulis esei atau skrip), tetapi pada masa ini GPT 3.5 masih sesuai untuk kebanyakan tugas harian.

11 Manfaat Chat GPT

#1. Bantu dapatkan pekerjaan impian anda

ChatGPT boleh membantu anda dengan segala-galanya daripada menulis resume kepada menjawab soalan temuduga yang rumit. Ia boleh mengambil resume sedia ada dan menawarkan petua tentang cara memperbaikinya, atau menawarkan petua umum untuk menulis yang baharu.

Cuba tampal resume anda dalam bentuk teks dan minta petua tentang cara untuk memperbaikinya (ia mengubah saya untuk menyerlahkan kemahiran, serta peranan).

Atau tulis gesaan dengan pekerjaan yang anda harapkan untuk tiba dan minta petua tentang cara membentangkan resume anda.

#2. Jika anda mendapati e-mel tertentu sukar untuk ditulis, ChatGPT menyokong anda

Bergelut untuk menulis surat lamaran atau e-mel kerja yang janggal? ChatGPT boleh melakukannya serta-merta.

Tulis gesaan yang menerangkan kepada siapa e-mel itu berasal dan apa yang perlu anda katakan – sama ada untuk meminta hari sakit atau mengadu tentang sesuatu.

Ia juga boleh menjana alasan untuk tidak sampai ke tempat kerja tepat pada masanya.

#3. ChatGPT boleh menghasilkan diet untuk memenuhi keperluan yang sangat khusus

ChatGPT hebat dalam menjana pelan diet dan rejim senaman untuk memenuhi keperluan anda.

Anda boleh menentukan kiraan kalori dan mengawal masuk dan keluar pelbagai jenis makanan mengikut citarasa anda.

ChatGPT juga mahir dalam membangunkan rancangan senaman yang boleh membantu memaksimumkan penurunan berat badan anda.

#4. ChatGPT boleh mengajar banyak kemahiran asas

ChatGPT boleh mengajar sejumlah besar kemahiran asas, termasuk pengekodan (ia amat bagus dalam hal ini, kerana ia boleh mengekod sendiri).

Tetapi jika anda belajar apa-apa, ChatGPT sangat baik untuk menyerlahkan perkara asas.

Tulis gesaan meminta ‘petua asas’ atau ‘memulakan pelajaran’, dan ChatGPT akan melakukan yang lain.

#5. ChatGPT Mampu Ringkaskan dokumen yang panjang serta-merta

ChatGPT dapat menganalisis dokumen panjang dengan cepat, baik melalui input teks langsung atau permintaan untuk merangkum teks yang terkenal. Ini merupakan jalan pintas yang berguna untuk menulis laporan di tempat kerja. Anda dapat menentukan preferensi bagaimana ChatGPT menghasilkan ringkasan, apakah berfokus pada inti atau membatasi jumlah kata hingga 250, dan dengan cepat Anda akan mendapatkan ringkasan yang padat.

#6. ChatGPT boleh meringkaskan novel dengan pantas

ChatGPT hebat dalam meringkaskan novel klasik (walaupun ia tidak mengetahui peristiwa selepas 2021, jadi ia tidak akan dapat melakukan buku terlaris terkini).

Hanya tulis gesaan yang menyatakan maklumat yang anda perlukan – iaitu adakah anda perlu tahu apa yang berlaku dalam buku itu, atau maksudnya, atau mengapa orang fikir ia penting?

Baca lagi | ChatGPT: 5 Cara Untuk Tahu Pautan E-mel Sahih Atau Dari ChatGPT Scammer

#7. Cipta resipi mengikut mood anda

Berjuang untuk inspirasi makan malam? ChatGPT menyokong anda. Bot boleh menghasilkan resipi atas permintaan.

Jika anda mahukan inspirasi, nyatakan bahan yang anda ingin gunakan (atau sudah ada) dan biarkan ChatGPT melakukan selebihnya.

#8. Menjelaskan idea yang kompleks dengan istilah yang mudah

Mengajar kanak-kanak – atau bergelut dengan sesuatu sendiri? Hanya minta bantuan ChatGPT.

Bot itu sangat baik dalam meringkaskan apa-apa perkara kewangan, saintifik atau kompleks – cuma maklum bahawa ia tidak akan begitu hebat dalam topik berita kerana pengetahuannya tentang peristiwa semasa adalah terhad.

#9. Buat rancangan belanjawan

ChatGPT hebat dalam menawarkan nasihat kewangan asas dan boleh menyesuaikan nasihatnya untuk anda.

Gunakannya untuk menetapkan belanjawan, merangka pelan penjimatan dan menawarkan petua tentang cara membina telur sarang itu.

Walau bagaimanapun, ia tidak akan dapat memberitahu anda saham mana yang terbaik untuk dibeli sekarang kerana ia secara amnya tidak mengetahui peristiwa semasa.

#10. Cari tarikh dengan profil persuasif

ChatGPT dengan senang hati akan mencadangkan teks profil temu janji berdasarkan umur dan kesukaan anda – dan pada Tinder, orang ramai mendakwa ia mendapat hasil.

Seorang pengguna Tinder telah mendakwa jawapan bertulis ChatGPT memberinya nombor telefon padanan dalam masa kurang sejam.

Orang lain menggunakan bot untuk membalas mesej di tapak, menjana jawapan ‘sempurna’ semasa mereka pergi.

#11. Main peranan perbualan yang sukar sebelum anda melakukannya

ChatGPT gembira untuk memainkan peranan jika anda memintanya – dan jika anda bimbang tentang temu duga kerja, ia boleh mengemukakan soalan biasa.

Untuk mendapatkan hasil yang terbaik, masukkan peranan yang anda cari dan pengalaman anda ke dalam gesaan.

Read Previous

Sevilla Juara Europa League 2022/23, Tewaskan Roma 4-1 Menerusi Sepakan Penalti

Read Next

Malaysia Sentiasa Prihatin Isu Laut China Selatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.