The Malaysia Post

Pilihan Raya Kecil Pulai – 90% Keluar Mengundi Awal

Pada 5 September 2023, sebuah peristiwa penting berlaku di Malaysia, iaitu pilihan raya kecil Parlimen Pulai. Seramai 927 anggota Polis Diraja Malaysia telah menjalankan tanggungjawab awal mereka sebagai pengundi pada pilihan raya PRK Pulai. Berdasarkan statistik Suruhanjaya Pilihan Raya (EC), sebanyak 831 daripada mereka telah mengundi pada hari tersebut. Ini menunjukkan kadar penyertaan yang amat tinggi, iaitu sebanyak 90%.

Penyelenggaraan yang Cemerlang

Dalam mengulas kehadiran yang membanggakan ini, Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya, Datuk Ikmalrudin Ishak, turut memberikan penghargaan kepada pegawai pemulangan dan pasukannya. Beliau menganggap prestasi mereka sebagai satu tugas yang telah dilaksanakan dengan cemerlang. Bagi beliau, ini adalah satu langkah penting dalam meningkatkan demokrasi negara.

Baca lagi | Calon Pilihan Raya Kecil Pulai: Suhaizan dari Pakatan Harapan Tidak Risau Dibandingkan

Kerjasama Semua Pihak

Dalam kenyataannya, Datuk Ikmalrudin Ishak juga tidak lupa untuk mengucapkan terima kasih kepada semua pihak yang telah memberikan kerjasama dan sokongan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya. Ini termasuklah Pasukan Polis Diraja Malaysia, pihak berkuasa tempatan, Jabatan Penerangan, media, dan semua pihak yang secara langsung dan tidak langsung telah membantu proses pilihan raya ini.

Statistik Pilihan Raya Awal

Menurut statistik Suruhanjaya Pilihan Raya, sebanyak 43 daripada 46 anggota polis telah mengundi di Pusat Polis Kempas. Pada pukul 12 tengah hari, proses pengundian awal telah berakhir. Sementara itu, di Markas Wilayah Dua Pasukan Polis Marin (PPM), sebanyak 788 daripada 881 anggota polis telah hadir untuk mengundi.

Baca lagi | Penamaan Calon Bagi Pilihan Raya Kecil Parlimen Pulai dan DUN Simpang Jeram

Latar Belakang Pilihan Raya Kecil Pulai

Pilihan raya kecil Parlimen Pulai dan pilihan raya kecil Negeri Simpang Jeram diadakan berikutan kematian Datuk Seri Salahuddin Ayub, yang juga merupakan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, pada 23 Julai. Bagaimanapun, tiada pengundian awal diadakan untuk kerusi negeri Simpang Jeram.

Tarikh Pengundian

Suruhanjaya Pilihan Raya telah menetapkan tarikh pengundian bagi kedua-dua pilihan raya kecil ini pada 9 September, iaitu Sabtu ini. Ini adalah peluang bagi rakyat Pulai dan Simpang Jeram untuk membuat pilihan mereka yang akan mempengaruhi masa depan mereka serta arah negara ini.

Pilihan raya kecil Parlimen Pulai adalah satu acara demokratik yang penting dalam proses pemerintahan negara. Dengan kadar penyertaan yang tinggi dalam pengundian awal, kita dapat melihat bahawa rakyat Malaysia mengambil tanggungjawab mereka dalam meningkatkan demokrasi. Kita menantikan hasil pilihan raya ini dan harap agar pemimpin yang terbaik akan terpilih untuk mewakili rakyat Pulai dengan cemerlang. Jangan lupa untuk mengundi pada 9 September ini, kerana setiap undi anda adalah suara anda dalam membentuk masa depan Malaysia.

Read Previous

10 Fakta Mengenai Inisiatif Perjanjian Bijirin Laut Hitam, Keselamatan Makanan Global

Read Next

Sidang Kemuncak Asean di Jakarta: Indonesia Beri Amaran Mengenai Persaingan yang ‘Memusnahkan’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.