The Malaysia Post

Penamaan Calon Bagi Pilihan Raya Kecil Parlimen Pulai dan DUN Simpang Jeram

Pusat Penamaan Calon bagi pilihan raya kecil Parlimen Pulai akan berada di Dewan Jubli Intan Sultan Ibrahim, Johor. Manakala, pusat penamaan yang sama namanya di Muar akan berfungsi sebagai pusat penamaan calon bagi pilihan raya kecil DUN Simpang Jeram. Calon-calon mempunyai masa sehingga jam 10 pagi untuk mengemukakan borang penamaan kepada pegawai pilihan raya di pusat penamaan sebelum diisytiharkan layak untuk bertanding dalam pilihan raya kecil tersebut.

Calon-calon Utama

Calon dari Pakatan Harapan untuk Parlimen Pulai adalah bekas speaker Dewan Undangan Negeri Johor, Suhaizan Kaiat. Beliau juga pernah berkhidmat sebagai setiausaha politik kepada almarhum Datuk Seri Salahuddin Ayub, Ahli Parlimen Pulai yang kini telah meninggal dunia pada 23 Julai.

Suhaizan, yang bertanding di bawah tiket Amanah, akan berhadapan dengan Zulkifli Jaafar dari Perikatan Nasional (PN), Timbalan Ketua Pulai Bersatu. Sementara itu, pertahanan PH bagi DUN Simpang Jeram akan dipegang oleh Timbalan Ketua Amanah kawasan tersebut, Bakri Nazri Abdul Rahman. Beliau akan bertanding dengan Dr Mohd Mazri Yahya dari PN, seorang pakar bedah endovaskular.

Baca lagi | Ahli perniagaan Deepak ‘tidak hadir’ di Pulai, pertandingan tiga penjuru disahkan antara BN, Pakatan dan Perikatan

Keputusan Pilihan Raya Terdahulu

Berdasarkan statistik Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), terdapat 166,653 pengundi berdaftar di kawasan Parlimen Pulai, termasuk 165,799 pengundi biasa, 927 anggota polis beserta pasangan, dan 26 pengundi pos luar negara. Di kawasan DUN Simpang Jeram pula, terdapat 40,379 pengundi berdaftar, dengan 40,373 pengundi biasa dan enam pengundi pos luar negara.

Pada pilihan raya umum ke-15, Salahuddin memenangi Parlimen Pulai dengan majoriti 33,174 undi, meraih 64,900 undi, mengatasi calon Barisan Nasional (BN), Datuk Nur Jazlan Mohamed (31,726 undi), dan calon PN, Loh Kah Yong (20,677 undi).

Beliau juga mempertahankan kerusi DUN Simpang Jeram dalam pilihan raya negeri Johor pada Mac tahun lalu dengan meraih 8,749 undi, mengalahkan Zarul Salleh dari PN (6,350 undi), Lokman Md Don dari BN (6,062 undi), dan Mahaizal Mahmor dari Parti Pejuang Tanahair (208 undi).

Pengundian awal akan diadakan pada 5 September, manakala hari pengundian telah ditetapkan pada 9 September. Calon-calon akan mempunyai tempoh 14 hari untuk berkempen.

Kepentingan Samsudin Mohamad Fauzi

Presiden Persatuan Keselamatan Pengguna Kuala Lumpur (PKPKL), Samsudin Mohamad Fauzi, juga telah menyatakan minatnya untuk menjadi Ahli Parlimen dan mungkin akan bertanding sebagai calon bebas di Pulai.

Dengan perkembangan ini, pilihan raya kecil Parlimen Pulai dan DUN Simpang Jeram pastinya akan menjadi tumpuan dalam arena politik Malaysia. Semua mata tertumpu kepada calon-calon yang akan berentap dalam pertempuran demokrasi ini.

Read Previous

Donald Trump Serah Diri di Atlanta

Read Next

MAPIM Menyelar Tindakan MCCBCHST Masuk Campur Pengajian Hadis 40 di Sekolah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.