The Malaysia Post

Donald Trump Serah Diri di Atlanta

Bekas Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, telah menyerahkan diri di Atlanta, Georgia dalam apa yang menjadi kes jenayah keempat yang dibawa terhadapnya pada tahun ini. Ini menandakan kali keempat bekas presiden ini menghadapi tuduhan jenayah pada tahun ini, sebuah peristiwa yang belum pernah dilihat sebelum tahun 2023.

Latar Belakang dan Kejadian Penting

Pada 24 Ogos 2023, Donald Trump menyerahkan diri di Penjara Wilayah Fulton atas lebih daripada tuduhan berkaitan dengan usahanya untuk membalikkan keputusan pilihan raya Georgia pada tahun 2020. Ini merupakan kali keempat dalam tahun ini bekas presiden ini menyerahkan diri kepada pihak berkuasa tempatan atau persekutuan selepas tuduhan jenayah dibawa terhadapnya.

Pada bulan April, Trump telah ditahan di New York atas tuduhan negeri berkaitan dengan skim wang rasuah. Pada bulan Jun, beliau menyerahkan diri di mahkamah persekutuan Miami untuk menghadapi tuduhan dalam siasatan peguam khas Jack Smith mengenai pengendalian dokumen klasifikasi. Dan pada awal bulan ini, Trump telah ditahan di Washington, DC, dan didakwa atas tuduhan yang dibawa oleh Smith dalam siasatannya mengenai percubaan untuk membalikkan pilihan raya 2020.

Menyerahkan Diri dan Perkembangan Utama

Trump menghabiskan lebih dari 20 minit di penjara Wilayah Fulton, di mana beliau diproses dan dilepaskan dengan jaminan. Rekod penjara menunjukkan beliau berdiri pada ketinggian 6 kaki 3 inci dan berat 215 paun, dengan mata biru dan rambut pirang atau stoberi. Nombor tempahannya adalah P01135809.

Tembakan mug Trump telah dikeluarkan tidak lama selepas beliau meninggalkan penjara.

Baca lagi | Selain Donald Trump Ini 22 Pemimpin Utama Dunia Terlibat Masalah Undang-undang

Reaksi Trump dan Tindakan Undang-Undang

Setelah keluar dari penjara, Trump memberikan kenyataan kepada media, menyifatkan pengalaman di penjara sebagai “terrible” dan “very sad.” Beliau menggambarkan bahawa dalam sepanjang hidupnya, beliau tidak mengetahui apa-apa tentang dakwaan jenayah dan kini beliau telah didakwa empat kali. Trump juga mengutarakan keyakinannya bahawa semua tuduhan ini adalah campur tangan dalam pilihan raya.

Peguam utama Georgia Trump telah digantikan sebelum penyerahannya, dengan Steven Sadow, seorang peguam berpengalaman dalam pertahanan jenayah, mengambil alih. Sadow mengiringi Trump ke penjara Wilayah Fulton.

Rencana Undang-Undang dan Pemerhatian Mengenai Tarikh Persidangan

Pada hari yang sama, Peguam Wilayah Fulton, Fani Willis, memohon tarikh persidangan pada 23 Oktober bagi kes subversi pilihan raya yang dibawanya terhadap Trump dan 18 sekutunya. Sementara masih terlalu awal untuk mengatakan sama ada tarikh ini mungkin atau tidak, ini akan menjadi ujian utama untuk Willis. Trump dan sekutunya mengatakan bahawa mereka menentang tarikh persidangan yang dicadangkan oleh Willis.

Baca lagi | Trump Mengaku Tidak Bersalah Pada Penghakiman

Kesimpulan

Kes penyerahan Donald Trump di Atlanta menandai peristiwa penting dalam sejarah politik Amerika Syarikat. Bekas presiden ini menghadapi tuduhan yang serius berkaitan dengan upayanya untuk membalikkan keputusan pilihan raya Georgia pada tahun 2020. Dengan perkembangan lanjut dalam proses perundangan, dunia akan mengikuti dengan rapat perkembangan dalam kes ini, termasuk keputusan persidangan dan tindakan yang mungkin diambil terhadap bekas presiden ini.

Read Previous

Dua Kes Monkeypox Dilaporkan di Malaysia

Read Next

Penamaan Calon Bagi Pilihan Raya Kecil Parlimen Pulai dan DUN Simpang Jeram

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.